Özellikle özel günler ve gecelerde ağırlayacağımız konuklarımız için ön hazırlık nasıl yapılır ve sofra düzeni nasıl oluşturulur gibi temel noktalardan bahsetmek istiyoruz. Sofra adabı ve düzeninin belirli kuralları yanında görsel olarak bir takım detaylara dikkat etmek konuklarımıza karşı hassasiyetimizin göstergesi olacaktır. Bunlar sofra düzeni, yemek takımı kullanımı ve masada çatal bıçak düzeni ve kullanımı olarak adlandırılabilir. Bu yazımızın konusu masada çatal bıçak kullanımı olacak.
Ev sahibi ağırladığı misafirlerin oturma düzenini kendisi belirlemelidir, bunun için mümkün olduğunca birbirini tanıyan veya sohbet edebilecek kişilerin yan yana gelmesine özen göstermelidir. Misafirlerin içinde diyet yapanlar olabilir, bunu öğrenmekte veya bildirmekte yarar var.
Herşeyin bir adabı olduğu gibi masanın da adab-ı muaşeret kuralları vardır. Eğer misafir tarafındaysanız şöyle davranmanız daha doğru olacaktır;
Yemeğe başlamadan peçeteyi kucağınıza serin, yemek bittikten sonra tabağınızın soluna bırakın.
Bıçak sağ, çatal sol elle tutulur, kesme işlemi için işaret parmağınızın bıçağın keskin olmayan yüzeyine yaslayarak bıçağı bastırın. Boşalan tabak ve bardakların takibini ev sahibi yapmalıdır, sizin ikazınız şık olmayabilir. Aynı yemekten tekrar almak istediğinizde mümkün olduğunca nazik olun.
Bardakları gövdesinde değil, sapından tutun, bardakta iz bırakmamaya özen gösterin. Masaya tatlı servis etmeden önce kullanılmış tabak, çatal, bıçakları kaldırmalı, masa temizlenmelidir. Yemek bitiminde tabağınızı ev sahibinin almasını bekleyin.
Masada Çatal Bıçak Düzeni Nasıl Olmalı?
Masa servis düzeninde dikkat edilecek hususlar
Servis tabağının konumuna göre;
Peçetenin tabağın soluna,
Yemek bıçağı sağa,
Yemek çatalı sola,
Yemek kaşığı bıçağın dışına, sağa,
Eğer serviste varsa balık bıçağı yemek bıçağının dışına, sağa,
Balık çatalı sola, çatalın dış kısmına,
Meze çatalı diğer çatalların dışına sola,
Meze kaşığı servis tabağının önüne,
Pasta için kullanılacak çatalın sapı sola gelecek şekilde tabağın önüne,
Pasta bıçağının keskin yüzü tabağa dönük ve sapı sağa doğru çatalın yanına,
Su bardağı tabağın sol önüne,
Rakı bardağı su bardağının yanına,
Şarap bardağı su bardağının sağına,
Tuzluk ve biberliğin servis tabaklarının arasına,
Yemekler için kullanılacak sirke, yağ gibi sıvılar ve aromatik tatlandırıcılar sofranın ortasına,
Salata tabağı servis tabağının soluna,
Ekmek ve meyve tabağının masanın ortasına konulması gerekmektedir.
Menüde yer alacak yemeklerin farklılığına ve çokluğuna bağlı olarak gerekirse ilave tabaklar, yardımcı aparatlar da masada yer almalıdır.
Her ne kadar romantik, hoş bir ortama vesile olsa da, kokulu mum kullanmak sofradaki yemeklerin kokusunu bastıracaktır. Bu sebeple mum koyacaksanız mutlaka kokusuz olmasına özen gösterin ve mum sayısı en fazla 2 ile sınırlandırın.
Masanın ortasına koyacağınız güzel bir çiçek buketiyle de sofranızı renklendirebilirsiniz.