Çamaşır Makinesi Nasıl Temizlenir?

çamaşır makinesi nasıl temizlenir

Çamaşır makinesini temizleme bir çoğumuzun ihmal ettiği bir iştir. Zaten sürekli, deterjan ve suyla işlem yapılan çamaşır makinesi neden temizlensin ki diye düşünebiliriz. Fakat makinemizin ömrünü uzatmak ve daha verimli çalışmasını sağlamak için mutlaka düzenli aralıklarla çamaşır makinesi temizliği yapmalıyız. Özellikle de çamaşır yıkarken genelde soğuk su ile yıkama yapmayı tercih ediyorsak, makinemizde pek çok bakteri üremesi kaçınılmazdır.

Çamaşır makinesi nasıl temizlenir?

Makinenin dışı: Nemli bir bez yardımıyla, makinenin üstünü, kontrol panelini ve ön yüzünü temizleyebiliriz. Eğer makinede yoğun bir kir var ise ılık suyun içine biraz bulaşık deterjanı ekleyerek, bu suyla da temizliği yapabiliriz.

Deterjan gözü temizliği: Bu parçanın temizliği çok önemlidir. Çünkü en çok birikme, tortulanma hatta küflenme bu bölümde olur. Bütün makinelerin deterjan haznesi çıkabilmektedir. Kullanım kılavuzundan nasıl çıkarılacağına bakabiliriz. Deterjan gözünü çıkardıktan sonra su altında elimizle veya bir sünger yardımıyla yıkayabiliriz. Küflenme varsa, sirke ve diş fırçası ile temizleme yapabiliriz. Eğer tortulanma çok yoğunsa ve sertleşmişse bulaşık makinesinde de yıkamak mümkün. Ancak yıkama sıcaklığını çok yüksekte tutmamak lazım, aksi halde plastiğe zarar gelebilir. Deterjan çekmecesinin oturduğu gözü ve üst yüzeyini de kontrol edip varsa birikintileri nemli bezle temizleyebiliriz.

Çamaşır makinesinin içi nasıl temizlenir: Günümüzde pek çok modern çamaşır makinesinin servis yıkama programı vardır. Bu program makinenin içini temizlemek amacıyla kullanılır. Eğer makinede böyle bir program yoksa, makinemizin toz deterjan gözünün alabileceği miktarda beyaz sirkeyi koyuyor, ardından makineyi pamuklu programında, en yüksek derecede çalıştırıyoruz. Bu işlem makinemizin hijyeni açısından çok önemli.

Çamaşır makinesi  körük lastiği temizliği: Makinenin kazan ve kapak çerçevesi arasında kalan kısımda körük lastiği yer alır. Körük lastiği zamanla küflenir ve çamaşırlarınızın küf kokmasına neden olur. Küf ve mantarlar giysilerinize bulaşarak sizin ve bebeğinizi sağlığını tehdit eder. Küflenmeyi önlemek için her yıkama sonrası lastiği kurulamalısınız, kesinlikle ıslak bırakmamalısınız. Eğer küflenme varsa çamaşır sulu bez ile silin ve durulayın. Ardından makinenizin deterjan gözüne sirke koyarak boş şekilde makineyi çalıştırın. Küf temizlenmeyecek hale geldiyse makine servisine ulaşarak körük lastiğini mutlaka yenisiyle değiştirin.

Çamaşır makinesinden küf kokusu geliyorsa

Çamaşır yıkadıktan sonra makinenin içinden gelen bir küf kokusu varsa ya da çamaşırlar ıslakken küf koktuğunu fark ettiyseniz vakit kaybetmeden makine temizliğini yapmalısınız. Aksi takdirde küf sağlığı tehdit edici, makinenin ve parçalarının ömrünü kısaltıcı etkiler bırakacaktır.

Çamaşır makinesi içinde küf biriken yeri tespit etmeye çalışın. Genellikle burası körük lastiğinin araları ve lastiği tambura bağlayan kısımdır. Bu bölgeleri çamaşır sulu bezle küf çıkana kadar temizleyin. Kararma varsa bu normaldir, rengini açmaya çalışmayın. Zorlu girintileri temizlerken yumuşak uçlu bir diş fırçası kullanabilirsiniz.

Deterjan çekmecesini çıkarın ve gözün üst duvarına bakın. Çoğu zaman bu bölge ıslak kaldığı için küflenme oluşur. Çekmece gözünün her yerini deterjanlı bezle temizleyip kurulayın.

Küf kokusu geçmediyse bir kereye mahsus olmak üzere çamaşır makinesinin deterjan gözüne çamaşır suyu koyarak yüksek sıcaklıkta çalıştırabilirsiniz. Çamaşır suyu tüm kokuyu alıp götürecektir. Yalnız çamaşır makinesinde ağartıcı kullanımı makineye zarar verebilir; bu sebeple bunu sık uygulamayınız.

Tüm bunlara rağmen kötü koku geçmiyorsa; servis çağırmalısınız. Körük lastiğinin yenilenmesi, gider borularının temizlenmesi gerekebilir. Ayrıca çamaşır makinesini her kullanım sonrası kapağını ve deterjan çekmesini açık bırakarak kurumasını sağlayın.

Çamaşır makinesini temizlerken dikkat edilmesi gerekenler:

Exit mobile version