Dava Nasıl Açılır?

Dava açmak bir kişi veya kurum aleyhinde mahkeme önünde bir hak talebinde bulunmak demektir. Dava nasıl açılır sorusunun yanıtını ve dava açma ile ilgili genel bilgileri Av.Arb. Tarkan ERDAL’ın yazısında bulabilirsiniz.

Türk Hukuku uyarınca dava, dava konusu hususların açıkça belirtilecek şekilde davalı sayısında bir fazla sayıda hazırlanacak dilekçe ve delil listesi ile birlikte davanın türüne göre görevli ve yetkili mahkemede ilgili harçların(harca tabi bir dava ise) ödenmesi ile açılır.

Dava açan kişi veya kişiler avukat tutmak zorundalar mıdır?
Türk Hukuku uyarınca herhangi bir davada avukat ile temsil zorunluluğu olmadığı için davalarda avukat tayin edilmesi zorunlu değildir.

Avukat ile dava açmanın ne gibi avantajları vardır?

Avukat ile dava takibi hem daha faydalı hem de sürelerin kaçmasına engellemek için daha yerindedir. Davalarda mahkemece verilen ara kararların yerine getirilmesi ve dosyanın daha iyi takip edilmesi için avukat ile temsil her zaman daha faydalıdır.

Dava harçları nasıl belirlenir?

Harçla Kanununa göre hangi davalardan ne harç alınacağı belirlidir. Bazı davalar harçsız da açılabilir(boşanma gibi). Ancak harca tabi davalarda genelde dava değerinin binde 68,31 harç olarak ödenir. Bu rakamın dava açılışında ¼’ü ödenir kalan kısım dava bitince kalanı tamamlattırılır.

Bir şahıs bir kuruma da dava açabilir mi?

Evet açabilir.

Bir kurum bir şahısa dava açabilir mi?

Evet açabilir.

Davalar genelde ne kadar sürede sonuçlanır?

Somut uyuşmazlığa göre değişiklik gösterse de genelde yerel mahkeme kararı yaklaşık 10 ayda temyiz incelemesi(Yargıtay aşaması) de yaklaşık 6-8 ayda tamamlanır.

Hangi davalarda maddi ve manevi tazminat talebinde bulunulabilir?

Kanunda maddi ve manevi tazminat ödenmesi sonucun bağlanan durumlarda bu taleplerde bulunulabilir. Örneğin, haksız fiil, sebepsiz zenginleşme gibi. Daha somut bir dille bedensel zararlar, ticari zararlar gibi

Davanın sonucuna itiraz aynı mahkemeye mi yapılmalıdır?

Türk hukukunda yerel mahkeme kararlarına kanunda aksine bir düzenleme olmadığı müddetçe Yargıtay’a temyiz yoluna gitmek sureti ile itiraz edilebilir.

Exit mobile version