Blog Nasıl Açılır?

Blog Açmak

Günümüzde yaygın internet ağı ve artan internet kullanıcısı sayısı sayesinde neredeyse herkesin bir web sitesi var. Bir web sitesi açmanın en kolay yolu da blog kurmak ya da diğer bir deyişle blog açmaktır. Blog kültürü internetin ilk yıllarından beri popülaritesini korumayı başarmış bir web sitesi türüdür. Bu yazımızda en kolay yoldan blog nasıl açılır konusunu ayrıntılı bir şekilde adım adım anlatacağız.

Blog açmadan önce bu bloğu hangi amaçla açacağınıza karar vermeniz gerekmektedir. Öncelikle blog açma nedenleri arasında ilk sırada para kazanmak gelmektedir. İnsanların ilgisini çekecek konularda açılan ve yüksek hitlere ulaşmış bir blog oldukça iyi miktarlarda para kazandırabilir. Blog açma nedenlerinden bir diğeri ise yazma yeteneğini geliştirmektir. Bir blog sitesi açıp düzenli olarak yazı yazmak yazı yazma yeteneğinizi gözle görülür bir şekilde geliştirecektir. Bu nedenlerin dışında ticari sebepler ile de şirketinize ait bir kurumsal blog da açabilirsiniz. Markanızın adını taşıyan bir blog sayfası şirketinizin bilinirliğine büyük katkı sağlayacaktır.

Bloğunuza Bir Konu Belirleyin

Her web sitesinin yöneldiği bir konu bulunmaktadır. Blog siteleri de belli konular etrafında yazılarını yayınlarlar. Ülkemizde en popüler blog çeşitleri makyaj, yemek, teknoloji, kültür ve sanat alanına yönelmiş olan bloglardan oluşmaktadır. Bununla birlikte herhangi bir konuya yönelmeyip genel başlığı altında da bir blog sitesi açabilirsiniz.

Bloğunuzun İsmini Belirleyin

Konu seçiminin ardından blog kurmanın en önemli aşamalarından birisi de blog ismine karar vermektir. Blog ismini seçerken çok dikkatli olmak gerekir. Bloğunuza bir isim verdikten sonra yolunuza bu isim ile devam edeceksiniz o yüzden üzerinde düşünüp ileri görüşlü, her zaman memnun kalacağınız, sevdiğiniz, sonrasında sıkılmayacağınız bir isim bulmalısınız. Unutmayın bloğunuza verdiğiniz isim sizin internetteki kimliğiniz olacak insanlar bu isimle sizi tanıyacak. Son olarak isim seçimi yaparken daha önce aynı isimde bir blog olup olmadığını da kontrol etmelisiniz.

Alan Adınızı (Domain) Satın Alın

İsminizi belirledikten sonra yapmanız gereken belirlediğiniz isme ait olan alan adını satın almaktır. Alan adı konusunda bir çok alternatif bulunmaktadır. En çok tercih edilen alan adları .com .net ve .org’dur. Bloğunuz için .com veya .net alan adlarından birisi uygun olacaktır.
Alan adının nasıl alındığını öğrenmek için “Domain Nasıl Alınır” yazımızı inceleyebilirsiniz.

Hosting Paketinizi Seçin

Alan adınızı belirleyip kaydettirdikten sonra yapmanız gereken bu alan adınız barındıracak bir hosting paketi satın almaktır. Eğer blogger altyapısını kullanmaya karar verdiyseniz bu aşamayı geçebilirsiniz. İnternetteki sitelerin 7/24 açık kalabilmesi için sunucularda barındırılması gerekir. Bu barındırma işlemini sağlayan firmalara Hosting firmaları denmektedir.

Hosting firmaları sitenizin yoğunluğuna göre size aylık yada yıllık paketler sunmaktadır. Bir hosting paketi alırken dikkat etmeniz gereken temel nokta. Sunucunun işlemci gücü, barındırılabilecek alan ve bant genişliği miktarıdır. Hosting alırken eğer hostinginiz SSD disk ile barındırılıyorsa siteniz sorgulara daha hızlı yanıt verecektir. Bununla birlikte bant genişliği miktarı ne kadar büyük olursa o kadar fazla kullanıcının bloğunuzu ziyaret etmesine olanak sağlanıyor demektedir. Bu önemli noktaları göz önünde bulundurarak alınacak bir hosting paketi ilk etapta işinizi görecektir.

Bloğunuzu Kuracağınız Platformu Belirleyin

İnternet dünyasının en eski web site türlerinden olan blog siteleri için bir çok platform mevcuttur. Bu platformlar sayesinde bloğunuzu yönetmenize imkan sağlayan ve işinizi kolaylaştıran bir yönetici panelini sahip olabilirsiniz. Bu platformlardan en popüler olanları WordPress , Blogger, Joomla , Medium, Tumblr ve LiveJournal’dir. Şimdi isterseniz bu platformlardan iki tanesinde işlerin nasıl ilerlediğini inceleyelim.

WordPress ile Blog Açma

Dünyanın en popüler web sitesi platformu olan wordpress üzerinde kurulmuş olan milyonlarca web sitesi bulunmaktadır. WordPress’i bu kadar popüler yapan şey ise gelişmiş bir yönetici paneli bulunmasıdır. WordPress ile isterseniz hosting ile alan adına ihtiyaç duymadan da blog açabilirsiniz ancak bu şekilde açacağınız bloğun sonunda wordpress.com alan adı bulunacaktır.

Genel olarak tercih edilen yöntem alan adı ve hosting paketi ile wordpress platformunda blog sitesi açmaktır. WordPress bloğunuzu kullanmak için yapmanız gereken kurulum işlemler şu şekildedir;

Blogger ile Blog Açmak

Blog sitesi açmanın en popüler ve kolay yollarından birisi de Google’ın sahibi olduğu blogger platformunu kullanmaktır. Oldukça basit ve kolay bir kullanıma sahip olan blogger platformu tecrübesiz kişiler için en uygun seçenektir.

Blogger platformunun en büyük avantajı ise hosting satın almanıza gerek kalmamasıdır. Ücretsiz alan adı imkanı da sunan Blogger blogspot.com uzantılı bir şekilde bloğunuzu hiçbir ücret ödemeden açmanıza imkan sağlıyor. Ancak genel olarak tercih edilen yöntem kendinize özel olarak .com yada .net uzantılı bir alan adı satın almaktır. Türkiye’ye alan adı satışı yapmayan Google diğer firmalardan alacağınız alan adınızı kaydettirmenizi istiyor.
Gmail hesabınız ile blogger’a kayıt olduktan sonra önce blogspot.com uzantılı bir bloğa sahip olacaksınız. Satın aldığınız alan adını ayarlar kısmından kayıt ettikten sonra herhangi bir ücret ödemeden sonsuza kadar blogger hizmetini kullanabilirsiniz. Blogger kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta telif hakkıdır. Bu konuya dikkat ettiğiniz sürece gönül rahatlığı ile bloğunuzu yayında tutabilirsiniz.

Blog açarken takıldığınız noktalar olursa yazımızın hemen altında bulunan yorum yap kısmına yazmanız durumunda elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağımızı bilmenizi isteriz. Aynı şekilde blog yazma maceranızı da yine yorumlara ekleyerek herkesle paylaşabilirsiniz.

Exit mobile version