Bulaşık Makinesinde Tasarruf Etmenin Yolları

Artık neredeyse hepimizin evinde olan elektronik aletlerden birisi, bulaşık makinesi. Soğuk suda bulaşık yıkamak, hem ellerimize zarar veriyor, hem de bulaşıkları yıkamada yetersiz kalıyor. Sıcak suda yıkamaya çalıştığımızda da, ellerimiz bu sıcaklığa dayanamıyor. Harcadığımız zaman ve enerji de, elde yıkamanın dezavantajları arasında yer alıyor. Bu yüzden, bulaşık makineleri, hemen her evde kullanılıyor. Kullanılan her elektronik eşya gibi, bulaşık makineleri de, hem bilinçsiz kullanım sebebiyle, kısa ömürlü olabiliyor, hem de yanlış yapılan yıkama metotlar nedeniyle, fazla enerji tüketimine sebep olabiliyor.

Bulaşık makinesinde tasarruf etmenin yolları da, tabi ki var. Hem daha iyi bir yıkama, hem daha az enerji tüketimi, hem de daha uzun ömürlü makine kullanımı için, bu pratik adımları hayata geçirmenizde fayda var.

Bulaşık Makinesinde Tasarruf Etmenin Yolları

Bulaşık Makinenizin Kapasitesini Aşmayın

Her elektronik eşyada olduğu gibi, bulaşık makinesinde de, ihtiyaçlarınıza uygun, eviniz için ne çok büyük, ne çok küçük, yıkama süreleri, alabileceği kapasite gibi özellikleri bakımından, kullanmanızın daha sağlıklı olacağı modelleri tercih etmenizde fayda var. Zaten makinenin özellikleri arasında, bilmeniz gereken hemen her şey yazılıyor. Bunları dikkatle okumak, diğer makineler ve modellerle karşılaştırmak, uzman görüşleri almak, daha yüksek performans yakalamak için, son derece önemli.

Her makinenin, maksimum yükleme kapasitesi vardır. Bunun aşılması, hem temizliği düzgün yapamamasına, hem de kullanım ömrünün kısalmasına sebep olur. Bu yüzden, makinenin kullanım kapasitesini aşmamalısınız. Ama bunun yanında, tam kapasitede çalıştırmadığınız zaman, hem yıkamak için kullandığı su ve elektrik boşa harcanacak, hem de iki kere çalıştırmanız gerektiği için, yok yere enerji harcayacaksınız. Kısacası bulaşık makinesinde tasarruf edebilmek için makinenizi tam kapasitede ve tam olarak dolu biçimde çalıştırın.

Bulaşıklarınızı Makineye Dizmeden Önce Kirleri Atın

Kirli bulaşıkları yerleştirmeden önce su altında yıkayarak boşuna sarfiyat yapmayın. Tabaklarınızı makineye koymadan önce, peçeteyle sıyırırsanız, üzerindeki kaba kir yok olacak, bu sayede daha az elektrik, su ve deterjan kullanmanız gerekecektir. Ayrıca yıkama bittikten sonra, makinenin kapağını açarak, bulaşıkları kurutmanız faydalı olacaktır.

Elektrikten Tasarruf Edin

Bulaşık makinesi de, çamaşır makinesi gibi, sıcak su kullanarak yıkama yapar. Sıcak su, bulaşıkların üzerinde oluşan zararlı organizmaları yok eder. Su girişini, soğuk su kısmına bağlarsanız, makinenin bir de soğuk suyu ısıtmak için enerji harcaması gerekir. Sıcak su girişini bağlayın, elektrik tasarrufu sağlayın.

Bulaşıkların yıkanması için, öyle çok uzun süreli programlar, her zaman gerekmez. Düşük devirli, kısa süreli programlarda da, bulaşıklarınız temizlenir. Bu sayede, hem zaman, hem de enerji tasarrufu sağlarsınız. Bulaşıklarınızı, kısa programlarda yıkayın.

Bulaşık Makinesinde Tasarruf Etmenin Yolları

Program Şeçimine Dikkat Edin

Çok sıcak su kullanımı, bulaşıklarınıza zarar verebilir. Porselen, cam gibi ürünler, ısı değişimlerinden etkilenirler. Çok sıcak programlarda yıkanmaları, kırılmalarına bile sebep olabilir. Bulaşık makineleri için verimli yıkama sıcaklığı, 50 derecedir. Bu sıcaklıkta yıkamaya özen gösterin.

Düzenli Bakım Yaptırın

Bütün elektronik eşyalarda olduğu gibi, bulaşık makinelerinin de düzenli bakımlarının yapılması gerekir. Bozulmalara karşı önlem almak, performans sorunlarını çözmek ve uzun ömürlü kullanım için, düzenli bakım yaptırın.

Bulaşık makinelerinde, içine konan eşyaları temizleyen kısımlar vardır. Hem su girişi, hem de kirli suyun çıkışı için, kullanılan filtreler ve tahliye kısımları bulunur. Bunları temizlemezseniz, makinenize zarar vereceği gibi, bulaşıklarınızın temizliğini de tehlikeye atar. Filtre ve tahliye kısımlarını temizlemeyi unutmayın.

Bulaşıkları Elde Yıkamayın

Yukarıda değindiğimiz gibi, bulaşıkları makinede yıkamak, elde yıkamaktan çok daha avantajlı. Elleriniz, makinenin bulaşıkları yıkadığı sıcaklıklara dayanamaz. Bu yüzden, ya soğuk suyla ya da düşük sıcaklıktaki suyla yıkarsınız. Bu da, bulaşıkların tam olarak temizlenememesine sebep olur.

Bunun yanında, bulaşık makinelerinin tasarımı gereği, su fışkırtma şekilleri, daha az suyla daha etkin bir yıkama sağlar. Bulaşıkları, günde bir kere bulaşık makinesinde yıkamak, sayılan bütün sonuçlar açısından, çok daha mantıklı ve yararlıdır.

Bulaşık Makinesinde Tasarruf Etmenin Yolları

Bu adımlar, çok kolay uygulanabildikleri gibi, makinenizin daha uzun süre yaşamasını, temiz ve hasarsız kalmasını, yüksek performans göstermesini ve temizlik açısından daha verimli olmasını sağlayacaktır.

Exit mobile version