Deprem Çantasında Olması Gerekenler

Doğal afetler, büyük panik anlarının yaşandığı, insanların çok zor şartlarla yüz yüze kalabildikleri, istenmeyen fakat kaçınılmaz olaylardır. Doğa şartları, bu tür felaket anlarını, kaçınılmaz hale getirir. Ama insanlara zarar veren şey doğal afetler değil, tedbirsizliktir. Büyük bir felaket karşısında, ne yapacağını bilmeden, hazırlıksız bir halde kalan insanlar, acil bir şekilde yapılması gerekenler için dahi, çaresiz kalabilirler. Böyle durumlara karşı hazırlıklı olmak ve doğal afetler gibi büyük felaketlere yol açan olaylar yaşandığında, çaresiz kalmamak için tedbirler almak, oldukça önemlidir.

Deprem için yapılabilecek en iyi hazırlıklardan birisi, kuşkusuz deprem çantasıdır. Felaket anında ihtiyaç duyulacak şeyler için, deprem çantasında nelerin olması gerektiğini, bu çantayı nasıl hazırlayacağınızı öğrenmelisiniz. Bu yazıda, deprem çantasında neleri bulundurmanız gerektiği hakkında bilgiler bulacak, hazırlık yapmanız için yardımcı olacak noktaları öğreneceksiniz.

Deprem yaşanmadan önce yapılması gereken, eski ve çürük temeller üzerinde bulunan evlere yerleşmekten kaçınmak, evlerin deprem karşısındaki durumlarını ölçtürüp, riskli binalar yerine, daha güvenli konutlara geçmek ve evdeki eşyaların düzenini, deprem sırasında ortaya çıkabilecek risklere göre ayarlamak dışında, bir de deprem sonrası ihtiyaç duyulacak malzemelerden oluşan bir çanta hazırlamaktır.

Çantayı hazırlarken, olabilecek en kötü durumları düşünmeli ve ihtiyaç hissedilebileceğini düşündüğünüz her şeyi, çantanın içine koymalısınız. Ayrıca, deprem sırasında can havliyle evinizi terk edeceğiniz için, çantayı, evin kapısı veya arabanız gibi, kolaylıkla ulaşılabilecek bir yerde konumlandırmanız, size zaman kazandıracaktır. İşte bu çantada olması gerekenler:

Su

İnsanın en temel gereksinimi olan su, deprem gibi, büyük heyecan ve telaş uyandıran afetlerde, önemi iki kat artan bir maddedir. Vücudunuzun bu ana vereceği tepki, zaten yüksek seviyede olan su ihtiyacınızı, daha da artıracaktır. Bu yüzden, deprem çantasına, mümkün olabildiğince bol miktarda su koymalısınız.

deprem cantasında olması gerekenler

Konserve gıda

En kötü durumu düşünerek, yemek bulma şansınızın olmadığı bir anda, en çok işinize yarayacak şeylerden olan, konserve gıdaları çantanızda bulundurun. Uzun süre dayanabilen ve darbelere karşı dayanıklı paketlerde saklanan bu gıdalar, hayati önem arz ediyorlar.

deprem cantasında olması gerekenler

Battaniye

Depremin kış aylarında yaşanabileceğini düşünerek, böyle bir durumda, soğuk havada korunmasız kalmamak için, yanınıza battaniye almalısınız.

deprem cantasında olması gerekenler

Çadır

Deprem sonrasında evinize girmek istemezseniz, çadır çok işinize yarayacaktır. Eğer arabanız varsa, onu kullanma tercihiniz de olabilir ama çadırı çantanızda bulundurmanız, yararlı olacaktır.

deprem cantasında olması gerekenler

Giysi

Evinizdeki kıyafetlerinizle depreme yakalanmanız durumunda, özellikle soğuk aylarda, üstünüzdeki giysiler, soğuktan korunmanıza yetmeyebilir. Çantanızda bulunduracağınız kalın kıyafetlerin, size büyük yardımı dokunabilir.

deprem cantasında olması gerekenler

İlaç ve ilk yardım malzemeleri

Kronik hastalığınız, reçeteli ve sürekli kullandığınız ilaçlarınız varsa, bunları deprem çantasında bulundurmanız, afet sonrası kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca, iltihaplanma olasılığı için antibiyotik, ağrı kesiciler ve yaralanma benzeri durumlar için, tentürdiyot, gazlı bez, sargı bezi, yara bandı gibi ilk yardım malzemelerini bulundurmanız, işinize yarar.

deprem cantasında olması gerekenler

Çakmak

Herhangi bir sebeple, ateş yakmaya ihtiyacınız olması durumunda, çakmak bulmanız gerekecektir. Çantada çakmak bulundurmanız, size zaman kazandırır.

deprem cantasında olması gerekenler

Düdük

Deprem sırasında, insanların büyük bir telaş içinde hareket edeceklerini unutmayın. Böyle bir durumda, hem aileniz ve/veya arkadaşlarınızı bulmanızda kolaylık sağlaması, hem de sesinizi duyurması için, çantaya düdük koymalısınız.

deprem cantasında olması gerekenler

Yağmurluk

Yine, en kötü durum için oluşturulacak bir senaryoda, kış mevsiminde yakalanacağınız bir deprem, beraberinde yağmur ya da kar gibi olayları getirebilir. Bundan korunmak için, çantada yağmurluk bulundurmanız, soğuktan korunmanıza yardımcı olacaktır.

deprem cantasında olması gerekenler

Kıymetli evraklar

Deprem sonrası yapmanız gerekebilecek resmi işlemler için, tapu, nüfus cüzdanı, sigorta gibi belgelerin, birer fotokopisini çantaya koymalısınız.

deprem cantasında olması gerekenler

El feneri

Elektriklerin kesilme ihtimalini düşünerek, yanınıza el feneri almanız önemli. Ayrıca, fenerin pilinin bitme ihtimaline karşı da, pil bulundurmalısınız.

deprem cantasında olması gerekenler

Islak mendil

Afet sonrası, ellerinizi temizlemek için çantaya, su yerine geçebilecek, hijyenik ıslak mendil yerleştirmelisiniz.

deprem cantasında olması gerekenler

Tuvalet kağıdı

Yine yanınıza alacağınız tuvalet kağıdı, temizlik için size çok faydalı olacaktır.

deprem cantasında olması gerekenler

Para

Bir ihtiyacınız olduğunda, yardım bulamamanız durumunda, yanınızda para bulundurmalısınız.

deprem cantasında olması gerekenler

Çok amaçlı çakı

Her türlü işinize yarayabilecek, açacak, makas, bıçak ve bunun gibi işlevlerde kullanılabilecek olan çakı, size yardımcı olacaktır.

deprem cantasında olması gerekenler

Ayakkabı

Evden telaşla çıkarken, ayakkabınızı giymeyi unutabilirsiniz. Her türlü durumda, hem sizin, hem de yanınızda bulunan insanların, ayakkabılarına ihtiyaçları olacaktır. Çantanıza ayakkabı koymanız, avantajınıza.

deprem cantasında olması gerekenler

Bulunduğumuz coğrafyada deprem, birlikte yaşanması gereken, sürekli karşılaşılabilecek felaketlerdendir. Anadolu topraklarındaki fay hatları ve arazinin bu faaliyetlere elverişliliği, depremlerin sık olmasına ve şiddetli sallantılara sebep olabiliyor. Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde yaşanan felaketi, Van depreminde yaşanan acıları hala hatırlıyoruz. Her acil durum için olduğu gibi, deprem gibi felaketler için de, sürekli hazırlıklı olmak, hayati derecede öneme sahiptir.

Exit mobile version