Bulaşık Makinesi Nasıl Yerleştirilir?

Olması gerektiği gibi yerleştirilmiş bir bulaşık makinesi, daha iyi bir temizlik sağlar. Bulaşıkların makineden tertemiz şekilde çıkmasını istiyorsanız kullandığınız makinenin ve deterjanın kalitesi kadar doğru ve efektif kullanım koşullarını da yerine getirmeniz gerekir. Basit kurallar ve ipuçlarını öğrendikten sonra makineden her seferinde aynı verimi alır, yerleştirme ve boşaltma işini daha kısa sürelerde tamamlarsınız. Bulaşık makinesi nasıl yerleştirilir, tüm detayları, ipuçlarını ve makine yerleştirirken yapılan hataları öğrenin.

1- Alt raf ve üst raf ayrımına dikkat edin

Alt rafa tabaklar, tencere ve tavalar, çatal, kaşık, bıçaklar; üst rafa bardak, kadeh, fincan, kase ve bardak altlığı gibi daha küçük parçalar yerleştirilir. Bulaşık makinesi dizaynı, en iyi yıkama performansı için özel olarak tasarlanır. Hemen hemen tüm marka ve modellerde raf yerleşim ve tasarımlarının benzer olması da bunun en önemli göstergesidir.

2- Yerleştirme yönlerine özen gösterin

Üst raf doldurulurken bardaklar mutlaka ters şekilde koyulmalıdır. Aynı şekilde, tencere ve daha geniş kaseler de makinenin alt rafına, çukur kısımları aşağı bakacak şekilde yerleştirilmelidir. Çukur şeklindeki tüm bulaşıkları yerleştirirken yüzeye sabit olmasına özen gösterilmelidir. Aksi durumda yıkama esnasında suyun kuvvetiyle devrilip çukur yüzeyinde su birikmesine neden olacaktır.

3- Hep aynı açıyla yerleştirin

Tabak, kase gibi bulaşıkları, çatal dişler arasına, düz şekilde, kirli yüzeyleri makinenin merkezine bakacak şekilde yerleştirirseniz daha iyi bir yıkama performansı elde edersiniz. Üst rafta küçük kaseler için ayrılmış dişler arasına kaseleri yerleştirirken, merkeze doğru ve kavisli yüzeyi aşağı eğimli olacak şekilde yerleştirin. Benzer parçaları arka arkaya aynı açıyla dizdiğiniz takdirde, boşaltma ve dolaplara yerleştirme işi de oldukça kolaylaşır.

4- Çatal bıçak sepeti yerleştirme düzeni

Güvenlik için ucu sivri bıçak ve benzeri aletleri ters şekilde yerleştirin. Kaşıklar kavisli oldukları için içe içe geçme eğiliminde olurlar. Daha iyi temizlenebilmeleri için kaşıkları, ayrı bölmelere mesafeli şekilde yerleştirebilirsiniz. Suyun her yüzeye düzgün şekilde ulaşması için sepeti çok fazla doldurmamaya özen gösterin.

5- Kepçe, spatula gibi uzun aletleri üst rafa yerleştirin

Uzun mutlak aletleri, su püskürtme kollarının çalışmasını engellememek için üst rafa yatay şekilde yerleştirilmelidir. Yerleştirirken sabit olduklarına ve aşağı kayıp kollara çarpmayacağına emin olunmalıdır.

6- Hafif plastik bulaşıkları üst rafta yıkayın

Hafif ve yumuşak plastiklerin ısıdan daha az etkilenmesi için olabildiğince iyi sabitlenip üst raflarda yıkanması önerilir. Daha sert plastikler, alt rafta yıkabilir.

7- Makineyi yerleştirirken su püskürtme kollarına dikkat edin

Alt ve üst rafın altında konumlanmış su püskürtme kollarına herhangi bir parçanın değip değmediğinden emin olmak için çalıştırma öncesi kolları çevirerek son kontrolü yapmayı unutmayın.

8- Daha temiz bir çevre ve kaynak tasarrufu için dikkat!

Makineye gereğinden fazla deterjan koymayın ve mutlaka tam dolu olarak çalıştırın. Bulaşıklarınızı makineye yerleştirmeden önce ön yıkama yapmayın. Peçete veya fırça yardımıyla kirlerinden arındırdığınız bulaşıkları doğrudan makinenize yerleştirebilirsiniz. Bulaşık makinesini tasarruflu kullanmanın yollarını öğrenin.

9- Her şeyi makinede yıkamayın

Son olarak, bulaşık makinesinde yıkamaya uygun olmayan tahta kaşık, bakır ve teflonlar, kristal bardaklar gibi mutfak eşyalarını makineye yerleştirmeyin. Bunların neler olduğunu öğrenmek ve daha detaylı bilgi almak isterseniz “bulaşık makinesinde yıkanmaması gereken eşyalar” yazımızı okuyabilirsiniz.

10- Önce alt rafı boşaltın

Bulaşık makinesini boşaltırken alt raftan başlayın. Üst rafı boşaltırken damlayan suların kuru bulaşıkları ıslatmasını önlemiş olursunuz. Plastik mutfak eşyalarını en son çıkarın. Bulaşık makinesi, plastikleri kurutmada yetersiz kalır. Plastikleri gelişigüzel çıkardığınızda kuru bulaşıklar ıslanabilir.

Exit mobile version