Çiçeklerin Canlı Kalması için Yapabileceğiniz 8 Şey

Canlı çiçekler evin atmosferini değiştiren, baktıkça iyi hissettiren fakat bir o kadar da kısa ömürlü nadir güzelliklerden biridir. Bir buket çiçek hediye edildiğinde, kendiniz satın aldığınızda ya da bahçeden topladığınızda onların uzun süre taze ve canlı kalmasını arzu edersiniz. Çoğunlukla bir vazoya koyduktan sonra başka bir şeye ihtiyaçları olmadığı düşünülür. Aslında onların da tıpkı ev bitkileri gibi ilgiye ihtiyaçları vardır. Çiçeklerin canlı kalması için birkaç önemli püf noktaya dikkat ederseniz 1 hafta kadar görünümünü ve güzel kokusunu muhafaza etmesini sağlayabilirsiniz.

Çiçeklerin Canlı Kalması İçin Yapılması Gerekenler

Temelde çiçeklerin sapları suya girdiği andan itibaren orada büyümek isteyen bakteriler ve diğer dış etmenler çiçeklerin çürümesine yol açar. Bu durum maalesef ki kaçınılmazdır. Bizim amacımız çiçeklerin olabildiğince daha uzun süre taze, canlı ve güzel kokulu kalmasını sağlamak olacaktır.

1. Sapları 45 derecelik bir açıyla kesin

Çiçek buketini vazoya yerleştirmeden önce aranjmanın yapıldığı ambalaj kâğıt, ip gibi tüm dekoratif aksesuarları çıkarın. Çiçekleri bir gazete kâğıdı üzerine yayın. Ardından her birinin sapını en alttan 2-3 cm kadar 45 derece açı ile verev şekilde kesin. Sapları keserken keskin bir bıçak kullanmaya özen gösterin. Çiçeklerin sapını küt bırakmamanın 2 amacı vardır. Birincisi, su emen yüzeyi genişletmektir. Böylece çiçekler suyu daha kolay alabilir. İkincisi ise, sapları küt bıraktığınız takdirde vazonun tabanına oturup suyla daha az temas etmesinin önüne geçmektir.

2. Bukete uygun ebatlarda cam vazo kullanın

Bukette yer alan tüm kesme çiçeklerin vazo içine rahatlıkla sığması önemlidir. Çiçeklerin yoğunluğuna ve boyuna göre seçim yapmanızı öneririz. Kısa ya da dar bir vazo çiçekleri sıkıştıracak yeteri kadar su ve hava almalarına engel olacaktır.

3. Suyun içinde kalan yaprakları kesin

Buketi vazoya yerleştirmeden suyun içinde kalacak tüm yaprakları temizleyin. Bu şekilde çiçekleri çok daha kolay yerleştirebilirsiniz. Ayrıca yaprakları kesmek, daha az bakteri üremesini sağlar.

4. Vazoyu 3’te 2 oranında suyla doldurun

Vazoda musluk suyu kullanabilirsiniz. Vazoya koyulacak su miktarı temelde üçte iki olsa da çiçeğin türüne göre değişir. Gül gibi kalın odunsu saplı çiçekler için bu miktar uygundur. Lale gibi daha yumuşak gövdeli çiçekler için vazoyu yarıya kadar doldurun.  Az su koymak, çiçeklere yetersiz gelecekken, gereğinden fazla su ise yaprakların hızla çürümesine ya da suyun dökülmesine neden olabilir.

5. Kesme çiçek besini kullanın

Buketler kesme çiçeklerden hazırlanır. Çiçekler kesildikten sonra ihtiyaçları olan besini sadece sudan alamaz. Açmaya devam etmeleri, yaprak ve çiçeklerin renklerinin canlılığını kaybetmemesi, kokularını muhafaza edebilmesi için besine ihtiyaç duyarlar. Dışarıdan vereceğiniz besin çiçeklerin vazo ömrünü uzatacaktır. Kesme çiçek besini, vazo içindeki suya eklenerek kullanılır. Eğer evinizde daima canlı çiçek bulunduruyorsanız bu oldukça iyi bir yatırımdır.

6. 2 günde bir suyunu değiştirin

Çiçeklerin canlı kalması için suyunu en fazla 2 günde bir değiştirmelisiniz. Cam vazo suyun kontrolünü kolaylaştırır. Bulanık hale gelmiş, rengi bozulmaya başlamış suyun yenisiyle değiştirilmesi gerekir. Değiştirirken saplarını yine 45 derecelik açıyla kesin. Böylece bakteri üremesini azaltabilirsiniz.

7. Çiçekleri güneşten uzak tutun

Vazonuzu doğrudan güneş ışığı alan yerlerden uzak tutun. Güneş, çiçeklerin hızla olgunlaşmasını sağlar. Bu da zaten kısa olan ömürlerini daha da kısaltacaktır. Ayrıca radyatör gibi ısı kaynaklarından da uzak şekilde konumlandırmaya özen gösterin.

8. Çiçek koruyucusu hazırlayın

Evde çiçek koruyucu karışımlar hazırlayabilirsiniz. Bunlardan en yaygın olan elma sirkesi ve şeker karışımıdır. 1 çay kaşığı elma sirkesi ile 1 çay kaşığı toz şekeri karıştırın ve suya ekleyin. Fakat papatya, lale gibi bazı çiçekler için şeker uygun değildir. Diğer bir koruyucu malzeme çamaşır suyudur. Birkaç damla çamaşır suyu bakterileri öldürür ve çiçeklerin daha uzun süre canlı kalmasını sağlar.

Exit mobile version