Buzdolabını Değiştirme Zamanının Geldiğini Gösteren 7 İşaret

buzdolabını değiştirme

Kullandığımız tüm eşyalar gibi buzdolabının da bir ömrü vardır. Beyaz eşyalar evdeki birçok eşyaya göre en uzun ömürlü ve dayanıklı aletler olarak düşünülse de onların da belli bir süre sonra yenileriyle değiştirilmesi gerekir. Ömrünü tamamlamaya yakın olan buzdolabını değiştirerek yiyecek ve içeceklerin güven içerisinde muhafaza edilmesini sürdürebilirsiniz. Mevcut buzdolabının ne zaman değiştirileceği konusunda buzdolabının bizlere verdiği bazı işaretler vardır. Eğer siz de buzdolabını değiştirme konusunda tereddüt ediyorsanız bu işaretlerin varlığını sorgulayarak işe başlayabilirsiniz.

Beyaz eşyaların ömrü konusunda genel bir kanı vardır. Buzdolabının ömrünün de genellikle 10 yıl olduğu düşünülür. Eski buzdolapları çok uzun yıllar sağlam şekilde kullanılsa da maalesef son yıllarda üretilen beyaz eşyalar bu düşünceyi doğrular nitelikte. Fakat nihayetinde kaç yıl kullandığınızdan çok buzdolabının mevcut durumu size değiştirme zamanının gelip gelmediğini söyleyecektir.

Sık ve Sürekli Arızalar

Buzdolapları hareketli aksamlara sahip olmadıklarından dolayı kolay kolay arızalanmazlar. Uzun yıllar kullanılmasının altında yatan gerçek de budur. Sadece soğutma için motor veya kompresör hareket halindedir. Çamaşır makineleri buzdolaplarına göre daha fazla arızalanırlar çünkü hareketli aksama sahiptirler. Buradan bir çıkarım yapılabilir. Buzdolapları sık sık arızalanmaya başlıyorsa artık yenisiyle değiştirilmesi gerektiği işaretini veriyor olabilir. Miadını tamamlayan buzdolabında artık çalışan aksamlarının özelliklerini kaybetmesiyle arızalar silsilesi baş gösterir. Bitmek tükenmek bilmeyen tamir masrafları yerine yeni bir buzdolabı almayı düşünebilirsiniz.

Soğutmayan Buzdolabı

Buzdolabının en temel görevi soğutma yapmaktır. Soğutma problemi; kapı lastiği arızası, soğutma derecelerinin yanlış ayarlanması gibi basit nedenler dışında geliştiyse mutlaka servis çağırarak sebebini öğrenmelisiniz. Basit ve ucuz bir şekilde bu sorunu ortadan kaldırmak mümkünse yeni buzdolabı almanıza gerek yoktur. Ancak sorun büyükse soğutma görevini yerine getiremeyen buzdolabı sizlere fayda sağlayamayacaktır. Ayrıca yiyecek ve içeceklerin bozulmasına yol açabileceğini de hatırlatmak gerekir.

Soğutma sisteminde çeşitli arızalar bulunan buzdolabının bu arızaları vermesinin temel sebebi kullanım ömrü ile paraleldir. Çünkü buzdolabının çalışmasını sağlayan tüm parçaların belirli ömrü vardır ve ömürleri tükenene kadar çalışmaya devam ederler. Kendilerine ayrılan sürenin sonuna gelindiğinde ise çalışmaları sona erer ve arıza meydana gelir. Bu durum genellikle buzdolabının artık yenisiyle değiştirilmesi gerektiğinin ilk işaretidir. Çünkü parçaların yavaş yavaş ömrünü tamamlamaya başladığının fark edilmesi, bu durumun diğer parçalarla da süreceğinin göstergesidir.

Ayrıca soğutma yapamayan buzdolabının kompresör yada motor gibi önemli parçaları arızalanmış olabilir. Bu parçaların oldukça pahalı olması yeni bir buzdolabı alma konusunun gündeme gelmesine neden olacaktır.

Buzdolabında Geçmeyen Koku

Uzun süreli elektrik kesintilerinin sebep olduğu çözülmeler buzdolabının dondurucu kısmında geçmeyen kötü bir kokuya neden olabilir. Dondurucuda bulunan et ya da süt ürünleri çözüldükçe su bırakır. Bu su da bir süre sonra strafora kadar nüfuz eder. Maalesef oluşan bu kötü ve keskin kokuyu deterjanlarla temizlemek pek mümkün değil. Böyle durumlarda gövde değişimi ya da profesyonel temizlik çözüm olabileceği gibi buzdolabını değiştirme durumunda da kalabilirsiniz.

Yetmeyen Hacim

Buzdolabını satın aldığınızda aileniz küçük olabilir. Zamanla artan aile fertlerinin sayısı buzdolabının kapasitesinin yetmemesine neden olabilir. Bebek mamalarının muhafazası, süt için muhafaza alanı, çocukların sevdiği yemekler, en sevilen tatlılar, kışlık yiyeceklerin muhafazası gibi çeşitli alanların buzdolabı içerisinde yaratılması ihtiyacı sizleri yeni buzdolabı alma düşüncesine itebilir. İhtiyaçlarınızı karşılayacak yeni buzdolabı satın alarak derin düşüncelere dalmaktan kurtulabilirsiniz.

Yüksek Enerji Sarfiyatı

Yıllar önce aldığınız buzdolabında enerji verimliliği oldukça düşük olabilir. Bu durum kabaran elektrik faturalarını beraberinde getirecektir. Artan faturalardaki ekstra yük her ay boşa giden paranızla yeni bir buzdolabı alma fikrini ortaya çıkarabilir. Çünkü yeni buzdolapları A+, A++, A+++ gibi enerji sınıflarına ayrılmaktadır ve oldukça düşük enerji ile yüksek verim sağlayabilmektedir. Böylece her ay elektrik faturasına gereksiz yere fazla ücret ödemekten kurtulabilirsiniz.

Paslanma Ve Korozyon

Buzdolabı yüzeyinde özellikle de tabanında başlayan paslanma ve korozyon buzdolabına büyük zarar vermektedir. Sadece dış düzeye değil iç aksamlara da zarar verebilecek bu durum buzdolabını değiştirme zamanının geldiğini gösterir. Buzdolabı ayaklarının ve tabanının çürümesi buzdolabının en ufak hareketlilikte ayaklarının kırılmasına neden olabilir. Bu durum aile fertlerinin güvenliği açısından büyük risk taşımaktadır. Paslanan ve korozyona uğrayan buzdolabı genellikle uzun yıllar kullanılan buzdolaplarıdır, çünkü buzdolabı üzerindeki tabaka paslanmaya karşı güçlendirilmiştir. Bu gücün zamanla ortadan kalkması paslanmaya neden olmaktadır.

Gürültülü Çalışan Buzdolabı

Buzdolabı sessiz çalışan bir alettir. Eğer evin diğer odalarından duyulan rahatsız edici bir sesle çalışıyorsa bir sorun olduğu anlamına gelir. Böyle bir durumda mutlaka servis çağırın. Eğer tamir ücreti çok yüksekse ya da tamir edilmesine rağmen ses sorunu devam ediyorsa yeni buzdolabı almanızın zamanı gelmiş demektir.

Exit mobile version