Çipli Ehliyet Nasıl Alınır?

Çipli ehliyet sürücü bilgilerinin çip içine işlenerek kart üzerine yerleştirilmesi ile elde edilmiştir. Bu ehliyetin en büyük özelliği suçluların takibi için büyük kolaylık sağlamasıdır. Bunun dışında bu ehliyetlerin taklit edilmesi oldukça güçtür ve böylece sahte ehliyet furyasının önüne geçilebilir. Çipte sürücü kimlik bilgilerinden kullanılabilecek araçlara kadar her türlü bilgi mevcuttur ve bu bilgiler UV ışık altında okunabilmektedir. Ehliyetler AB standartlarına uygun olarak üretilmiştir ayrıca bu dönemden sonra ehliyetin ömür boyunca geçerli olması mümkün değildir. Belirli aralıklarla yenilenmesi gerekmektedir. Peki, Türkiye’deki 23 milyon kadar sürücü çipli ehliyetleri nasıl edinebilir?

Çipli Ehliyet İçin Gerekli Belgeler

Çipli ehliyet başvurusunda bulunmak için nüfus cüzdanı ve eski sürücü belgesi gerekmektedir. Bunlar dışında sürücü sağlık raporu ve kan grubunu belirten belge de edilmelidir. Ayrıca 2 adet vesikalık fotoğraf da başvuru belgelerine eklenmelidir. Çipli ehliyet için belirli bankalara veya vergi dairelerine 15 TL tutarında ödeme yapmak gerekir. Bu ödemenin yapıldığına dair makbuz başvuru için istenen belgeler arasında yer almaktadır.

çipli ehliyet nasıl alınır

Çipli Ehliyet Başvurusu

Çipli ehliyet almak için gerekli belgeleri edindikten sonra çipli ehliyet randevusu alınmalı. Bunun için sürücü randevu sitesine girmek ve randevu talebinde bulunmak gerekiyor. Çıkan sayfada işlem olarak eski sürücü belgesi yenileme seçeneği tıklanmalı. Bu seçenekten sonra sürücü il veya ilçe emniyet müdürlükleri ile kendisine en uygun randevu seçeneğini belirlemelidir. Tarih ve saat seçildikten sonra kimlik bilgileri girilir. Böylece randevu alma işlemi tamamlanmış olur. Randevu tarihini değiştirmek isteyen sürücüler için de siteden kolaylıkla yeni bir randevu tarihi edinilebilir.

çipli ehliyet nasıl alınır

Çipli Ehliyet Ne Zaman Alınır?

Belirlenen tarihte kendi seçtiğiniz il veya ilçe emniyet müdürlüğüne gerekli belgelerin beyanı yapıldıktan sonra eğer belgelerde bir eksik yoksa çipli ehliyetin hazırlanma süreci başlar. Ehliyet hazırlandığında PTT Kargo ile adrese teslim edilir. Teslimat ancak ehliyet başvurusunda bulunan şahsa yapılabilir. Bunun dışında önümüzdeki 5 yıl içinde mutlaka eski ehliyetler yeni çipli ehliyetler ile değiştirilmelidir. Aksi takdirde eski ehliyetler 5 yıl sonra geçersiz sayılacaktır.

İlk Kez Ehliyet Alacaklar İçin Çipli Ehliyet

İlk kez ehliyet başvurusunda bulunacaklar gerekli belgelere yukarıda belirtilen belgelere ek olarak sürücü belgesi dosyalarını ve motorlu taşıt sertifikalarını da eklemeli. Ayrıca sürücü belgesi harcının ödendiğine dair makbuz da başvuru belgeleri arasında yer almalı. Çipli ehliyet randevusu almak için siteye giren sürücü adayları il defa sürücü belgesi müracaatı seçeneğine tıklamalıdır. Yine en uygun yer, saat ve tarihler seçildikten sonra kimlik bilgileri girilerek randevu işlemi tamamlanır. Yeni randevu tarihi belirleme ve ehliyetin teslim süreci ehliyetini yenilmek isteyen sürücülerinki ile aynıdır. İşlemler yapıldıktan 15 gün sonra ehliyetler sürücü ve sürücü adaylarının adresine teslim edilir.

Exit mobile version