Bakır Eşyalar Nasıl Temizlenir?

Bakır eşyalar eskiden yemek yapımında en çok tercih edilen eşyalardı. Ancak günümüzde daha çok süs eşyası şeklinde kullanılmaktadır. Kullanılsa da kullanılmasa da bakır zamanla parlaklığını ve kendine has kızıllığını kaybeder. Bu nedenle bakır eşyaların düzenli bakımını yapmak hem estetik hem de sağlık açısından önem taşır.

Bakır eşyalar neden kararır? Bakır neden kalaylatılır? Bakır eşyalar nasıl parlatılır? Tüm bu soruların cevabını ve daha fazlasını sizler için araştırdık.

Bakır Eşyalar Neden Kararır?

Açık ortamda uzun süre kalan bakırda, bölgenin hava şartlarına göre yüzeysel oksitlenme ve paslanma olabilir. Ayrıca aşırı ısıtıldığında kararma olabilir. Bakır üzerinde meydana gelen bu bozulma sürecine “korozyon” adı verilir.

Bakır Eşyalar Nasıl Temizlenir?

Bu durumda farklı yöntemlerle bakır eşyalarınızı parlatıp temizleyebilirsiniz:
İlk yöntemde limon, sirke ve yumuşak dokulu bir beze ihtiyacınız var. Yarım limonun suyunu ve iki yemek kaşığı sirkeyi bezi üzerine dökün. Ardından bez ile bakır eşyanızın her yerini iyice silin. Eğer bakır eşyanız girintili çıkıntılı bir forma sahipse, yumuşak tüylü bir fırça yardımıyla araları temizleyin. İşlem bittikten sonra duru suyla iyice yıkayın ve kurumaya bırakın.

İkinci bir yöntem bakır eşyalarınızı bira ile temizlemektir. İki şişe birayı, parlatacağınız ve temizleyeceğiniz bakır eşyanın büyüklüğüne ve şekline uygun bir kaba boşaltın. Sonra bakır eşyayı bira içine yatırın. 2- 3 dakikalık bekleme süresinin ardından bakır eşyanızı çıkarın ve yumuşak bir bez ile bakır eşyanın yüzeyini ovun. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu yöntemin süs eşyası olarak kullanılan bakır eşyaların temizliğinde işe yarayacağıdır. Pişirme amaçlı kullanılan bakır kapların kararan yüzeyi için kalaylama işlemi yapılmalıdır.

Üçüncü yöntem, ketçap kullanarak bakır eşyalarınızı temizleme ve parlatma şeklindedir. Bakıra zarar vermeyecek yumuşaklıkta bir bezin üzerine bakır eşyanızın temizlemek ve parlatmak istediğiniz yüzeyini kaplayacak şekilde ketçap dökün. Ardından bez ile bu yüzeyleri ovun. Ovma işleminden sonra bakır eşyanızı duru su ile iyice yıkayın.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:
Yukarıda bahsedilen yöntemlerle bakır eşyaların temizliğini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak özellikle pişirme amaçlı kullanılan bakır kapların içi çizilip grileşmiş, kalayı kalkıp bakır rengi ortaya çıkmış veya kararmışsa, bu bakır kapların kalaylama işleminden geçirilmesi gerekir.

Kalaylama, bu işi bilen ustalar tarafından genellikle şehrin eski çarşılarında yapılmaktadır. Sağlığınız için bakır kaplarınızı düzenli olarak kalaylatmanızı öneririz. Bakır eşyalar için en etkin temizlik yöntemi budur.

Exit mobile version