Buzdolabı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

buzdolabı alırken

Buzdolabı satın almak birçok kişinin kararsızlık yaşamasına neden olmaktadır. Çünkü buzdolabı alırken dikkat edilmesi gereken pek çok kriter bulunmaktadır. Tüm kriterlere uyan buzdolabı bütçenize uymayabilir. Bu nedenle buzdolabı seçerken ihtiyaçlarınıza en uygun olanını tercih ederek hem bütçenize katkı sağlayabilir hem de ihtiyaçlarınızın eksiksiz karşılandığı buzdolabına sahip olabilirsiniz.

Buzdolabı satın alırken dikkat edilmesi gerekenlerden bazılarını sizler için derledik. Bu kriterleri göz önünde bulundurarak buzdolabından beklentilerinizi belirleyebilirsiniz.

Enerji Tasarrufu

Günümüz teknoloji devri ve teknolojik eşyaların tamamı belirli miktarda enerji tüketmektedir. Buzdolapları kullanılmaya başlandıktan itibaren kolay kolay kapatılmaz ve sürekli çalışır haldedir. Bu nedenle sürekli enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Az elektrik tüketen buzdolabı uzun vadede bütçenize büyük katkılar sağlayabilmektedir.

A sınıfı, A+ yada A++ gibi ifadeler enerji verimliliğini ifade etmektedir. Enerji tasarrufu arttıkça buzdolabı fiyatlarının da artacağını unutmamak gerekir. A sınıfı enerji tüketen buzdolapları ilk yıllarda çok tasarruf sağlarken daha sonra A+ sınıfının üretilmesi ile aslında o kadar da tasarruf sağlamadığı ortaya çıkmıştır. A+ enerji sınıfı buzdolapları A sınıfına göre daha verimli kullanım imkanına sahiptir. A++ enerji tasarruflu buzdolapları ise A+ sınıfına göre daha çok tasarruf sağlamaktadır.

Buzdolabı seçimlerinizde enerji verimliliğine dikkat etmelisiniz. Çünkü uzun süre kullanım imkanına sahip olan buzdolaplarının tükettiği enerji büyük ekonomik kaynaklar ayrılmasına neden olmaktadır.

Hacim

Buzdolabı alırken birçok kişinin tek kriteri varsa, o da hacimdir. Buzdolabı iç hacmi yıllar boyunca kullanılırken içerisine tüm yiyecek ve içeceklerin sığabileceği genişlikte olmalıdır. Eğer ihtiyaçlarınızdan daha küçük hacimli buzdolabı tercih ederseniz zamanla, ikinci bir ürün almak zorunda kalabilirsiniz. Bu ürün genelde derin dondurucu olmaktadır. Yani yanlış seçimler ek masraflara neden olabilmektedir. Buzdolabı hacmi dışarıdan incelenerek fark edilememektedir. Buzdolabı kapağının açılarak iç dizaynının incelenmesi gerekmektedir. Yapılacak kıyaslamanın fikir vermesi açısından eski buzdolabı hacmi ile karşılaştırılabilir. Böylece ihtiyaçlarınıza ne ölçüde cevap verebildiğine karar vermiş olursunuz.

Buzdolabının dış hacmi ise mutfağınızda özel olarak ayrılmış buzdolabı bölmesine sığacak boyutlarda olmalıdır. Dış hacmini buzdolabı kitapçığından ya da ürün bilgisinin yer aldığı katalogtan öğrenebilirsiniz. Çift kapılı buzdolapları ya da gardrop tipi buzdolabı özellikle kalabalık aileler için çok kullanışlıdır fakat mutfağınızda buna uygun yer yoksa; dolap kestirme, yeni mutfak dolabı yaptırma gibi ek maliyetlerle karşılaşacaksınız. Yeni evlenecek olan kişilerin beyaz eşya alırken yaşadıkları sıkıntılardan biri de ebat sorunudur. Henüz ortada oturacağınız ev olmamasına rağmen beyaz eşyalarınızı almak durumunda kaldıysanız standart ölçülerde eşyalar almalısınız. Bunu yapmak istemiyorsanız da size tavsiyemiz, beyaz eşyaları internetten ya da dev elektronik mağazalardan değil beyaz eşya bayilerinden satın almanızdır. Beyaz eşya bayileri satın alma aşamasında oldukça esnektir. Mutfak ölçülerinizi belirledikten sonra, henüz teslimat yapılmadıysa daha büyük boyda ya da modelde ürün değişimini sağlayacaklardır.

Derin Dondurucu

Ülkemizde buzdolaplarının derin dondurucu kısımları yoğun olarak kullanılmaktadır. Kış için yaz aylarından hazırlanan taze ürünler, derin dondurucuda muhafaza edilmektedir. Ayrıca Kurban bayramında kesilen kurban etleri de uzun süre derin dondurucu kısmında saklanır. Tüm ihtimaller göz önünde bulundurularak ne kadar geniş derin dondurucu hacmi olduğunu incelemekte fayda var. İç hacmi çok geniş olan buzdolabının, derin dondurucu kısmı çok küçük olabilir. Özellikle çocuklu ailelerin derin dondurucu ebatlarına dikkat ederek buzdolabı satın almasında fayda var. Fakat dondurucu gıda kullanmıyorsanız ya da kışlık mutfak hazırlığı alışkanlıklarınız yoksa derin dondurucu kısmı sizin için çok da önemli değildir.

Bunun dışında no-frost bölümünün konumu da seçiminizi etkileyebilir. Artık buzdolapları birçok ihtiyaca yönelik olarak farklı görünümlerde üretilmektedir. Standart çift kapılı buzdolaplarında derin dondurucu üstte yer alırken, yeni tasarımlarda altta derin dondurucu seçeneği sunulmaktadır. Derin dondurucuyu sık kullanmıyorsanız bu modelleri tercih etmeniz kullanım kolaylığı sağlayacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta evde yaşayanların boy ortalaması. No-frost bölümü altta olan buzdolaplarında en çok şikayet edilen konu buzdolabının üst raflarınza ulaşmada yaşanan zorluk.

Kahvaltılık ve Çekmeceler

Günümüzde en çok tercih edilen buzdolapları incelendiğinde kahvaltılık kısmı bulunan buzdolapları olduğunu görmek mümkün. Kahvaltılıklar için ayrı bir bölmenin bulunması kahvaltılık kokusunun yemeklere, yemek kokusunun da kahvaltılıklara sinmemesi adına önemlidir. Ama burada bir noktaya dikkat etmek gerekiyor. Kahvaltılık bölmesi, buz dolabının genel hacminden kullanmaktadır. Yani sadece kahvaltı için kullanabileceğiniz alan buzdolabının genel alanını ne kadar etkiliyor, geriye kalan alan ihtiyaçlarınız için yeterli mi, düşünmeniz gereklidir.

Son teknoloji ile üretilen yeni buzdolaplarının birçoğunda nem kontrolüne sahip çekmeceler bulunmaktadır. Bu çekmeceler daha çok sebze ve meyveler için tasarlanmış olup, daha uzun sürelerde saklama imkanı tanır. Ayarlanabilir nem kontrolü sağlayan kapalı çekmeceler ürünün fiyatını arttırsa da, yiyeceklerin ömrünü uzattığı için uzun vadede karlılık sağlayarak israfı da engelleyecektir.

Ergonomik Tasarım

Buzdolabı seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise tasarımdır. Bu tasarım buzdolabı kullanımını en kolay şekilde gerçekleştirmeye dönük olmalıdır. Yani örnek vermek gerekirse; ağırlıklı olarak sebzelerin tercih edildiği bir mutfakta buzdolabında sebzelik kısmı uygun alanda olmalıdır ki aranılan sebzelere kolayca ulaşılabilsin.

Ayrıca çift kapılı buzdolabı satın alırsanız derin dondurucu kısmı ile dolap kısmı arasındaki koku alışverişi ortadan kalkmış olacaktır. Böylece yiyeceklerinizin kokusu birbirine sinmeden uzun süre kullanılabilmektedir.
Bunun dışında buzdolabı kapak yönü bile tercihlerinize etki edebilir. Bu arada birçok buzdolabının kapak yönü servis tarafından değiştirilebilmektir, bu konuda satıcıdan bilgi almanızda fayda var.

Buzdolabının Rengi

Mutfağınızdaki fırın, bulaşık makinesi, davlumbaz gibi diğer eşyalarla uyumlu olması mutfağın genel görünümünü etkileyecektir. Mutfak dolaplarınız ankastre ise ona uygun modellerde seçim yapmalısınız. Ayrıca mutfak dolaplarınızın rengine ve mobilya tipine göre de karar verebilmeniz için artık birçok seçenek mevcut. Modern mobilyalara sahipseniz; siyah cam, inox, beyaz boyalı gibi seçimler yerinde olacaktır. Daha klasik tarzda masif mobilyalarda ise beyaz cam, inox, beyaz boyalı ya da daha özel tasarımlara sahip rustik renkli ya da beyaz buzdolabı kullanabilirsiniz.

Farklı Modlar ve Derece Ayarı

Buzdolabının farklı modları olması ihtiyaçlarınıza en uygun şekilde kullanmanıza imkan verecektir. Örnek vermek gerekirse; hızlı olarak soğuması gereken yiyecekler için ayrı mod, tatile gittiğinizde ısısının ayarlanabileceği farklı bir ayar; gerektiğinde pratiklik sağlayacaktır.

Koku Alma – Temizleme

Bütçeniz elveriyorsa yeni model buzdolapları birçok ekstra özellik sunmaktadır. Bunlardan biri olan koku temizleme özelliğinin olup olmadığına dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Buzdolabı içerisindeki birçok yiyecek ve içecek kendine has kokuya sahiptir ve aynı alan içerisinde yer aldıklarından bu kokular buzdolabı içerisinde yoğun bir halde bulunurlar. Koku temizleme özelliği olan buzdolapları yemek kokularını temizleyerek, buzdolabı içerisinde ağır bir koku oluşmasını engellemektedir.

Garanti ve Satış Sonrası Hizmet

Garanti süresi firmaların kampanyalarına paralel olarak değişim gösterebilmektedir. Genellikle 2-3 yıl arasında değişen garanti süresi, kampanya dahilinde 5 yıla kadar çıkabilmektedir. Ayrıca satın aldığınızda garanti uzatma denilen; crm sistemine kayıtla garanti uzatma, cuzi ek ödemelerle garanti uzatma gibi fırsatlardan faydalanarak garanti süresini standart garantiden daha uzun sürelere çıkarabilirsiniz. Bu konu hakkında en net bilgiyi satıcıdan almanız mümkündür.

Tüm beyaz eşya satın alımlarında dikkat etmeniz gereken bir diğer husus markanın satış sonrası hizmetlerinin kalitesidir. Bulunduğunuz il veya ilçede destek bayisinin olup olmaması, basit sorularınızın yanıtlarını kolayca alabileceğiniz bir iletişim hattının varlığı, yedek parçaların ücretleri, müşteri memnuniyet oranları buzdolabı alırken hangi markayı tercih edeceğinizi belirleyecek önemli faktörlerden biridir.

Exit mobile version