e-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

e-Devlet önceki yıllarda devlet binalarında vatandaşlara verilen birçok hizmetin artık elektronik ortamdan sunulmasıdır. Bu şekilde daha hızlı,pratik ve kaliteli hizmet almak mümkün.Vatandaşlar bürokratik aşamalarda zaman kaybetmek yerine e-Devlet üzerinden birçok işlemi gerçekleştirebiliyor. e-Devlet Kapısı ise söz konusu elektronik hizmetleri sunan internet sitesidir. Burada vatandaşların sitede kendi hesaplarına erişimi bir dizi güvenlik şartının gerçekleşmesiyle oluyor.Hesaplara erişim e-imza,mobil imza ve e-Devlet şifresi gibi yollarla sağlanabilir.

E Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

Şifre PTT Merkez müdürlüklerinden veya yetkili şubelerden alınır. Şifre alırken üzerinde fotoğraf ve T.C. Kimlik numarası bulunan kimliğin gösterilmesi şarttır. Ayrıca şifre sadece şahsi başvuru ile alınabilir. Başka birinin şifresi için kesinlikle başvurulamaz. Eğer vatandaş yurt dışında yaşıyorsa Elçilik veya Konsolosluklara başvurarak e-Devlet şifresini alabilir. Bununla birlikte vatandaş eğer mobil imza, e-imza gibi olanakları kullanıyor ise e-Devlet Kapısı sitesine girişi bu yollarla sağlayıp site üzerinden e-Devlet şifresi oluşturabilir.

Bunun dışında herhangi bir yere gitmek zorunda kalmadan birçok bankanın internet bankacılığı hizmeti üzerinden e-devlete giriş yapabilirsiniz.

e-devlet-sifresi-nasıl-alınır

e-Devlet Şifresi Nasıl Kullanılır?

e-Devlet şifresi ve kimlik numarası ile siteye giriş yapılır. Şifre sitedeki bazı işlemlerde kullanılmayabilir,bu işlemler e-imza,mobil imza gibi şartlar gerektirdiğinden bunlar için de sisteme başvurulmalıdır.İlk olarak edinilen şifre ile sisteme girildiği zaman güvenlik için yeni bir şifre oluşturulması gerekmektedir.Bu şifre sitede belirtilen şartlara uygun olmalıdır ve bundan sonra sisteme giriş ancak yeni oluşturulan şifre ile sağlanabilir. Şifreyi değiştirmek isteyen vatandaşlar sitedeki güvenlik ayarlarına girerek veya tekrar bir PTT şubesine başvurarak yeni şifre edinebilirler.

e-Devlet Şifresi Kaybolursa Ne Yapmalı?

e-Devlet şifresi çalınmış, unutulmuş veya kaybolmuş olabilir. Her iki durumda da yeni bir şifre edinmek oldukça önemlidir. Daha önce sisteme girildiğinde şifre kaybolduğu zaman nasıl bir yol izleneceği belirlenmelidir.3 seçenek mevcuttur:Bunlardan biri PTT şubesine başvurmak, diğeri cep telefonu ve e-posta adresine gelecek kodları kullanmak bir diğeri ise sadece cep telefonuna gelecek şifreyi kullanmaktır. Eğer sisteme daha önceki girişlerde cep telefonu veya e-posta adresi doğrulanmış ise bu seçenekler kullanılabilir ve e-posta veya cep telefonuna gelecek kodlar ile yeni şifre oluşturma işlemi yapılır. Aksi takdirde mutlaka PTT şubesinden yeni bir şifre alınmalıdır.

e-devlet-sifresi-nasıl-alınır

e-Devlet Şifresi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Şifre almak için PTT şubesine 2 TL ödeme yapmak gerekir. Bu sadece ilk şifre için geçerlidir. Daha sonraki başvurularda bunun dışında 4 TL daha ödenmelidir. Şifre iptali için ise şifre alımı için geçerli olan şartlar gereklidir. Ayrıca 15 yaşını doldurmuş T.C. vatandaşları, mavi kartlı vatandaşlar ve yabancılar T.C. kimlik numarasının üzerinde bulunduğu kimlik ile başvurdukları takdirde şifreyi alabilirler. Mahkeme kararı ile vasi sahibi olan kişiler için vasiler e-Devlet şifresine başvurabilir.

Exit mobile version