DASK Sigortası Nedir?

Anadolu deprem kuşağı gibi sürekli hareket halinde olan bir zemin üzerinde kurulmuş şehirler, bu şehirlerdeki yapılar ve elbette içlerinde yaşayan insanlar deprem gerçeğini kabullenip, depreme karşı alabileceği önlemleri dikkatle incelemelidir. İnşaatları henüz başlangıç aşamasında depreme dayanıklı olacak şekilde planlamak hem devletin hem de vatandaşın sorumluluğudur. Zira hep söylendiği üzere “can alan deprem değil yanlış yapılaşmadır”. Ancak her ne kadar dayanıklı yapılar inşa edilse de ya da deprem esnasında can kaybını azaltacak şekilde inşa teknikleri kullanılsa da sarsıntının şiddetine göre değişen oranlarda mal kaybı ve meskenlerde hasar meydana gelebilmektedir. Bir meskende deprem sonucunda çatının çökmesi, duvarların yıkılması, merdivenlerin kullanılamaz hale gelmesi ve bu hasarları onaracak ekonomik gücün olmaması ailelerin evsiz kalmasına neden olmaktadır. Söz konusu hasarları onarmak konusunda gereken ekonomik desteği sunan teminata ulaşmak için DASK Sigortası yani Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmak gerekir.

Zorunlu Deprem Sigortası Teminat Kapsamı Nelerden Oluşur?

Deprem ve depremden kaynaklanan yangın, tsunami ve yer kayması gibi sonuçların neden olduğu maddi zararları poliçede belirtilen limitler dahilinde karşılar. Bina temelleri, ana duvarlar, bağımsız bölümleri birbirinden ayıran ortak duvarlar, bahçe ve istinat duvarları, tavan ve tabanlar, asansörler, merdivenler, koridorlar, çatılar, bacalar, sahanlıklar gibi bina bölümleri bir arada ya da ayrı ayrı DASK teminatı kapsamındadır.

DASK Sigortası Eşyaları Kapsar mı?

Deprem sigortası, DASK ya da Zorunlu Deprem Sigortası adlarıyla bilinen sigorta, eşyaları kapsam altına almaz. Zira bu sigortanın amacı, meskeni yeniden yaşanabilir hale getirmektir.

Deprem Sigortası Teminatı Can Kaybını Kapsar mı?

DASK Sigortası, can kaybını ya da sağlık kaybını teminat altına almaz.

DASK Sigortası Kira Mağduriyetini Kapsar mı?

Deprem sonrasında kiradaki evinizden kiracılarınızın evin kullanılamaz hale gelmesi sonucu ayrılmaları ve bir süre kira alamamanız DASK’ın teminat kapsamına girmez. Yani kira mağduriyetinizi DASK ile temin edemezsiniz.

Deprem Sigortası Enkaz Kaldırma Masraflarını Kapsar mı?

Deprem sonrasında yıkılan ya da bir kısmı yıkılan ve enkaza dönüşen bir konut, DASK kapsamında olsa bile bu enkazı kaldırmak için yapılan harcamalar teminat altında değildir.

Evim Deprem Sigortası İçin Uygun Mu?

Konutunuzun DASK için uygun olup olmadığı Deprem Sigortası Sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. Ayrıca Konutunuz için ne kadar prim ödeyeceğinizi de öğrenebilir yani DASK hesaplama işlemini de yapabilirsiniz.

Gecekondular DASK Sigortasından Yararlanabilir mi?

Bir konutun gecekondu yapı tarzında inşa edilmiş olması, villa tipinde olması, yalı tipinde olması DASK teminatı alıp almamayı etkilemez. Ancak hazine arazisine inşa edilmiş olan ve tapusu olmayan yapılar için Deprem Sigortası yapılamaz.

DASK Yurt Dışındaki ve KKTC’deki Konutlar İçin Yaptırılabilir mi?

Deprem Sigortası sadece Türkiye sınırları içindeki ve Belediye statüsündeki yerleşkeler için geçerlidir.

Garaj ve Bahçem DASK Teminatı Kapsamına Girer mi?

Garaj ve bahçeniz eğer söz konusu yapı ile aynı tapu kapsamındaysa ve depremde hasar gördüyse DASK teminatından yararlanabilir.

Kiracısı Olduğum Eve DASK Yaptırabilir miyim?

Kiracılar, kendilerine ait olmayan ev için DASK yaptıramazlar. Ev sahibinizi poliçe yaptırması gerekir.

Evimin Bulunduğu Arsanın Değeri Alacağım Teminatı Etkiler mi?

Deprem Sigortası teminatı ve primi hesaplanırken, meskenin bürüt metrekaresi, bulunduğu bölgenin deprem risk derecesi, yapı tarzı göz önüne alınır. Hasar sonrasında da mevcut hasar tespit edilip bir rakam belirlenir. Ancak arsa değeri hem ödenecek primi hem de alınacak teminatı etkilemez.

DASK Sigortası Poliçemi Kaybedersem Ne olur?

Öncelikle DASK verilerinde poliçe bilgileriniz kayıtlıdır. Dolayısıyla zaten poliçenizi saklamak zorunda değilsiniz. Eğer olası bir hasar halinde ya da farklı bir sebeple poliçe bilgilerinize erişmek isterseniz TC kimlik numaranız, pasaport numaranız gibi bilgilerle DASK sorgulama yapabilirsiniz.

DASK Kaç Yılda Bir Yapılır?

Deprem Sigortası, yılda bir kez yenilenen bir poliçe ile aktif olur. Dask poliçe yenileme ile ilgili detaylı bilgiler için tıklayın.

Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırmak İçin Neler Gerekir?

Deprem Sigortası yaptırmak için ihtiyacınız olan tek şey ilgili ve yetkili kuruma yüz yüze ya da online olarak başvurarak aşağıdaki bilgileri sunmaktır. Daha detaylı bilgi almak için belgeler ile  ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Deprem Sigortasını Nereden Yaptırabilirim?

Ülkemizde DASK konusunda hem bankalar hem de birçok sigorta şirketi yetkilendirilmiştir. Dilerseniz bir bankaya ya da sigorta şirketinin ofisine gidip Deprem Sigortası yaptırabilirsiniz.

Deprem Sigortası yaptırmazsam Ne Olur?

DASK, Trafik Sigortası gibi kanunla yapılması zorunlu kılınmış bir sigorta türüdür. Ancak yaptırmayanlara cezai bir işlem uygulanmaz. Eğer taşınmaz mülkünüzü satmak, devretmek, kiralamak isterseniz DASK olmadığı için yani Deprem Sigortası yaptırmadığınız için bu işlemleri gerçekleştiremezsiniz. Elbette en önemlisi olası bir deprem sonrası eviniz hasar gördüğünde söz konusu masrafları karşılamak konusunda yalnız kalırsınız.

Exit mobile version