Domain Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Domain ya da Türkçe ifadesiyle alan adı, tarayıcının adres çubuğuna yazılan ve o siteye ulaşmamızı sağlayan kelime bütünüdür. Aslında siteler birer IP adresine sahiptir ve adres çubuğuna IP adresi yazarak ulaşım da mümkündür ama IP adresinin akılda tutulması zor olduğundan o sitenin kimliği olarak düşünebileceğimiz, alan adları bulunmuştur. Alan adı seçimi; sitenin bilinirliği ve hedef kitleye ulaşmada ilk yol olarak düşünüldüğünde domain alırken mutlaka dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır.

Domain alırken dikkat edilmesi gerekenler

Seçeceğiniz isme dikkat edin

Bu husus son derece önemli, zira bir isme karar verdikten sonra domain satın almak ve sonra adı değiştirmeye çalışmak teknik olarak mümkün olsa da, sitenin tanınan adının değiştirilmesi, çok büyük oranda ziyaretçi kaybına sebep olabilir. Dolayısıyla, alan adı alırken iyice düşünüp, sonra pişman olmayacağınız bir isim bulmanızda fayda var.
Seçtiğiniz alan adı, kısa ve akılda kalıcı olmalıdır. Fazla karışık, telaffuzu zor kelimeler tercih etmekten kaçınmak gerek.
Alan adını tire (-) işareti ile bitirmemeyi tercih etmelisiniz. Birbirine bitişik yazılmış kelimeler tercih edilmesi, daha iyi olacaktır.

Kelime Taraması Yapın

Sitenin tıklanma sayısı, arama motorlarına uyumuyla doğru orantılıdır. Dolayısıyla domain alırken arama motorlarında sıkça kullanılan kelimeleri seçmeniz, sitenin arama motorlarında üst sıralara çıkmasına yardımcı olacaktır. Özellikle, Google’ın SEO adı verilen sistemini ve bu sistemin kurallarını bilmeniz, sitenin tıklanma sayısını artırmak için son derece önemli.

domain alirken nelere dikkat edilmeli

Sitenizi Bir Bütün Olarak Düşünün

Alan adınız, sitenizin içeriğiyle uyumlu olmalı. Örneğin, dünya mutfakları ile ilgili bilgilerin yer alacağı bir siteniz varsa, alan adının içinde dünya ve/veya mutfak kelimeleri geçmeli. Arama motorları, girilen kelimeleri dikkate alır, eğer sitenizin adında, internette sıkça aranan bir kelime varsa, arama motorlarının kullanıcıları size yönlendirmesi kolaylaşacaktır.

Alan adının sonundaki .com, .net, .org gibi kısaltmalar, rastgele seçilmiş ifadeler değil. Örneğin, .net kısaltması, İngilizce anlamına gelen, network kelimesini karşılar. Domain alırken, her ne kadar .com uzantılı bir alan adı almanız, sitenin tanınırlığına yardım edecek olsa da, yaptığınız işe ve sitenin içeriğine uygun bir ad tercih etmenizde fayda var. Örneğin, bir dernek gibi, kar amacı gütmeyen bir kurum için alan adı alacaksanız, .org uzantısını tercih edebilirsiniz. Tabi ki ilk tercihiniz, .com uzantılı domain’ler olmalı, ama alan adının uzantısının, sitenin amacından uzak olmaması yararınıza.

domain alirken nelere dikkat edilmeli

Hedef Kitlenizi Unutmayın

Hedef kitlenize uygun bir alan adı seçmeniz gerekir. Örneğin, Türkiye ile sınırlı bir tohum şirketinin, www.worldseeds.com alan adını alması, oldukça saçma olacaktır. Aynı şekilde, Dünya çapında, birçok ulustan insanı hedef kitle olarak belirleyecekseniz, öncelikle ortak dil olarak görülen İngilizce olmakla birlikte, eğer spesifik olarak hitap ettiğiniz bir ülke varsa, oranın dilinde bir domain almanız, mantıklı olacaktır.

Kısaltmaları Deneyin

Domain’in akılda kalması için kısaltma kullanmak yerinde bir tercih, ancak eğer o kısaltma, alan adını karmaşık ve hatırlanması zor hale getiriyorsa, yanlış seçim olacaktır. Örneğin Google, Facebook gibi kelimeler, oldukça kısa ve herkesin aklında kalabilecek türdendir.

Özgün olmaya çalışın

Tescilli isimlerden esinlenerek yaratılmış alan adları zaman içerisinde sizi hukuki açıdan zor duruma düşürebileceği gibi, bilinirliğinizi de kötü etkileyecektir. Bu sebeple tescillenmiş ya da marka adı herkes tarafında bilinen domain adlarından yola çıkarak yeni kelimeler türetmeyin.

Güvenilir Tescil Siteleriyle Çalışın

Alan adları zamanla çok değerlenebilir ve bu değerli şeyler de kötü niyetli kişiler tarafından çalınmaya çalışılabilir. Bu nedenle alan adı satın alma işlemlerinizi güvenilir domain tescil ve satın alma siteleri üzerinden yapınız. Bu sitelerde aacağınız kullanıcı hesaplarının şifrelerini en güçlü ve karmaşık şekilde oluşturun ve mümkünse yılda 2-3 kez bu şifreleri değiştirmeyi unutmayın.

Exit mobile version