Çöp Kovası Kokusu Nasıl Giderilir?

çöp kovası kokusu

Çöp kovaları zaman içinde çok kötü kokular yayarlar. Çöp poşeti kullanımında, çöpler kova ile temas etmese dahi koku plastik ya da çelik yüzeye nüfuz eder. Özellikle kapaklı çöp kovaları, kapak kapandığında havayla teması kestiği için, çöp kokusu içeride kalır ve daha da ağırlaşır. Çöp kovası kokusu ortamın havasını bozmakla kalmaz, sinek ve böceklere davetiye çıkarır.

Banyo ve mutfaklarda kullandığımız çöp kovalarının belirli aralıklarla temizlenmesi ve kötü kokulardan arındırılması gerekir. Çöp kutusu temizliğinde kullanılacak birkaç farklı yöntem vardır. Bunlardan bir ya da birkaçını uygulayarak kötü kokudan kurtulabilirsiniz.

Çöp Kovası Nasıl Temizlenir?

Çöp kovası temizliği için küvet ya da balkonunuzu kullanabilirsiniz. Çöp kovaları iki farklı şekilde tasarlanmaktadır. Kapaklı çöp kovalarının bir kısmında plastik iç kova bulunurken, bazıları tek parçadır. Temizliğe iç kovadan başlayabilirsiniz. Pedallı ya da kapaklı dış hazne temizliğini en sona bırakın.
Çöp kovasını temizlemek ve kötü kokulardan arındırmak için çamaşır suyu, karbonat, boraks, sirke gibi farklı temizlik malzemelerinden dilediğinizi kullanabilirsiniz.

Boraks

Çöp kovalarının dezenfekte edilmesinde en etkili yöntem boraks kullanımıdır. Boraks, çöp kovasının içindeki kötü kokuların yok edilmesine yardımcı olacaktır. Yarım bardak boraksı, yarım bardak su ile sulandırıp kovanın tüm yüzeyine sürün. 20 dakika kadar beklettikten sonra süngerle ovup durulayın.

Çamaşır suyu

Çöp kovasının içine bir miktar çamaşır suyu döküp sulandırın. Sünger yardımıyla her yerini ovun. Çöp kovası uzun süredir temizlenmediyse, sulandırılmış çamaşır suyunu kovaya döküp 10 dakika bekletme yöntemini uygulayabilirsiniz. Kovayı temizledikten sonra iyice durulandığından emin olup kurumaya bırakın. Tam olarak kurulanmayan kova yeni kokuların oluşmasına zemin hazırlayacaktır. Çamaşır suyu, ev temizliğinde dikkatli kullanılması gereken bir temizlik malzemesidir. Zararlı bileşenlerden oluşması nedeniyle kullanım sonrası çok iyi durulanması gerekmektedir.

Karbonat

Çöp kovasından yayılan kötü kokudan kurtulmak için karbonat kullanabilirsiniz. Çöp kovasının dibine 2 yemek kaşığı karbonat döküp 1 gün bekletin. Karbonat kötü kokuları emerek yok eder. Beklemiş karbonatı ıslak süngerle yüzeye yayarak temizleyin. Çöp kovasını durulayıp tamamen kuruyuncaya kadar bekleyin. Çöp kovasında kötü koku oluşmaması için düzenli olarak karbonat kullanabilirsiniz. Doğal ve zararsız bir madde olduğu için karbonat serpilmiş çöp kovasını o şekilde kullanmanızda bir sakınca yoktur.

Beyaz Sirke

Çöp kovası kokusu temizliğinde kullanabileceğiniz doğal maddelerden biri de beyaz sirkedir. Çöp kovasının tabanına sıcak su ve 1 su bardağı beyaz sirke döküp 30 dakika bekletin. Fırça ya da sünger kullanarak kovanın tüm yüzeyini ovun. Durulayıp kurumaya bırakın. Çöp kovasının görünür dış haznesini de beyaz sirke, boraks ya da karbonat ile temizleyebilirsiniz. Paslanmaz çelik çöp kovasının dış yüzeyini temizlerken aşındırıcı ya da ağartıcı maddeler kullanmaktan kaçının.

Kedi Kumu

Çöp kovalarında oluşan kötü kokuların önüne geçmek için kedi kumu kullanabilirsiniz. Bentonit kedi kumları çok iyi bir nem alıcıdır. Çöp kovasının tabanına bir miktar kedi kumu serperek kötü koku oluşumunu engelleyebilirsiniz. Dilerseniz lavanta, okyanus, çiçek kokulu kedi kumlarından birini tercih edip güzel bir koku yayılmasını da sağlayabilirsiniz.

Nem Emici Mendil

Gardırop içi, çamaşır odası, banyo gibi nemli alanlarda rutubet oluşumunu engellemek için kullanılan nem alıcı mendilleri çöp kovası kokusunu önlemek için kullanabilirsiniz. Çöp kovasının tabanına yerleştirilen mendil uzun süre koku oluşumunu önleyecektir. Nem emici mendilleri yapı market ya da online alışveriş sitelerinden temin edebilirsiniz.

Exit mobile version