Araç Sigortası Hesaplama Nasıl Yapılır?

Trafiğe çıkan tüm motorlu araçların yaptırmak zorunda olduğu Trafik Sigortası, hem bireyler için hem de toplum güvenliği için çok önemlidir. Aracınızla trafiğe çıkarken başka bir araca zarar verirsem ne olur, birini yaralarsam ne yaparım gibi endişelerinize yanıt veren ve sizi böyle zor zamanlarda yalnız bırakmayan Trafik Sigortasıyla kendinizi güvende hissedersiniz. Zira Zorunlu Trafik Sigortası teminatları karşı tarafa vereceğiniz zararı teminat altına alıp sizi büyük bir ekonomik yükten kurtarırken bir diğer yandan da kaza anı stresi ile başa çıkabileceğiniz müşteri hizmetleri desteği sunar. Trafik Sigortası yaptırmak üzere sigorta şirketlerinden teklif almanız halinde şirketler bazı kriterleri değerlendirerek sizin için Zorunlu trafik Sigortası primi ve teminatını hesaplarlar. Araç sigortası hesaplama sırasında prim tutarını etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır.

Araç Sigortası hesaplama neye göre yapılır?

Temelde Trafik Sigortası için ödenecek prim tutarı ve kaza anında alınacak teminat miktarı Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir. Müsteşarlık, araçları yaşı ve kullanım amacına göre gruplandırır. Ancak sigorta şirketleri de aşağıdaki detayları ve size sunacakları özel teminat paketlerini göz önüne alarak Trafik Sigortası hesaplaması yaparlar.

Trafik Sigortası İle Kasko Sigortasının Farkı Nedir?

Kaza anlarında ve hasara neden olan diğer durumlarda araç sahiplerine ekonomik ve manevi destek sunan sigortalar olan Kasko Sigortası ve Trafik Sigortası birbirinden tamamen farklıdır.

Trafik Sigortası kanunen her motorlu taşıt sahibinin yaptırması zorunlu olan ve yapılmazsa cezası olan bir sigorta türüdür. Kasko Sigortası yaptırmak ise isteğe bağlıdır.

Zorunlu Trafik Sigortası, kaza sonucunda sizin diğer araçlara verdiğiniz hasarı temin etmeyi hedefler. Sizin aracınızdaki ve sizdeki hasarları kapsamaz. Kasko Sigortası ise sizin aracınızda oluşan hasarları teminat altına alır.

Zorunlu Trafik Sigortası teminat kapsamı bir miktar esnetilebiliyor olsa da temelde devletin belirlediği bir çerçeve içinde kalır. Kasko Sigortası teminat kapsamı ise tamamen esnektir. Siz, alacağınız teminatı ve buna karşılık ödeyeceğiniz prim miktarını ihtiyaçlarınıza göre şekillendirebilirsiniz.

Trafik Sigortası Poliçeniz Yoksa Ne Olur?

Trafikte, Zorunlu Trafik Sigortası poliçeniz olmadığı fark edilirse, aracınız Trafik Şube otoparkına çekilir ve cezai işlem uygulanır.

Exit mobile version