Dış Mekan Mobilyası Seçimi Nasıl Yapılır?

Balkon, bahçe, teras ya da verandada kullanılan fonksiyonel tüm eşyalar dış mekân mobilyası kategorisinde yer alır. Son yıllarda dış mekân tasarım trendleri oldukça farklı seçenekler sunuyor. Açık alanları, evin salonunun konforunu ve şıklığını aratmayacak şekilde dizayn edebilmenize olanak sağlıyor. Evin dış alanlarını tasarlamak için nasıl bir yol izleyeceğinizle ilgili dış mekan mobilyası seçimi üzerine temel tavsiyelerimize göz atın.

Dış Mekan Mobilyası Satın Alma Rehberi

Güzel ve iyi tasarlanmış bir balkon, dış mekanı evinizin favorisi haline getirebilir. Dış mekan mobilyası seçimi yaparken konfor, işlev ve tasarımı göz önünde bulundurursanız aileniz ve misafirleriniz için harika bir yemek, eğlence ve dinlenme alanına dönüşebilir.

Alan Büyüklüğü

Balkon, bahçe ya da terasınızı tasarlarken evin tüm odalarında olduğu gibi ilk bakmanız gereken kriter alanın büyüklüğüdür. Hayalinizde mobilya setini satın almadan önce sığıp sığmayacağından emin olmalısınız. Dış mekanın ölçülerini alarak işe başlayın. Eğer geniş bir alanınız varsa ne kadarını kullanacağınız önemlidir. Ayrıca en küçük balkonda bile hareket alanı bırakmanız gerekir.

Kullanım Amacı

Dış mekan mobilyası seçimi sırasında çok fazla alternatifle karşılaşacaksınız. Düşünmeniz gereken şeylerden biri alanı hangi amaçla kullanacağınızdır. Eğer dışarıda yemek yemeyi ya da misafir ağırlamayı düşünmüyorsanız büyük bir masa almanıza gerek olmayabilir. Tabi ki eğer büyük bir veranda ya da bahçeden bahsediyorsak farklı oturma alanları oluşturabilirsiniz. Masa ya da sehpa gurubu gibi. Fakat kısıtlı bir alanınız varsa bir seçim yapmanız gerekebilir. Mekânı nasıl kullanmak istediğinizi düşünün. Masa takımı ya da sehpa ile tamamlayabileceğiniz koltuk, sandalye, bank seçeneklerini düşünebilirsiniz.

Kullanım Sıklığı

Mobilyalarınızı ne sıklıkla kullanmayı planladığınız önemli bir sorudur. Eğer bahar ve yaz aylarının çoğunu dışarda geçirme planınızı varsa dayanıklılık ve konfordan ödün vermemelisiniz. Tik ağacı ya da alüminyum malzemeden üretilmiş mobilyalar uzun yıllar kullanabileceğiniz kaliteyi sunar. İskelet seçiminin yanı sıra minderler de önemlidir. Konforlu kullanım için yumuşak ve vücudu destekleyen minder tasarımlarına öncelik vermeye özen gösterin.

Eğer sadece kahve içmek ya da hava almak gibi bir düşünceniz varsa çok fazla bütçe ayırmak istemeyebilirsiniz. Böyle bir durumda şık bir bank ve küçük bir sehpa ya da küçük masa takımı yeterlidir.

Malzeme Seçimi

Bahçe ve balkon mobilyalarında malzeme seçimi birçok faktörden daha önemlidir. Eğer tamamen açık bir alanda konumlandırılacaksa hava koşullarına dayanıklı olması gerekir. Birkaç senede bir yeniden bir ödeme yapmak istemiyorsanız güneş, yağmur, nem gibi koşullara en iyi dayanan malzemeyi tercih edin. Ya da koruyucu ekipmanlar için bütçe ayırın.

Doğal ahşap en çok tercih edilen malzemeler içinde yer alır. Atmosfere sıcaklık katar ve konforludur. Ancak hava ve UV koruması için düzenli bakım gerektirir. Ahşap içinde bakımı en kolay türler, tik, okaliptüs, iroko ve sedirdir. Bu ağaçlardan yapılmış mobilyalar, neme, ısı değişimine, böcek gibi zararlılara karşı dayanıklıdır.

Alüminyum dış mekan mobilyaları, oldukça dayanıklıdır ve hafifliği sayesinde kolay kullanım imkanı sunar. Ekstra bakım gerektirmez. Eğer dış mekanda modernlik ve sadelik öncelikli bir tasarım arzunuz varsa alüminyum malzemeden üretilmiş ürünleri tercih edebilirsiniz. Alüminyumu olumsuz kılan tek özelliği, sert rüzgârlı bölgeler için kullanışsız olmasıdır.

Dış mekan mobilyasında en çok tercih edilen malzemelerden biri de rattandır. Rattan mobilyalar, doğal ve sentetik olmak üzere ikiye ayrılır. Hasır mobilya olarak da bilinir. Oldukça sıcak ve doğal bir görünüme sahiptir. Tercihinizi rattandan yana kullanacaksanız doğal rattanın koruma gerektirdiğini unutmayın. Bu sebeple daha çok kapalı balkon, kış bahçesi gibi alanlarda kullanılır. Sentetik rattan ise suya ve neme karşı oldukça dayanıklıdır. Açık havada da rahatlıkla tercih edilebilir.

Ferforje olarak tabir edilen mobilyalar oldukça şık bir görünüme sahiptir. Alüminyum ya da demir dökümden üretilir. Dayanıklı olmasına karşın korozyona uğrayabilir. Ağır olması hem avantajlı hem de dezavantajlı olabilir. Nem oranı yüksek olmayan bölgelerde rahatlıkla tercih edilebilir.

Mobilya malzemesi seçiminden sonra sıra minderlere gelir. Minderler konforlu olmaları amaçlandığından elyaf dolgu, sünger ve kumaştan üretilir. Dış mekanda kullanılacağı için çok sık kirleneceğini unutmayın. Bu sebeple kılıflı ve çamaşır makinesinde yıkanabilir özellikte olanları tercih etmeye çalışın.

İşlevsellik

Balkon ve bahçe mobilyalarında işlevsellik de oldukça önemlidir. Satın alacağınız masanın büyüyebilir bir model olması size ekstra misafir ağırlama özgürlüğü sunar. Dekoratif tabureler, ek oturma alanı sağlar. Bankın depolama alanına sahip olması olumsuz hava koşullarında aksesuarları saklamak için en pratik yol olabilir. Eğer küçük bir alanınız varsa sandalye ve masanın katlanır özellikte olması hareket alanınızı arttırır. Ayrıca depolamayı da kolaylaştırır. Sık kullanılan dış mekan alanlarından tam olarak yararlanmak için işlevi göz önünde bulundurarak seçim yapın.

Dekorasyon Stili

Dış mekanda kullanabileceğiniz mobilyalar iç mekan mobilyaları kadar çok seçenek sunmasa da zevkinize uygun bir seçim yapabilirsiniz. Ahşap mobilyalar daha sıcak ve doğal bir atmosfer yaratır. Modern bir görünüm arıyorsanız tercihinizi alüminyumdan ya da keskin çizgilere sahip rattandan yana kullanabilirsiniz. Seçim yaparken evinizin genel dekorasyon tarzını düşünün. Evin yazlık ya da kışlık olması da tarzı etkileyecek faktörlerden biridir. Yazlık bir evde daha sade, konfor ve işlevselliği ön plana çıkaran modeller seçebilirsiniz.

Aksesuar Seçimi

Dış mekan mobilyalarını tamamlamanın ve tarzınızı yansıtmanın yolu aksesuarlardan geçer. Minder, yer döşemeleri, dış mekan halısı, aydınlatma gibi aksesuarlar kullanın. Mobilya seçiminde renk seçenekleri bellidir. Ama aksesuarların renklerini istediğiniz gibi seçebilirsiniz. Canlı renkler ortama sıcaklık ve enerji katar. Kahve, bej gibi nötr renkler daha sakin ve huzurlu bir atmosfer yaratır. Halı kullanarak iç mekanın konforunu dışarıya taşıyabilirsiniz. Tüm aksesuarların seçiminde dış mekan kullanımı için uygunluğunu kontrol etmeyi unutmayın.

Exit mobile version