Ehliyet Sınavına Nasıl Çalışılır?

Araba kullanmak, pek çok kişi için bir tutku olarak tanımlansa da; şehir yaşamı söz konusu olduğunda çoğunlukla zorunluluk haline gelmektedir. Araç kullanabilmenin ilk şartı ise ehliyet sahibi olmaktır. Sürücü adaylarının motorlu taşıt ehliyeti alabilmeleri için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavdan geçer not almaları gerekmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen ve kısaca ehliyet sınavı olarak bilinen Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı, yılın belirli zamanlarında yapılmaktadır ve bu sınavlarda başarılı olan adaylar, sürücü belgesi almaya hak kazanmaktadırlar.

Ehliyet Sınavında Ne Tür Sorular Çıkar?

05 Aralık 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği ile ehliyet sınavı ile ilgili konularda yeni düzenlemelere gidilmiştir. Eski usulde, her dersin sınavları ayrı ayrı yapılıyor ve değerlendiriliyorken, yeni yönetmeliğe göre tüm derslerden tek sınava girilmekte ve bir arada değerlendirilmektedir. Yönetmelik düzenlemesinin getirdiği en büyük yeniliklerden biri ise ehliyet sınavı soru sayısının 120’den 60’a düşürülmüş olmasıdır. Sınavdan geçebilmek için alınması gereken puan ise eskiden olduğu gibi 70’dir.
Yeni yönetmeliğe göre düzenlenen ehliyet sınavlarında; ilk yardım konularından 12 soru, trafik ve çevre konularından 23 soru, araç tekniği konularından 9 soru ve trafik adabı konularından ise 6 soru olmak üzere toplam 50 soru sorulmaktadır ve adaylara 60 dakika süre tanınmaktadır.
Yeni yönetmelik ile birlikte, teorik derslerin isimlerinde olduğu gibi içeriklerinde de önemli değişiklikler yapıldığı görülmektedir. Teorik konularda ezbere dayalı sistemden uzaklaşılmasını hedefleyen yeni sistemde direksiyon eğitimine ağırlık verildiği ve sürücü adaylarına verilecek eğitimlerin de bu yönde yapılandırıldığı görülmektedir.
Ehliyet, sürücü kursları aracılığı ile alınmakta olduğundan; ehliyet sınavına kayıtlar da sürücü kursları tarafından belirli bir ücret karşılığında yapılmaktadır. Kayıt için gereken belgeler;

Bu belgelerin tamamlanıp sürücü kursuna teslim edilmesiyle, kurs tarafından gereken tüm başvurular yapılmaktadır.

Ehliyet Sınavına Nasıl Çalışılır?

Adı ya da içeriği ne olursa olsun, her tür sınava çalışmak için ilk yapılması gereken planlı çalışmadır. Sürücü belgesi sahibi olmak için girilen Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı’na hazırlanırken, konuların sınavdaki ağırlık oranları göz önünde bulundurulmalıdır. Sınavda ağırlık kazanan konular; 23 soru ile trafik ve çevre ve 12 soru ile ilk yardım konularıdır.

Ehliyet sınavına çalışırken yararlanılan en geçerli yöntemlerden biri de; geçmiş yıllarda çıkmış olan sorulara çalışmaktır. Geçmiş yılların soruları incelenerek ne tür sorular sorulduğu anlaşılabileceği gibi, benzer sorular çıkma olasılığına karşı geçmiş yılların sorularını içeren testler çözülmelidir.

Ayrıca, kaynak kitap olarak satılan kitaplarda da ehliyet sınavında sorumlu olunan tüm konuların özeti bulunmaktadır. Kısıtlı zamanda sınava hazırlanmak zorunda olanların, bu kaynak kitaplara çalışarak sınavdan başarılı bir sonuç elde etmeleri mümkün olacaktır. Yardımcı kitaptan konuların çalışılması sonrası çözülecek testler ve disiplinli bir çalışma programı ile başarı kendiliğinden gelecektir.

Exit mobile version