Elektrikli Süpürge Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Elektrikli süpürge satın almaya karar verdiğinizde kafa karıştıran, farklı özellikli, birbirinden çok farklı fiyat ve modele sahip ürünle karşılaşırsınız. En iyi elektrikli süpürgeyi almak için hangi değerlere bakmak gerekir, ya da internette farklı modellerle karşılaştığınızda nelere dikkat etmeniz gerekir bunlardan bahsedeceğiz. Alt tarafı süpürge diye yola çıkıp birbirinden farklı özellikler ve büyük fiyat farklarını gördüğünüzde elektrik süpürgesi alırken karar vermenize yardımcı olacağını düşündüğümüz uzun ve detaylı bir elektrik süpürge alımı için tavsiye yazı hazırladık. Elektrikli süpürgeler; satın alma sıklığı seyrek ve maliyeti yüksek bir alet olduğu için ihtiyacın doğru saptanması önemlidir.

Süpürgelerin hemen hepsinin çalışma prensibi aynıdır. Birbirinden ayrılan ve ihtiyaca uygun seçimi belirleyen özellikler filtre sistemi, emiş gücü, hava akışı, hava wattı, motor gücü, temizleme sınıfı, enerji sınıfı, ergonomisi, sesi ve toz toplama sistemleridir.

Elektrikli süpürge alma aşamasında size yardımcı olmak adına aşağıda tüm detaylı bilgiler mevcut. Bu rehbere göz gezdirdikten sonra En iyi elektrikli süpürgeler yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Emiş gücü ne anlama gelir?

emis-gucu-nedir
Temel görevi toz çekmek olan elektrikli süpürgeleri vakumlama sistemi olarak düşünebiliriz. Yüksek emiş gücü watt ve air watt (AW) ile ifade edilir. İyi tasarlanmış süpürge başlığıyla bir araya geldiğinde en iyi performansı almanızı sağlar. Süpürge seçiminde motor gücü de watt birimiyle ifade edildiğinden ikisi birbirine karıştırılabilir.

Yüksek motor gücünün yanında mutlaka bakılması gereken özellik hava wattı yani AW birimidir. Süpürgenin özellikler bölümünde suction power ya da emiş gücü olarak adlandırılan değere bakmanız gerekir. Yüksek AW ve watt değeri yüksek emiş gücü anlamına gelir.

Bunun yanında emiş gücü ile alakalı dikkat edilmesi gereken diğer özellik süpürülecek yüzeye göre gücün kontrol edilmesini sağlayan mekanizmanın olup olmamasıdır. Örneğin perde ya da koltuk süpürürken emiş gücünün düşürülmesi kumaşın zarar görmesini önleyecektir.

Hava Akışı (CFM) Nedir?

CFM (cubit feet per munite) olarak adlandırılan birim en önemli ölçüm türlerinden biridir. Süpürülen yüzeyden toz torbasına ya da hazneye kadar olan hava akışının gücünü ifade eder. Hava akışı değeri emiş gücü açısından oldukça önemlidir. Bir tüyün bile hava içinden geçmeden hareket edemeyeceği düşünüldüğünde; yüksek hava akışı daha iyi performans anlamına gelir.

Hava akışı, emmeyi sağlayan vakum motorunun gücünü ve bu havanın geçmesi gereken torbanın ve filtre sisteminin direncini hesaba kattığı için mükemmel bir spesifikasyondur. Maalesef tüm üreticiler ürün özelliklerinde CFM değerini belirtmezler. Eğer öğrenebiliyorsanız elektrikli süpürge alırken CFM değerinde bakmanızda fayda vardır. Çoğunlukla elektrikli süpürgeler 60 ile 150 CFM değeri arasında hava akışı değerine sahiptir.

Filtre sistemi ne anlama gelir?

elektrikli_supurge_filtre_secimi
Elektrikli süpürgeler tozları içine hapseden sisteme sahiptir. Dışarıya verdiği havanın tozdan maksimum seviyede arındırılmış olması verimlilik ve sağlık açısından son derece önemlidir. Bunu süpürgenin farklı kısımlarına yerleştirilmiş filtreler sayesinde yapar. Günümüzde 4 tip filtreleme sistemi mevcuttur. Toz torbalı, toz haneli, su hazneli ve siklonlu filtrasyon sistemleri.

Toz torbalı süpürgelerde;

Çekilen havadaki tozlar torba içinde hapsolur ve hava torbanın gözeneklerinden çıkarak dışarıya verilir. Toz torbalı süpürgeler, kullanım ve bakım kolaylığı, emiş gücünün yüksek oluşu ve uygun fiyatlı seçenekleriyle piyasada en çok satılan modellerdir. Her geçen gün gelişen filtreleme sistemleri sayesinde de yüksek hijyen arayan kullanıcıların tercihi olmaktadır.

Hepa filtreli toz torbalı süpürgeler klasik mikro filtrelere göre daha pahalı olsa da en ince toz partikülleri, küçük haşereler ve alerjenler hepa filtre sayesinde filtrelenir ve daha sağlıklı bir hava sağlar. Özellikle çocuklu aileler, astım vb alerjileri olan kişiler tarafından tercih edilmektedir.

Toz torbalı süpürgenin dezavantajları:

Toz hazneli süpürgeler;

Tozu hazne içerisinde biriktirir. Genellikle silindir filtreli ya da hepa filtreli siteme sahiptir. Toz hazneli bir süpürge tercih edecekseniz; bütün modellerde olduğu gibi hepa filtreli olanlar etkin bir temizlik için ilk tercihiniz olmalı. Bunun yanında toz hazneli süpürgeler torba değiştirme gerekliliği olmadığı için ekstra maliyet yaratmazlar. Fakat bunun da dezavantajı hazne boşaltılırken dışarıya tozların dağılmasıdır.

Su filtreli süpürgeler;

Tozları ve mikropları suya hapseder. Su filtreli elektrikli süpürgelerin alırken tercih edilmesinin en büyük sebebi, toz torbalı süpürgelerin kaçırdığı ince toz partiküllerinin yarattığı hijyen sorunudur. Ayrıca haznede biriken suyun kirliliğini gören kullanıcıda rahatlama sağlar. Ayrıca toz torbalı ya da siklonlu süpürgelerin hepsi sadece kuru zeminde kullanılmalıdır. Ama bazı su filtreli süpürgeler ıslak emişe sahiptir. Halı ve koltuk yıkama yapabilirsiniz. Su filtreli süpürgeler separatör (ayırıcı) ile temiz hava ve kirli suyu ayırarak havanın dışarıya temiz şekilde çıkmasını sağlar. Ayrıca bazı su filtreli süpürgelerin çoğunda hepa filtre de mevcuttur.

Su filtreli süpürgelerin dezavantajları:

Siklonlu elektrikli süpürgeler;

Son teknolojinin ürünleridir. Toz torbasız sistemin en büyük avantajı emiş gücünün düşmemesidir. İçeri giren toz diğer süpürgelerde filtrede ve toz torbasında biriktiğinden, zamanla emiş gücünü düşürür. Siklonlu elektrikli süpürgelerde hazneye dolan toz ve partiküller, hava akımına kapılıyor ve merkezkaç kuvveti sayesinde tozlar havadan ayrılıp dışa doğru savrularak toz haznesinin duvarına çarpıp alt tarafta birikiyor.

Üst düzey siklon teknolojisine sahip süpürgeler iç içe üç adet ayrıştırıcı kullanarak bakteri, küf ve polenleri de yakalıyor. Ayrıca herhangi bir toz kaldıysa HEPA filtre onu da filtreliyor. Sistemin içinde elek benzeri bir bölüm de bulunuyor. Bu kısım saç gibi tozdan büyük maddelerin havadan ayrılmasını sağlıyor. Siklon teknolojisinin patentine sahip Dyson süpürgeler solunan havadan daha temiz bir havanın dışarı çıktığı konusunda oldukça iddialı. Bakteri, küf ve polenleri dahi ayrıştırıcı sistem özellikle alerji sahibi kişiler tarafından tercih ediliyor.

Siklonlu süpürgelerin dezavantajları:

Avantaj ve dezavantajlarını göz önünde bulundurarak; ihtiyaçlarınız ve bütçenize göre yukarıda saydığımız farklı elektrikli süpürge filtreleme sistemlerinden birini seçebilirsiniz. Bunun yanında toz torbalı süpürgelerde torba ebatları büyük olan modelleri seçmek daha uzun süre kullanım sağlayacaktır. Ayrıca hepa filtrelerde bulunan derecelere de dikkat etmenizi öneririz. Hep 10, 11, 12, 13, 14 şeklinde dereceleri mevcuttur. En iyi filtreleme Hepa 14’tür. Hepa filtreler yıkanabilir ya da değiştirilebilir iki farklı modelde üretilmektedir. Sizin için önemliyse bu detaya da dikkat etmenizde fayda var.

Temizleme Sınıfı ve Enerji Sınıfı

AB Enerji verimliliği uygulaması neticesinde kullanılan enerji etiketlerinde yer alan; enerji sınıfı ve temizleme sınıfı değerlerini mutlaka kontrol edin. Enerji sınıfı A+++ ve G arasında olup enerji tüketimi en yüksek ve en düşük sınıfları ifade eder.

Halıda ve sert zeminde toz toplama performansını gösteren temizleme sınıfı, A’dan G’ye kadar harf ile ifade edilir. Sınıfı belirlemek için süpürgeler bir teste tabi tutulur. Buna göre: halı üzerine yayılmış belirli bir miktarda tozu vakumlama yüzdesine göre sınıf belirlenir. A en yüksek performansı, G en düşük performansı ifade eder. Sert zemin temizleme sınıfı da aynı şekilde; zeminden çekilen toz miktarına göre belirlenir.

Aparatlar

elektrikli_supurge_aparatlar
Elektrikli süpürgenin temizlikte sağladığı rahatlık sadece yer yüzeyleri ile sınırlı değil. Elektrikli süpürgelerin evlerimize girdiği günden beri gelişen teknolojisiyle toz almak, yatak ve koltuk temizliği ve hatta perde temizliği de kolaylaştı. Tüm bunları kolayca yapabilmek için süpürge satın alırken yanında verilen aparatlara, satın alabileceğiniz farklı başlıklara da dikkat etmelisiniz.

Örneğin turbo başlık çok halı kullanılan evlerde son derece işe yarayan bir parçadır. Turbo başlık sayesinde koltuk, yatak temizliği de daha kolay ve hijyenik şekilde yapılır. Ayrıca hayvan sahiplerinin en büyük sorunu dökülen tüylerin kumaş üzerine yapışmasıdır. Turbo başlık kumaşı döverek çektiği için tüy sorunu da ortadan kalkar.

Ses Seviyesi

elektrikli_supurge_gurultu
Elektrikli süpürge alırken özellikleri içinde ses seviyesi desibel cinsinden belirtilmektedir. Su filtreli ve siklonlu süpürgeler genellikle yüksek ses seviyesine sahiptir. Sizin için önemli bir faktörse göz önünde bulundurarak karar vermelisiniz. En iyi sessiz süpürge model ve özellikleri için tıklayın.

Ergonomi, ağırlık ve hareket kabiliyeti

elektrikli_supurge_tasarim_ergonomi
Süpürgelerin filtreleme sistemlerine, modellerine göre değişkenlik gösterir. Genellikle hafif süpürgeler daha zayıf emiş gücüne sahiptir. Fakat son teknolojiye sahip süpürgeler ağır olmasına karşın kolay hareket ettirilen ve kullanım sırasında yormayacak şekilde tasarlanmıştır. Tasarım kullanım kolaylığı ve eşyalara zarar vermeden hareket edebilme kabiliyeti açısından önem taşımaktadır.

Satın alma sonrası destek

satis_sonrasi_destek
Maalesef satış sonrası destek faktörüne birçok üründe dikkat etmeyiz. Halbuki süpürgenin uzun ömürlü kullanılması, yedek parça desteği, garanti süresi gibi unsurlar son derece önemlidir. Çok beğendiğiniz özelliklere sahip bir ürünün ülke sınırları içinde yeterli destek ağına sahip olmadığını görebilirsiniz. Ya da çok yüksek yedek parça fiyatlarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu gibi durumlarla mağdur olmamak için markanın satış sonrası destek politikasını incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Exit mobile version