Buzdolabı Nasıl Düzenlenir?

Her evde mutfağın olmazsa olmazı buzdolapları, en kolay dağılan ve düzen söz konusu olduğunda en fazla ihmal edilen alanlardır. Özellikle günümüzde evlerin küçülmesiyle birlikte maksimum alan verimliliği sağlamak için çekmeceleri, dolapları ve mutfak tezgâhını en ince ayrıntısına kadar planlarken buzdolabını es geçiyoruz. Hatta yetersiz geldiği düşüncesiyle çoğu zaman daha büyük buzdolabı satın alma planları yapıyoruz. Bu kararı almadan önce alanı doğru kullanıp kullanmadığınızı anlamak için buzdolabı düzenleme ipuçlarını takip etmenizi öneririz.

Buzdolabı düzenleme ipuçları, sadece alan verimliği sağlamakla kalmıyor. Çoğunlukla verimsiz kullanılan buzdolapları aşırı şekilde gıda israfına neden oluyor. Alınıp ya da yarım bırakılıp unutulan peynirler, çürümeye terkedilmiş sebze ve meyveler, genellikle yanlış yerleştirmenin sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Buzdolabınızı iyi şekilde düzenlemek, her şeyin bir bakışta nerede olduğunu anlamanızı, ürünlerin zamanında tüketilmesini ve elektrik faturanızı azaltmanızı sağlayacak.

Buzdolabında Gereksiz Yer İşgal Eden Gıdaları Çıkarın

Buzdolabınızı yeniden düzenleyip yerleştirmeye başlamadan önce temizlemeniz gerekebilir. Buzdolabı temizliğini tüm detayları ile şu yazımızda bulabilirsiniz. Buzdolabı düzenleme işine buzdolabında depolanmasına lüzum olmayan gıdalara başka yerler bularak başlayabilirsiniz. Çoğumuz baharatları, ketçap, hardal, sirke gibi sosları buzdolabının kapak raflarında saklarız. Hâlbuki bu gıdaları buzdolabına koymak zorunda değilsiniz. Onlara kuru ve serin bir dolaba yerleştirerek, ekstra alan yaratabilirsiniz. Buzdolabı kullanımında en çok karşılaşılan şeylerden biri de ilaç depolamadır. Hâlbuki soğuk zincir ilaçların dışında kalanların hepsi oda sıcaklığında saklanmalıdır. Baharat, sos, turşu Soğuk muhafaza gerektirmeyen tüm gıdaları buzdolabınızdan çıkarın. Hem yer kazanın hem de buzdolabının harcadığı enerji miktarını azaltın.

Buzdolabında muhafaza edilmesine gerek olmayan gıdaların haricinde bir de buzdolabına konmaması gereken yiyecekler var. Muz, avokado, soğan, ekmek, kahve, erik, zeytinyağı, fındık ve fıstık ezmesi, çikolata, bal ve reçel gibi yiyecekler dışarıda serin ve kuru bir ortamda muhafaza edilmelidir. Bu gibi yiyeceklerin buzdolabında uzun süre kalması, daha hızlı bozulmalarına ya da besin değerlerini yitirmelerine neden olabilir.

Buzdolabı Kapak Raflarına Konulabilecek Gıdalar

Buzdolabı kapı rafları, buzdolabının erişilmesi en kolay ve en az soğuk olan kısmıdır. Düşük sıcaklıkta muhafaza edilmesine gerek olmayan ve sık kullandığınız gıdaları buraya yerleştirebilirsiniz. Örneğin, tereyağı, yumurta, mayonez gibi gıdalar ve içecekler kapak raflarına konulabilir.

Üst Rafların Verimli Kullanımı

Buzdolabının soğukluğu alttan üste, arkadan öne doğru azalır. En üst raf göz ve kol hizasına daha yakın olduğu ve kullanım kolaylığı sunması açısından sık kullanılan gıdalar için en uygun bölmedir. En üst ve onun altındaki rafa, kahvaltılıkları, arta kalan yemekleri, salça, yoğurt, yumurta gibi gıdaları koyabilirsiniz. Peynirleri ve kalan yemekleri hava almayan saklama kaplarında muhafaza etmeye özen gösterin. Böylece hem tazeliğini korur hem de buzdolabındaki dağınık görüntünün önünde geçmiş olursunuz. Elinizin altında fazlaca saklama kabı bulundurmak buzdolabı düzenini sağlamanın en iyi yoludur. Buzdolabı içi raf düzenleme yaparken şeffaf kapları tercih edin böylece aradığınızı kolayca bulabilirsiniz. Eğer kapak rafı şişeleriniz için yeterli değilse şişe tutucular edinin. Üst üste dizeceğiniz şişeler buzdolabı içinde daha az yer kaplar.

Alt Rafların Düzenlenmesi

Buzdolabının orta rafına tencere gibi çok yer kaplayan eşyaların koyulması yaygın bir kullanım şeklidir. Fakat yemekleri tencere ile kaldırmak hem hava alıp tazeliklerini ve lezzetlerini yitirmesine hem de kötü ve dağınık bir görünüme neden olur. Buzdolabında dinlendirilmesi gereken zeytinyağlı yemekleri ve kalan yemeklerinizi cam ya da emaye kaplara aktarabilirsiniz. Tüm yiyecekleri köşeli ve birbirine benzer kaplarda muhafaza etmek rafların daha verimli kullanılmasını sağlar. Raflara yerleştireceğiniz raylı ya da kulplu sepet düzenleyiciler birçok gıdayı daha kolay muhafaza etmenize ve dağınıklığı engellenmenize yardımcı olur.

Buzdolabınızın en soğuk kısmı en alt rafıdır. Buzdolabınızda et ve deniz ürünleri gibi gıdaları saklamak için özel bölmeler yoksa en alt rafı kullanabilirsiniz. Özellikle alt rafın arka tarafını kullanmak en iyisidir.

Çiğ Et Ürünleri Ayrı Muhafaza Edin

Bakteri yayılmasını engellemek için pişmemiş et ve deniz ürünlerini mutlaka en alt rafa ve pişmiş gıdalardan olabildiğince uzak şekilde yerleştirin. Et ürünlerini korumak için cam kâseler ya da geniş bir kap kullanabilirsiniz. Böylece akıtma ya da sızma yapıp diğer gıdalara bulaşmasını engellemiş olursunuz.

Sebzelik Yerleştirme İpuçları

Sebze ve meyve sepetleri buzdolabın en altında yer alır. Sebze ve meyveleri, satın aldığınız poşetlerden çıkarıp özel saklama poşetlerine ya da sebze meyve kaplarına koyarsanız tazeliklerini daha uzun süre koruyabilirsiniz. Özellikle yeşilliklerin nemlenmemesini sağlamak için kağıt havlulara ve kese kağıdına koyarak muhafaza edebilirsiniz.

Buzdolabı sıcaklığını her zaman kontrol altında tutun

Buzdolabı sıcaklığı içine koyulan gıdalar ya da sık açılıp kapanması nedeniyle değişebilir. Sıcaklığın 4 ° C’nin üzerinde olmasına izin vermemelisiniz. Gıdaların güvenli şekilde saklanabilmesi için ideal sıcaklık aralığı 1-3 ° C’dir. Buzdolabı sıcaklığını ani ısı değişikliklerinden korumak için sıcak yiyecekleri soğumadan yerleştirmeyin. Buzdolabınızda sıcaklığı gösteren dijital gösterge yoksa gıdaların durumu size sıcaklık konusunda ipucu verecektir. Aşırı soğutuyor ve buzlanma yapıyorsa ya da içecekler yeteri kadar soğuk değilse ideal sıcaklık seviyesini sağlayamadığını anlayabilirsiniz. Sıcaklık ayarı yapabilir ya da cihazınız bozulduysa servis çağırabilirsiniz.

Exit mobile version