E-İmza Nasıl Alınır?

E-İmza olarak da bilinen elektronik imza, elektronik ortamda var olan bir belgeye eklenmesi suretiyle imzalayanın kim olduğunu belirlemeye yarayan veri bütünüdür. 5070 Sayılı Kanun uyarınca E-İmza, ıslak imza ile aynı konumda görülmektedir.

E-İmzanın Alınabileceği Yerler

E-İmza sertifikası, dağıtıma yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar aracılığıyla dağıtılan sertifikalar kullanılarak imzalama işlemi tamamlanır.Kişinin elektronik imzası, bir akıllı kart üzerinde kendisine ulaştırılmaktadır. Daha sonrasında kişi, imza kartını standart bir akıllı kart okuyucusuna takarak sisteme giriş yapacak ve imzasını kullanmaya başlayacaktır.
Elektronik imza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK) tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar tarafından sunulmaktadır. Kişi bu firmaların listelerine ve diğer bilgilere BTK’ nın resmi sitesinden ulaşabilir.

e-imza
E-İmza Alma Yöntemi

Elektronik imza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar tarafından hizmete dâhil edilmiştir. Bu firmaların listesi ve diğer bilgilere kişiler www.btk.gov.tr adresinden ulaşabilir.
Kişilerin Elektronik imzasını çalıştırabilmesi için öncelikle kart sürücü yazılımını kurması gerekmektedir. Bu yazılım elektronik imza ile beraber gönderilen CD veya diğer medyalar içerisinde bulunabilir veya E-İmzanın aldığınız firmanın internet sitesinden edinilebilir.Eğer kişi, bilgisayarınıza kurulan program ile elektronik sertifikasına erişim sağlayabiliyorsa, sertifikanız kullanıma hazırdır.

Elektronik İmzanın Uygulama Alanları

Elektronik imzanın; bankalar ve finans kurumları, şube ağına sahip sigorta şirketleri, kamu kurum ve kuruluşları, holdingler ve diğer büyük şirketler, üniversiteler, yüksek iletişim ve bilgi güvenliği gereksinimi olan organizasyonlar başta olmak üzere orta ve uzun vadede yaygın bir uygulama alanı bulabileceği değerlendirilmektedir. Gerek kamusal gerekse ticari alandaki muhtemel e-imza uygulamaları arasında aşağıdakiler sayılabilir:

Kamusal Alandaki Uygulamalar

  1. Her türlü başvurular (ÖSS, KPSS, LES, pasaport vb)
  2. Kurumlararası iletişim (Emniyet Müdürlükleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlükler, vb)
  3. Sosyal güvenlik uygulamaları
  4. Sağlık uygulamaları (Sağlık personeli – hastaneler – eczaneler)
  5. Vergi ödemeleri – Elektronik oy verme işlemleri

Ticari Alandaki Uygulamalar

  1. İnternet bankacılığı
  2. Sigortacılık işlemleri
  3. Kağıtsız ofisler
  4. e-Sözleşmeler
  5. e-Sipariş

Exit mobile version