Domain Nasıl Alınır?

‘’Domain’’ ya da Türkçe ifadesi ile alan adı, bir internet sitesinin, ona ulaşmanızı sağlayan adıdır. İnternet sitesi kurmak için, öncelikle sunucudan bir alan satın almanız, ardından bu alana, kullanıcıların size ulaşmaları için, bir ad koymalısınız. Web sitenin adresi olarak bildiğimiz şey, aslında domain kelimesinin karşılığıdır. Domain alma ile ilgili tüm püf noktaları domain nasıl alınır başlığı altında inceledik.

Domain nereden alınır?

İnternet üzerinden bir alan adı almak için, domain tescil siteleri en doğru adreslerdir. Yerli ve yabancı birçok site, bu hizmeti veriyor. Ücretsiz alan adı alabileceğiniz siteler vardır ancak ancak dezavantajları düşünüldüğünde, ücret karşılığında hizmet veren sistemlerin, daha güvenilir ve sağlam bir tercih olduğu görülebilir. Ücretli domain alımları için, aylık veya yıllık periyotlarla ödemeler yapmanız gerekiyor.

Dünya çapında ünlü ve popüler olan domain satış sitelerinden birisi, Namecheap adlı servis. En çok tercih edilen domain servislerinden birisi. Ayrıca, CPanel adlı, hazır site şablonları almanıza olanak sağlayan siteler de Namecheap’de mevcut.

Domain nasıl alınır?

Bu sitelerden alan adı almak için, öncelikle, istediğiniz adın, başka bir site tarafından kullanılıp kullanılmadığını sorgulamanız gerekiyor. Aynı isimli iki site kullanılamayacağı için, benzersiz bir ad seçmelisiniz. Ayrıca, seçeceğiniz isim konusunda da, oldukça dikkatli olmalısınız, çünkü, sitenin adını değiştirmek teknik olarak mümkün olsa da, yeni bir domain için tekrar ödeme yapmanız gerekecektir. Dolayısıyla, kimse tarafından kullanılmayan ve iyi düşünülmüş bir site adını iyi düşünerek seçmelisiniz.

Sitenizin adını belirledikten sonra, istediğiniz host hizmetlerini ve ödeme şeklini seçerek, domain satın alma işlemini tamamlayabilirsiniz. Daha detaylı merak edenler için her adımını ekran görüntülü anlattığımız domain satın alma adımlarını gelin birlikte inceleyelim.

Adım Adım Namecheap.com’dan domain nasıl alınır?

Domain satın almak için aşağıdaki adımları ekran görüntülerinden de göreceğiniz şekilde izleyiniz. 1-2 dakika içerisinde domain sahibi olacaksınız.

Sonraki adımda Namecheap.com’a üye olmanız istenecektir. “Create an Account” yazan sütuna sizden istenilen bilgileri girmelisiniz. Bu bilgiler şunlardır:
Username: Sizin belirleyeceğiniz bir kullanıcı adı.
Password: Sizin belirleyeceğiniz bir şifre
Confirm Password: Aynı şifreyi bir daha girmelisiniz.
First Name: Adınız
Last Name: Soyadınız
E-mail: E-posta adresiniz
Bilgileri girdikten sonra “Create an account and continue” yazan yere tıklayın ve ödeme bilgilerinizi gireceğiniz sayfaya gidin.

Bu sayfada sizden ödeme bilgilerinizi girmeniz istenecektir. Kredi kartınızın 16 haneli numarasını, son kullanım tarihini ay ve yıl şeklinde ve kartınızın arka yüzünde bulunan CVC numaranızın son 3 hanesini girerek “Pay Now” butonuna basarak ödemenizi tamamlarsınız.

.Com.tr uzantılı domain nasıl alınır?

Şirketiniz için sonu .com.tr ile biten alan adı alırken durum biraz daha farklıdır. Burada dikkat etmeniz gereken hususlardan bir tanesi, yabancı sitelerden, ‘’com.tr’’ şeklinde biten bir alan adı alamamanızdır. ‘’com.tr’’ uzantılı alan adları için, yerli siteleri tercih etmeniz gerekiyor. ODTÜ’nün bünyesinde hizmet veren ‘’http://www.nic.tr/ ‘’ sitesi, bunlardan birisi. Bunun dışında ‘’SadeceHosting’’, ‘’İsimTescil’’, ‘’IHS’’ gibi, başka yerli, ücretli domain siteleri de bulunuyor.

Blog sitesi açarken domain alınmalı mı?

Blog sitesi kurmak için ise blogger, wordpress, tumblr ve wix gibi, bedava host(barındırma) hizmeti veren siteler de var. Domain satın almak istemiyorsanız, bu tarz hazır blog siteleri kullanarak ta blog ya da site açmanız mümkün.

Ancak bu siteler, özgün ve bağımsız değillerdir ve başka firmaların bünyesinde hizmet veren sistemler. Bedava kullanacağınız için kendi domaininizin altına kuramayacaksınız ve site adresleriniz şu örneklerdeki gibi gözükeceklerdir: ‘’x.blogspot.com’’, ‘’a.tumblr.com’’ . Bu şeklinde blog uzantılı şekilde site ya da blog kurmak isterseniz, hazır blog sitelerini tercih edebilirsiniz.

Domain nasıl seçilir?

Domain seçmek ve alan adınıza karar vermek çok zor bir adımdır. Öncelikle domain seçimi yaparken bu domaini ne amaçla aldığınızı düşünmelisiniz.

Domain seçimi konusunda halen tereddütleriniz varsa. Domain alırken nelere dikkat etmeli yazımıza giderek işinize yarayacak bilgilere ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version