Dizüstü Bilgisayar Nasıl Temizlenir?

Artık bilgisayarsız bir hayat düşünmek oldukça zor. Evimizde, iş yerimizde ve hatta gittiğimiz her yerde yanımızda taşıyabildiğimiz dizüstü bilgisayarlar, gün içerisinde belki de en çok kullandığımız araçlardan biri.

Hal böyleyken, dizüstü bilgisayarların kirlenmesi kaçınılmaz oluyor. Ne kadar dikkatli kullanırsak kullanalım, dizüstü bilgisayarın özellikle belli bölümlerinde tozlanmalar meydana geliyor, çeşitli maddeler birikiyor ve bakteri sayısı artıyor. Bu durum hem dizüstü bilgisayarın performansını, hem de kullanıcının sağlığını önemli ölçüde etkiliyor. Bu nedenle belli aralıklarla dizüstü bilgisayarın temizliğinin yapılması gerekiyor. Bu temizliği nasıl gerçekleştireceğinizi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Dizüstü Bilgisayar Nasıl Temizlenir?

Dizüstü bilgisayar; monitör ve klavye başta olmak üzere farklı aksamlardan oluşur. Dizüstü bilgisayarın iç temizliğini yapabilmek için modeline de bağlı olarak teknik bilgi gerekmektedir. Dizüstü bilgisayarın dışarıdan temizliği ise, yetersiz kalacaktır. Dışardan temizlik ile sadece görünürdeki toz ve pisliklerden kurtulabilirsiniz. Bu nedenle belli aralıklarla dizüstü bilgisayarın içinin açılarak temizlenmesi gerekir. Ancak tavsiyemiz iç temizlik için profesyonel yardım almanızdır.

Klavye Temizliği

Dizüstü bilgisayarların en çok ve çabuk kirlenen bölümü klavyedir. Çünkü en çok hareketin olduğu kısım bu aksamdır. Ucuna fırça takılabilen el süpürgeniz varsa, klavye temizliği için kullanabilirsiniz. Ayrıca tuşların arasındaki pislikleri çıkarmak için hava püskürtme yöntemini kullanabilirsiniz.

Havalandırma Deliklerinin Temizliği

Bilgisayarınızın marka ve modeline bağlı olarak yanda, arkada veya altta bulunabilen hava deliklerinin temizliği, bilgisayarınızın performansı için oldukça önemlidir. Çünkü bu deliklerde biriken pislikler, soğutma işlemine engel olur. Bu durum bilgisayarınızın ömrünü kısaltır, performansını düşürür. Bilgisayar satıcılarından temin edebileceğiniz basınçlı hava setiyle havalandırma deliklerini temizleyebilirsiniz.

Aynı şekilde bilgisayarınızdaki diğer bağlantı noktalarını da temizleyerek bunların içinde veya çevresinde birikmiş olan pisliklerden kurtulabilirsiniz.

Ekran Temizliği

Piyasada bulunan, TFT ve LCD ekran temizliğinde kullanılan solüsyonlardan edinin. Bu solüsyonu temiz ve yumuşak dokulu bir bez üzerine dökerek bezi nemlendirdikten sonra ekranınızı yere paralel şekilde tutun ve bezle silin. Ayrıca yine ekran temizliği için özel olarak üretilmiş ve piyasada hazır halde satılan temizlik mendillerini de ekran temizliğinde kullanabilirsiniz. Temizliği yaparken ekrana olabildiğince az bastırın. Bilgisayarınızı tekrar kullanmaya başlamadan önce ekranın tamamen kuru olduğundan emin olun.

Temizlik solüsyonları alkol içerirler. Bu nedenle yanıcıdırlar. Kullanım sırasında dikkatli olun. Ayrıca bu solüsyonları kesinlikle direk ekrana püskürtmeyin, beze püskürttükten sonra bez ile ekranı temizleyin.

Diğer Alanların Temizliği

Dizüstü bilgisayarınızın dış kısmındaki plastik kısımlar için de yine temizleyici solüsyon ve yumuşak dokulu bez yardımıyla temizlik gerçekleştirebilirsiniz. Solüsyonu direk yüzey üzerine uygulamayın, önce bez üzerinde dökün ve ardından bez yardımıyla temizleyin. Bilgisayarınızı açmadan önce bu yüzeylerin tamamen kuruduğundan emin olun.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:
Dizüstü bilgisayarınızın temizlik işlemini yaparken, bilgisayarınızın kapalı olduğundan ve güç bağlantısının takılı olmadığından kesinlikle emin olun.

Dizüstü bilgisayarınızı olabildiğince doğrudan güneşe maruz bırakmamaya özen gösterin.

Bilgisayar kullanırken bir şeyler yiyip içmek, hem klavyenizin daha çabuk kirlenmesine neden olur, hem de bilgisayarınızın üzerine dökülmeleri riski taşıdığından tehlikelidir.
Dizüstü bilgisayarınızın sert darbeler görmesini engelleyin, aksi halde sistemi geri dönülemeyecek şekilde zarar görebilir.

Dizüstü bilgisayarınızın iç temizliğini ihmal etmeyin, periyodik aralıklarla profesyonel yardım alarak iç temizliğini gerçekleştirin.

Exit mobile version