Bulaşık Makinesi Nasıl Dizilir?

Yardımcı mutfak aletlerinin en önemlilerinden biri olan bulaşık makinesi o kadar çok işimize yarıyor ki. Mutfak – yemek hareketliliğine bağlı olarak kullanım sıklığı değişen makinenizin iç hacim kullanımı oldukça önemli. Gerek yer kazanma, gerekse iyi bir temizlik için kirli bulaşıkların dizilimi önemlidir.

Tercihe bağlı olarak tabaklarınızın kirini öncelikle sıcak suda akıtabilirsiniz. Makineye konmadan önce tabak ve tencerelere sinmiş yiyecek artıklarının öncelikle arındırılması makinenizin hem filtresini korumak, hem de su ve enerjide tasarruf etmek açısından önemlidir.

Kullanımdan önce makinenizde deterjan, tuz, parlatıcının eksiksiz olduğunu kontrol edin.
Bulaşıklar alt ve üst raflara olabildiğince aralıklı konmalı, çatlama ve çizilme gibi istenmeyen sonuçlara sebebiyet vermemek için sıkışık dizilim yapılmamalı, bulaşıklar sıkıştırılmamalıdır. Böyle bir kullanım bulaşıkların iyi yıkanmasına da imkan tanıyacaktır. Makinenizin genel temizliği için 8 – 10 yıkamada bir olmak üzere içine toz soda koyarak boşta çalıştırmak gerekir.

Bulaşıklar Nasıl Dizilir?

Su püskürtücüsü alt kısımdan geldiği için bardaklarınızı ters bir şekilde üst rafa, ebat itibariyle sığmayan bardaklarınızı alt rafa yerleştirebilirsiniz. Şarap, şampanya kadehlerinizin stabil durması için eğer varsa makinanızın aparatlarından yararlanabilirsiniz.

Kaselerinizin de üst rafta olmasında yarar var. Bütün kaselerin yeterince su alabilmesi için yatay vaziyette ve üstleri rafın tellerine gelecek şekilde sıralanabilir. Tellere sığmayan kaseler rafın orta kısmına ters vaziyette konmalıdır. Bunu yaparken rast gele değil, yan yana gelmelerine özen gösterin. Ters dönerek deterjanlı suyu içlerine almalarını önleyecek konumda olduklarına dikkat edin. Kepçe, spatula, servis kaşığı, servis çatalı, süzgeç gibi gereçlerin de üst rafa yatık vaziyette konması gerekmektedir.

Bulaşık makinesinin alt sepetine ise tabaklar, kavanozlar, sürahiler, tencereler ve geniş kaplar koyulur. Burada dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi, geniş kapların su dağılımını engellememeleri için mümkün olduğunca sepetin kenarına koyulmalarının gereğidir. Tencereler ve derin kaplar sepetin kenarına ve ters bir şekilde koyulmalıdır. Uzun saplı tavalar ise sapları kaşık sepetinin yanına uzatılacak şekilde sepete yerleştirilmelidir.
Tencere ve tava gibi sapı olan mutfak eşyalarınız içinde su tutacağı için iç kısmının alta rafın yüzeyine gelecek şekilde yerleştirilmesi gerekmektedir. Yine, büyük kaselerinizi ve servis tabaklarınızı makinenin alt kısmına iç kısımları aşağı bakacak tarzda dizin.

Tabaklar, çukur kısımları aynı yönde ve makinanın ortasına bakacak şekilde yerleştirilmelidir.
Servis tabakları, borcamları en dış kısma dizin, bu dizilim diğer parçaların da daha iyi yıkanmalarına olanak tanıyacaktır.
Kaşık sepetine koyacağınız bıçakların doldurup boşaltma açısından güvenli olabilmesi için keskin ve sivri yüzeylerinin aşağıda olması gerekir. Çatallarımızı da sivri uçları olduğundan ters yerleştirelim. Kaşıklarımızı dik konumlandırabiliriz.

Exit mobile version