Elektrik Faturasından Tasarruf Etmenin Yolları

Elektrik faturalarının her geçen gün artması, elektrik tüketimine gelen zamlar bizleri elektrik faturasından tasarruf etmenin yollarını aramaya itiyor. Elektrik konusunda ülke ihtiyacının tamamını kendimiz karşılayamıyoruz, doğal olarak enerji satın alarak elektrik kullanıyoruz. Elektriğin birim fiyatının yükselmesinin üstüne enflasyon ve vergiler de eklenince faturalar her geçen gün bütçeyi daha da zorlar hale geliyor. Yükselen fiyatlara rağmen elektrik faturasından tasarruf etmenin yolları neler, evde elektrik tüketimi nasıl azaltılır gibi sorulara cevap arayarak uygulayabileceğiniz tasarruf yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Ampul Seçimi Ve Avize Kullanımı

Ülkemizin kültüründe avize kullanmak geçmiş yıllardan beri gelen alışkanlık. Avizeler üzerinde yer alan çokça ampul çokça elektrik sarfiyatı anlamına gelmektedir. Bu da demek oluyor ki kullanılacak olan avizelerin modellerinde değişiklik yapılabilir yada yeni alınacak avizeler için fikir verebilir. Çünkü bazı avize modellerinde 8- 9 adet ampul olabiliyor bu kadar ampulün kullanımı hem gereksiz aydınlatmaya hem de ekstra maliyete neden olmaktadır.

Avizelerin dışında kullanılan standart ampuller içinde gerekli incelemeyi yapmak gerekmektedir. Aydınlatma için yeterli ışık sağlama kapasitenin üstünde ışık yayan ampullerin kullanımı hem göz sağlığı hem de elektrik faturası için olumsuz etki yapmaktadır. Uygun Watt değerindeki tasarruflu ampul tercihleri ile sağlığınıza ve bütçenize katkı sağlamalısınız.

Beyaz Eşya Tercihi

Günümüzde üretilen beyaz eşyaların hemen hemen hepsi enerji tasarrufu düşünülerek kullanıcılara sunulmaktadır. Fakat enerji tasarrufunun düşünülmesi demek fiyat artışını da beraberinde getiriyor. Çok enerji harcayan modeller daha uygun fiyattan satılabilirken az enerji harcayan modeller yüksek fiyattan satılabiliyor. Aradaki fiyat farkı uzun vadeli kullanım için avantaja sebep olmaktadır. Örneğin; A enerji sınıfı buzdolabı ile A++ enerji sınıfı buzdolabının kullandığı elektrik miktarı aynı olmayacaktır. Beyaz eşya tercihlerinizde enerji sınıflarını dikkate almanız elektrik faturalarında sizlere kar olarak yansıyacaktır.

Elektrikli ev aletlerinin kullanımı

İhtiyaçlarınıza en uygun elektrikli cihazları almaya özen göstermelisiniz. Yine buzdolabı üzerinden örnek vermek gerekirse; küçük hacimli bir buzdolabı ihtiyaçlarınızı karşılarken büyük hacimli bir buzdolabı tercih ederseniz daha çok elektrik faturası gelmesini de kabul etmelisiniz. Çünkü büyük hacimli buzdolabının daha çok soğumaya ihtiyaç duyarak daha fazla elektrik tüketeceğini hesaplamak gerekiyor. Bu nedenle ihtiyaçlarınıza en uygun elektronik cihazları ve eşyaları satın alarak elektrik faturalarınıza katkı sağlayabilirsiniz.

Küçük ev aletlerinin birçoğu çok fazla elektrik tüketimine sebep olmaktadır. Ütü, saç kurutma makinesi, tost makinesi bunlardan bazıları. Bu tip aletleri kullanırken dikkatli olursanız elektrik faturasından tasarruf edebilirsiniz. Örneğin ütü yapmadan önce yüksek ısı ve düşük ısı gerektiren tekstilleri ayırın. İlk olarak yüksek ısıda ütülenecek olan parçaları ütüleyip ardından ısıyı düşürün. Ayrıca tüm eşyaları ütüleme alışkanlığından vazgeçebilirsiniz.

Güneş Enerjisi Kullanımı

Ülkemiz hemen hemen her mevsim Karadeniz Bölgesi hariç uzun süre güneş almaktadır. Güneş enerjileri evinizdeki su ısıtıcılarının işlevini görerek elektrikten tasarruf etmenize yardımcı olmaktadır. Unutulmamalıdır ki su ısıtıcıları kısa sürede yüksek enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle de elektrik faturalarının kabarmasında büyük role sahiptirler. Güneş enerjisi kullanılarak ihtiyacınız olan tüm su ısıtma işlemlerini elektrik harcamadan gerçekleştirebilirsiniz. Güneş enerjileri doğru bölgelerde kullanılırsa kendi ücretini kısa sürede amorti etmektedir.

Kapat Tuşunu Sık Sık Kullanın

Evlerdeki elektronik cihazlar genellikle prizlerden çekilmeden sürekli aktif şekilde kullanılmaktadır. Bu cihazların başında televizyonlar gelmektedir. Televizyonlar izleyen olsun yada olmasın açık kalmaktadır. Bu durum gereksiz elektrik sarfiyatına neden olmaktadır. Kullanılmadığı anda çalışan televizyon vb. cihazları kapatarak tasarruf gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca boş odalarda yanan ampullerde elektrik faturalarına ek yük bindirmektedir. Çocuklarınızın da tasarruf bilincine sahip olması için elektrik düğmelerinin üzerine “Gereksizse söndür” ifadesine benzer sevimli etiketler yapıştırmayı deneyebilirsiniz.

Klimayı Optimal Serinliğe Ayarlayın

Yaz aylarının yüksek sıcaklıklara ulaşmasından dolayı klima kullanımı yüksek oranlara ulaşmaktadır. Klimanın yüksek elektrik tüketen bir cihaz olduğunu unutmamalısınız. Klima kullanırken fan derecesini en az üfleme yapacak şekilde ayarlamanız elektrik sarfiyatını düşürecektir. Ayrıca uzun süre çalışan klimaların dereceleri kademeli olarak ayarlanmalıdır. 18 derecede soğutma yapan klima saatlerce çalıştığında oda gereksiz soğumaya başlayacaktır. İdeal klima serinletme derecesi olan 24 derece ayarlayarak ortamı serin tutabilirsiniz.. Ayrıca klima bakımlarının tam olması verimli soğutma yada ısıtma gerçekleştirmesini sağlayarak elektrik faturalarına katkı sağlamaktadır.

Oda Termostatı Kullanın

Kış aylarında ısınmak için kullanılan kombiler elektrik tüketimini arttırmaktadır. Oda termostatı kullanarak hem doğalgaz hem de elektrik tasarrufu yapmış olursunuz. Gereğinden fazla ısıtmanın önüne geçecek olan termostatlar kısa sürede ödediğiniz ücreti amorti edecektir. Bunun dışında kış aylarına girmeden önce mutlaka kombi bakımı yaptırın. Arızalı ya da etkili çalışmayacak cihazlar enerji sarfiyatını arttırır.

Fırınlara Dikkat

Fırında hamur işi, kek, börek pasta gibi yiyeceklerin sık yapılması elektrik faturalarını arttırmaktadır. Fakat bu lezzetli yiyecekler pişerken dikkat edilecek unsurlar faturalardaki yükü azaltacaktır. Örneğin, fırın kapağının sürekli açılarak içindekinin kontrol edilmesi, fırın sıcaklığını düşürecek ve pişirme süresini uzatacaktır. Bundan dolayı fırın daha çok çalışacak ve daha çok elektrik tüketecektir. Bunun önüne geçmek adına fırınların sürekli kontrol edilmesi yerine belirli periyotlarla kontrol edilmesi gerekmektedir. Ayrıca fırın üzerinde sıcaklık ayar düğmesi bulunması durumunda pişirme işlemi için optimal sıcaklığa ayarlanarak enerji tasarrufu gerçekleştirilebilmektedir.

Kettle Yüksek Enerji Tüketir

Mutfakların vazgeçilmez ögeleri arasında yer alan kettle (ketıl) suyun ısıtılması için yüksek enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Sık sık kettle kullanmak elektrik tüketimini de artıracaktır. Ayrıca kettle içerisinde su dışında farklı sıvıların ısıtılması hem kullanım açısından tehlikeli hem de elektrik faturaları açısından uygun değildir.

Zamanı Doğru Kullanın

Elektrik sağlayıcıları farklı zamanlı tarifeler (akıllı tarife) kullanılarak elektrik tasarrufu yapılmasını sağlamaktadır. Örneğin bir tarife de akşam 10’dan itibaren kullanılan elektrik için birim ücreti düşürülebilmektedir. Bu gibi tarifelerin varlığının araştırılarak en uygun tarifeye geçiş elektrik faturanızın minimum düzeyde gelmesine katkı sağlayacaktır.

Standart tarife kullanıyorsanız evinizde hangi zamanlarda elektrik tüketimin daha fazla olduğunu faturalarınızda görebilirsiniz. Fatura üzerinde 3 zamanlı gösterge sırasında tüketim miktarları yer almaktadır. Örneğin akşam 22.00’dan sonra tüketiminiz fazla ise akıllı tarifeye geçerek elektrik faturasında tasarruf sağlayabilirsiniz.

Exit mobile version