Ekşi Sözlük Nasıl Bir Site?

Türkiye’nin en önemli internet sitelerinden Ekşi Sözlük, 1999 yılında yayın hayatına başlamıştır. Yazarların içerik ekleyerek her gün güncellediği sözlük, internetin en önemli yerli içeriğine sahiptir diyebiliriz.

Yazılımcı Sedat Kapanoğlu tarafından kurulan Ekşi Sözlük, o günden bugüne milyonlarca içeriği ile birçok sosyal harekete, habere, gelişmeye ön ayak olmuştur. Kurucusu ssg, yani sözlükteki kullanıcı ismi ile Sedat Kapanoğlu, Ekşi Sözlük için ‘Otostopçunun Galaksi Rehberi’ isimli kitaptan ilham aldığını söylemiştir.

Sözlükte yazarlar, gammazlar ve moderasyon ekibi yer alır. İmla hatalarına uymayan içerikler silinir, katı bir yönetimi vardır. Sözlük dışında radyo servisi Sourberry, ilan sitesi eksiduyuru.com, alım satım ilan sitesi eksimarket.com gibi servisleri de bulunur.

Sözlük uzun bir süre sozluk.sourtimes.org alan adında yayın yapmıştır. Ardından eksisozluk.com adresine taşınmıştır. Firma olarak, Ekşi Teknoloji A.Ş’ye bağlıdır.

Ekşi Sözlük tasarımları

sözlük'ün protesto edilen son tasarımı
sözlük’ün protesto edilen son tasarımı

Ekşi Sözlük yazarları, normal bir siteden farklı olarak sitenin gidişatına, alt yapı ve tasarımına dair fikirlerini belirtirler. Etkileşimli bir mecra olan sözlükte, klasik ekşi sözlük tasarım formatı halen hakimdir, ancak birkaç kere değişim yaşanmıştır.

-Eski tasarım, beta ekşi sözlük tasarımı ve şu an geçerli olan en son tasarım şeklinde 3 tasarımı vardır.

Beta tasarımdan, en son tasarıma geçişte birçok Ekşi Sözlük yazarı, kendilerine danışılmadığı için tepki göstermiştir ve 1000’e yakın yazar, 1 milyona yakın entryi, yani sözlük yazısını silmiştir.

Ekşi Sözlük’ün sahibi şu an kim?

Sözlük’ün ilk etapta Sedat Kapanoğlu tarafından kurulduğu biliniyor. Ancak bir yazılımcı olan Sedat Kapanoğlu, 2015 yılında ABD’ye gitmiştir. Giderken de, Ekşi Teknoloji AŞ’nin yönetim kurulu başkanlığını, Başak Purut’a bırakmıştır.

Başak Purut, Sözlük’te kanzuk nicki ile yazmaktadır, şu an Sözlük’ün yöneticisidir. Türkiye’nin önemli bilişim hukuku avukatlarından birisidir, kendi hukuk bürosu vardır.

Ekşi Sözlük ile 59Saniye.com ilişkisi

Sedat Kapanoğlu, 2015 yılında 59Saniye.com’a ortak olmuştur. Sitenin diğer ortağı, Alkislarlayasiyorum.com’un kurucusu Fatih Aker’dir. Aker, alkislarlayasiyorum.com’u, Ankara’daki Nokta Medya’ya satınca, 59Saniye’yi kurmuştur. Ekşi Sözlük’te herhangi bir konuyla ilgili içerik okurken, sağ tarafta konuyla ilgili bir 59 Saniye videosu görebilirsiniz.

Sözlük’te yazar olmak istiyorum, ama olamıyorum 🙁

Eğer siz de bir Ekşi yazarı olmak istiyorsanız, yapmanız gereken şudur,

Milyarlarca yıl sürebilir bu bekleyiş, ama gerçekten yazarlığı çok istiyorsanız beklemenize değecektir..  Abartmış olmayalım, kontrol sırası milyar yıl sürmese de ortalama 1 yıl sürmektedir. Sırada geriye düşmemek için, arada bir hesabınızla giriş yapmanız gerekmektedir. Siteye girmezseniz, giriş yapanlar önünüze geçer.

Popülerliği: Ekşi Sözlük Türkiye’nin kaçıncı sitesi?

Sözlük, şu an Türkiye’nin içerik adına bir numaralı sitesidir denilebilir. Öyle ki, Alexa verilerine göre önündeki site Onedio.com’un dahi, birçok içeriğini derlediği bir mecradır. Ekşi Sözlük’ün Türkiye sıralaması, Nisan 2016 itibariyle, 6’dır.

türkiye'de alexa verilerine göre nisan 2016'da en çok ziyaret edilen siteler
türkiye’de alexa verilerine göre nisan 2016’da en çok ziyaret edilen siteler

Ekşi Şeyler

Şimdilerde, Ekşi Sözlük’ün son projesi, sözlük yazarlarının entrylerinden derlenmiş listeli içeriklerin de yer aldığı, Ekşi Şeyler projesi. Ekşi Şeyler, Onedio gibi bir konsepte sahip bir içerik sitesi. İlgi çekici içerikler barındırıyor. Göz atmanızı öneririz.

Exit mobile version