Çeyiz Hesabı Nedir ve Nasıl Açılır?

Çeyiz Hesabı Nedir?

Devlet katkılı çeyiz hesabı, tasarrufların arttırılması ve borçluluğun azaltılması amacıyla oluşturulmuş yeni bir uygulamadır. Çeyiz Hesabı ile Devlet Katkısına İlişkin Yönetmelik Bakanlar Kurulu tarafından imzalanmış olup 16 Aralık 2015’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 18 Nisan 2016 tarihinde de uygulamaya geçirilmiştir. Çeyiz hesabı uygulamasıyla gençlerin evlilik hazırlıkları için oluşturdukları birikimlerine yüzde 20’ye varan oranda ve 5 bin Türk lirasına kadar devlet katkısı sağlanacak. Evlenirken ortaya çıkan masrafları karşılamada rahatlık sağlayacak olan uygulamanın şartları birçok genç ve aileleri tarafından merak edilmektedir.

Kimler Çeyiz Hesabı açabilir?

24 yaşını doldurmamış ve hiç evlenmemiş tüm Türk vatandaşları/veya 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28. Maddesi kapsamına giren kişiler yurtiçi mevduat ve katılım bankalarında çeyiz hesabı açabilirler. 18 yaşını doldurmamış kişilerin veli ya da vasisi hesap açma hakkına sahiptir.

Çeyiz hesabında devlet katkısı almaya hak kazanmanın şartları nelerdir?

Çeyiz hesabına ilişkin devlet katkısı nasıl hesaplanır?

Çeyiz hesabı nasıl açılır?

Çeyiz hesabı yurtiçi mevduat ve katılım bankalarında Türk Lirası cinsinden mevduat hesabı ya da katılım fonu hesabı olarak açtırılır.

Birey kendisi için çeyiz hesabı açmak istiyorsa 24 yaşını doldurmamış olmalıdır. 18 yaşından küçükler için veli ya da vasisi çeyiz hesabı açabilir. Çeyiz hesabı tek hesap olmalıdır. Başka hesaplarla birleştirilemez.

Çeyiz hesabı aylık ya da 3 aylık periyodlar halinde düzenli ödeme yapılacak şekilde oluşturulur. Her 12 ayda bir ödeme periyodu ay ya da 3 ay şeklinde değiştirilebilir.

Hesaba, açılışında bir kereye mahsus olmak üzere, ödemelerin üst sınırı olarak belirlenen 1055,80 TL üzerinde, ancak 15,837 TL’yi aşmayacak bir tutar yatırılabilir.

Evlilik tarihinden önce en az 3 yıl boyunca düzenli ödemenin aylık yapılması halinde ayda minimum 105,58 TL, maksimum 1055,80 TL olmalıdır.

Evlilik tarihinden önce en az 3 yıl boyunca düzenli ödemenin 3 aylık periyodda yapılması halinde yatırılacak tutar minimum 316,74 TL, maksimum 3167,40 TL olmalıdır.

Çeyiz hesabında biriken paradan bir dönem içerisinde en fazla 2 defa çekim yapılabilir.

Aylık ödeme periyodunda, bir dönem içerisinde düzenli ödemeler en fazla 3 kez aksatılabilir. 3 aylık ödeme periyodunda ise bir dönem içerisinde en fazla 1 kez aksatılabilir.

Devlet katkısı hangi koşullarda iptal edilir/sona erer?

Düzenli ödemelerde aylık ödeme yapılacaksa bir dönemde 3 kez aksatma hakkı aşıldığında, 3 aylık ödeme yapılacaksa 1 kez aksatma hakkı aşıldığında,

Bir dönem içerisinde 2 çekimden fazla yapıldığı takdirde,

Çekilen para sonrasında hesapta kalan tutarın yatırılması gereken en az tutarın altında kalması durumlarında hesaba devlet katkısı ödenmeyecektir.

Kişi 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapmadığı takdirde bütün koşulları sağlasa dahi çeyiz hesabına ek devlet katkısı alamayacaktır.

Devlet katkısı ne zaman alınır?

Evlilik tarihinden itibaren 6 ay içerisinde uluslararası aile cüzdanı ve ilk evliliği olduğuna dair ilçe nüfus müdürlüklerinden alınacak belge ile çeyiz hesabının bulunduğu banka şubesine başvurulmalıdır. Başvuru akabinde banka ilgili belgeleri Bakanlığa iletir. Bakanlığın uygun bulmasının ardından hak edilen Devlet Katkısı tutarı en geç 2 ay içerisinde ilgili hesaba aktarılır.

Exit mobile version