DASK Poliçe Yenileme Nasıl Yapılır?

Deprem, tüm dünyada insanların yaşamlarını değiştiren, devletlerin büyük önlemler almasına neden olan, üniversitelerin bilim kürsüleri açmasına yol açan bir doğal afet. “Rihter” denilen şiddetine göre değişmekle birlikte, deprem, son derece yıkıcı olabiliyor. 1999 yılında Gölcük’te olduğu gibi çok sayıda can alıp bir kenti yerle bir edebiliyor ya da 2011 yılında Simav’da olduğu gibi insanları uzun bir süre karda kışta evsiz bırakabiliyor. Depremin şiddetini azaltmak, depremi engellemek veya önceden haber almak günümüz teknolojisi ve bilgisi ile mümkün değil. Ancak depremden sonra yıkılan, hasar gören evleri maddi açıdan çaresizliğe düşmeden onarmak ve yaşamınıza kaldığı yerden devam etmek mümkün. İşte bu bakış açısıyla Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından denetlenen bir Doğal Afet Sigortalar Kurumu oluşturulmuştur. Kısa adı DASK olan bu kurum, deprem ve depremin neden olduğu hasarları özellikle konut, ev olarak kullanılan yapılar için hızlı bir biçimde onarmak üzere vatandaşlara teminat sunar. Bu amaçla ev sahipleri, yetkili sigorta şirketlerinden aracılık hizmeti alarak Deprem Sigortası yaptırmalıdır. Her yıl yenilenen DASK poliçeleriyle de depreme hazırlıklı olmayı önemsemek hem kendiniz hem de aileniz için sizin sorumluluğunuzda olan bir önlemdir. DASK poliçe yenileme işlemi sigortanızın devam etmesi için ihmal edilmemesi gereken bir işlemdir.

DASK Poliçemi Ne Zaman Yenilemeliyim?

Doğal Afet Sigortalar Kurumunun düzenleyip denetlediği DASK Sigortası poliçesini yılda bir kez yenilemeniz gerekir. Poliçenizi yenilemek için daha önce sigortanızı yaptırdığınız sigorta şirketiyle iletişime geçebilir ya da bu yıl memnun değilseniz, farklı bir sigorta şirketiyle görüşebilirsiniz.

Deprem Sigortası Poliçesi Yenileme İşlemi Zor mu?

Devlet, vatandaşlarının deprem sonrası evsiz kalmaması için geliştirdiği Deprem Sigortasının uygulama aşamalarını son derece sadeleştirmiştir. Bu nedenle hem ilk defa DASK yaptırmak hem de DASK poliçesini yenilemek oldukça kolaydır. Poliçe yenileme işlemleri esnasında eğer aynı kurumla devam ediyorsanız kurumunuza “poliçemi yenileyin” bilgisi vermeniz yeterli olacaktır. Eğer farklı bir kurumla yola devam etmek niyetindeyseniz o zaman sizden isteyecekleri bazı belgeleri ve bilgileri paylaşmanız yeterlidir.

Poliçe Yenilemeyi Unutursam Ne Olur?

Ülkemizde devlet eliyle zorunlu kılınmış bazı sigortalar vardır. Bunlardan en popülerleri Zorunlu Trafik Sigortası ve Zorunlu Deprem Sigortasıdır. Bu sigorta türleri, Kasko ya da Özel Sağlık Sigortası gibi isteğe bağlı sigorta türlerinden farklı olarak yapılması mecburi olan sigorta türleridir. Eğer Zorunlu Trafik Sigortası poliçenizi yeniletmeyi ya da yaptırmayı ihmal ederseniz ve trafikte bu şekilde aktif olduğunuz tespit edilirse oldukça zorlayıcı bir yaptırım gücüyle karşılaşırsınız. Ancak günümüzde DASK için böyle bir yaptırım söz konusu değildir. Yani DASK poliçenizi yenilemeyi unutmanız halinde cezai bir işlem uygulanmaz. Fakat satış, kira, kat çıkma vs. gibi işlemler için tapuya ve ilgili kurumlara başvurduğunuzda işleminiz ret edilebilir. Elbette, %96’sı deprem bölgesi olan bir ülkede yaşadığınız düşünülürse bir deprem hasarı karşısında da yalnız kalabilirsiniz.

DASK Poliçemi Yenilemek İçin İstenen Evraklar

Doğru beyan vermenin yani doğru bilgi paylaşımının çok önemli olduğu DASK Sigortası poliçenizi yenilemek için mevcut sigorta şirketinize bir evrak vermeniz gerekmez. Ancak farklı bir kurumla devam etmek isterseniz sizden bazı belgeler istenebilir. Birçok sigorta şirketi, dask.gov.tr datasından veri alarak buna da ihtiyaç duymaz. Eğer ilk defa DASK yaptırıyorsanız aşağıdaki belge ve bilgileri şirketinize sunmanız gerekir:

Sigortalının adı, adresi, telefon numarası, T.C. kimlik no, sigortalatmak istediği mülkün adresi, tapusu, metrekaresi, yapı şekli, kullanım şekli.

Exit mobile version