Donan Su Borusu Nasıl Açılır?

Kış aylarında yaşanan soğukların getirdiği en büyük zorluklardan biri de su borularının donmasıdır.
Günlük yaşantımızda hayati önem taşıyan suyun kesilmesi, hepimiz için büyük zorluk anlamına gelmektedir. Soğuk havalarda boru içinde su akışının olmaması borunun içinde kalan suyun özellikle gece soğuklarında donmasına neden olmaktadır. Günlük hayatı olumsuz etkileyen bu durumun önüne geçmek için boruların donmasının önlenmesi ilk yapılacak şey olsa da zaman zaman donmanın önüne geçmek mümkün olmamaktadır. Donan su borusu sorunu ile karşılaşıldığında tesisatçı çağırmak en doğru yöntem olsa da acil durumlarda neler yapabileceğinizden bahsedeceğiz.

Su borularının donması halinde, durum fark edilir edilmez müdahale edilmeli ve tesisattan su akışı sağlanmalıdır. Hızla müdahale edilmediği hallerde, borunun içinde donan suyun çözülmesi ve su akışının sağlanması daha da güçleşecek ve daha uzun uğraşlara ihtiyaç olacaktır.

Donan su borusu nasıl açılır?

Sıcak Su Yöntemi

Donan su borularının açılması için akla gelen yöntemlerin başında sıcak su ile donan boruyu açmak vardır. Buzun çözülmesi için sıcak su dökerken suyun kaynar olmamasına dikkat edilmelidir. Donmuş yüzeye dökülecek kaynar su boruların patlaması gibi sorunlara yol açabileceğinden aşama aşama ısıtılmasına özen gösterilmelidir.
Sıcak su ile donmuş boruların açılması ilk akla gelen yöntem olsa da boruların duvar ya da zemin içinden geçtiği durumlarda bu yöntem pek de yarar sağlamadığından farklı yöntemler uygulanmasına ihtiyaç duyulabilmektedir.

Pürmüz İle Isıtma

Donan borunun açılması için kullanılabilecek bir başka yöntem de boruların pürmüz ile ısıtılarak çözülmesinin sağlanmasıdır. Tesisat ustası tarafından tüpe bağlanan pürmüz ucu ile tesisat borusu ısıtılarak buzun çözülmesi sağlanabilir. Bu yöntemin dezavantajı ise; sadece demir borularda uygulanabilmesidir. Su tesisatlarında çoğunlukla plastik boru kullanıldığı düşünüldüğünde kullanımının son derece sınırlı olduğunu bilmelisiniz.

Yine demir tesisat borularında uygulanabilecek bir yöntem de borulara kaynak makinesi ile elektrik vermektir. Verilen elektrik etkisiyle boruların ısınması ve buzun çözülmesi sağlanır. Ancak oldukça tehlikeli olan bu yöntem hem son seçenek olarak görülmeli hem de mutlaka bir tesisatçıdan yardım alınmalıdır. Tek başınıza uygulayabileceğiniz bir yöntem değildir.

Düdüklü Tencere ile Boru Açma

Donmuş su borularının çözülmesinde yararlanılan en yaratıcı yöntemlerden biri de düdüklü tencere yöntemidir. Bu yöntemin de buhar basıncı nedeniyle tehlikeli olduğu göz önünde bulundurulmalı ve uygularken son derece dikkatli olunmalıdır. Düdüklü tencere yönteminde; tencereye yarısına kadar su doldurularak kapağı kapatılır ve kaynatılır. Kaynama başladıktan sonra, ısıya dayanıklı bir hortumun ucu düdüklü tencerenin buhar çıkışına, hortumun diğer ucu da donmuş boruya en yakın musluğa takılarak sıcak su buharının borudaki buzu eritmesi sağlanır.

Donmuş su borularının açılması için başvurulacak en etkili yöntem ise; bir tesisatçıdan yardım istemektir.

Exit mobile version