Elektrikli Izgara Nasıl Temizlenir?

elektrikli ızgara temizliği

Evde lezzetli ızgara yemekleri yemenin en pratik ve sağlıklı yollarından biri elektrikli ızgara kullanmaktır. Ev içinde ya da balkonda rahatlıkla mangal lezzetinde etler pişirmenize yardımcı olur. Elektrikli ızgaraların kullanımı kadar temizliği de son derece kolaydır. En önemli püf noktası ise yağ ve gıda artıklarını bekletmeden her kullanım sonrası temizlemek. Çünkü temizlenmeyen ızgara üzerinde biriken yağ, is ve kalıntılar hem yemeğin lezzetini bozar hem de ortama kötü koku yayar.

Elektrikli Izgara Temizliği

Yağ ve yemek kalıntılarından arındırın

Elektrikli ızgarayı temizlemenin en kolay yolu henüz ısısını kaybetmeden işe başlamaktır. Izgara ile pişirme işlemi bittikten sonra fişi çekin. 10 dakika bekleyin. Sofra keyfini kaçırmak ve temizlikle uğraşmak istemiyorsanız; yapışan kalıntıları ve birikmiş yağı kağıt havlu ya da silikon spatula ile ızgara üzerinden arındırın. Detaylı temizliği birkaç saat sonra yapmanızda bir sakınca yok.

Izgara telini deterjanlı süngerle temizleyin

Telleri elektrikli ızgara aksamından ayırın. Yumuşak bir süngere bulaşık deterjanı döküp iyice ovun. Ardından sıcak su ile deterjandan arındırın. Izgara teli temizliğinde en sık yapılan hata; kolay temizlemek için sıcak su içinde bekletmektir. Izgara telini olası paslanmalardan korumak için suda bırakmamalısınız. Aynı şekilde yıkadıktan sonra da kendi halinde kurumaya bırakmak da doğru değildir. Kağıt havlu ile kurularsanız ızgarayı daha uzun yıllar kullanabilirsiniz.

Yağ tepsisini yıkayın

Yağ tepsisini çıkarıp bulaşık deterjanı ile sıcak su altında yıkayın. Temizlendikten sonra mutlaka kağıt havlu ile kurulayın.

Yağ tepsisi, ızgara telleri gibi Bazı elektrikli ızgara parçaları bulaşık makinesinde yıkamaya uygundur. Fakat bulaşık makinesine atmadan önce mutlaka kullanma kılavuzunu kontrol edin.

Ayrılmayan parçaları nemli bezle silin

Izgaranın dış ve iç yüzeyini birkaç kez nemli mikrofiber bez ile temizleyin. Sıçramış yağ ve yemek lekelerini mikrofiber bez kolayca çıkarır. Dış yüzeyi temizlerken nemli bez yeterli gelmiyorsa sirkeli sıcak su ile temizleyebilirsiniz.

Izgara temizleyicisi ile elektrikli ızgara temizliği

Izgara temizleyici kullanarak pratik şekilde temizleme işlemini yapabilirsiniz. Izgara ve ocaklar için özel olarak üretilmiş deterjanları büyük marketlerden ya da online satış sitelerinden temin edebilirsiniz.

Izgara temizleyiciyi kullanma talimatını göz önünde bulundurarak tel ve tepsi üzerine sıkın. Yaklaşık 30 dakika kadar bekletip sıcak su altında yıkayabilirsiniz. Bu etkili temizleyiciler kirlerin çözülmesini sağladığı için genellikle ovma gerektirmezler.

Elektrikli ızgara temizliği yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Izgarayı temizlerken fişin takılı olmadığından emin olun.

Kirleri çıkarmak için metal kazıyıcı ya da fırça kullanmayın. Tahta spatula, silikon spatula, sünger ve mikrofiber bezler elektrik ızgara temizliği için kullanabileceğiniz en iyi araçlardır. Eğer evinizde varsa paslanmaz çelik fırça varsa ızgara temizlerken onu da kullanabilirsiniz. Paslanmaz çelik fırçalar ızgara üzerinde paslanmaya neden olmaz.

Çamaşır suyu ve aşındırıcı temizlik maddeleri kullanmayın.

Exit mobile version