Ankastre Ocak Çeşitleri

ankastre ocak

Mutfak tasarımlarının değişmesi ile birlikte; eski model solo beyaz eşyalar ve pişirme ekipmanlarının yerini ankastre modeller almaya başladı. Evini yenileyenler, eşyalarını değiştirmek isteyenler artık son model ankastre ürünlere yöneliyor. Fakat ankastre set almaya karar verdiğinizde ürün gruplarının farklı fonksiyonlara sahip modelleriyle karşılaşınca ankastre ocak çeşitleri içerisinde hangisini almalı, hangi ankastre ocak daha iyi gibi sorularla baş başa kalıyoruz. Eğer siz de ankastre ocak modelleri arasında kararsız kaldıysanız yazımızda ankastre çeşitlerinin hepsini tüm detaylarıyla anlattık.

Mutfak dolaplarının ve tezgahın içine gömülü şekilde tasarlanan tüm ürünler ankastre adı ile anılmaktadır. Fakat ankastre deyip geçmekle iş bitmiyor. Eskiden ocak almaya karar verdiğinizde genellikle tek tip; 4 gözlü, gazlı ve elektrikli seçenekleri vardı.

Şimdi ise ankastre ocak almaya karar verdiğinizde; gazlı, indüksiyonlu, domino, çelik, seramik cam, sert cam, dörtlü, beşli, altılı gibi birçok seçenek içinden birini seçmeniz gerekiyor. Farklı marka ve modelde ankastre ocaklar içinde; seçim yapmadan önce faydalı olacağını düşündüğümüz, ankastre ocak çeşitleri ve dikkat etmeniz gereken özelliklerinden bahsedeceğiz.

Gazlı ankastre Ocak

Gazlı ocaklar geleneksel solo tipi ocaklara görünüm ve fonksiyonel açıdan en çok benzeyen modellerdir. LPG ya da doğalgaz ile çalışırlar. Gazlı ocakların yüzeyi, metal ve sert cam kullanılarak iki farklı şekilde üretilmiştir. Genellikle 4 ya da 5 gözlüdür. Gazlı ocakların en büyük avantajı eski kullanım alışkanlıklarınıza uyum sağlar. Cam seramik ya da indüksiyonlu ocakların çalışma prensibi gazlı ocaklardan farklı olduğu için ilk zamanlar yemek pişirmede zorlanabilirsiniz. Eğer gazlı ocak almaya karar verdiyseniz dikkat edilmesi gerekenleri sıralayalım.

Mutlaka paslanmaz çelik olmasına ve kaliteli malzeme kullanılmış olmasına dikkat edin. Paslanmaz çelik olmayan ocaklar kısa sürede deforme olup ekstra masraf çıkarabilirler.

Cam gazlı ocaklarda ise camın malzeme kalitesine dikkat etmelisiniz. Sert cam ocaklar genellikle arabalarda da kullanılan temperli cam kullanılarak üretilir.

Gaz kesme emniyeti olmasına dikkat etmelisiniz. Gaz kesme emniyeti; ocak taşma, rüzgâr gibi sebeplerden sönerse gazı otomatik olarak kesen bir sistemdir.

Eğer evinizde doğalgaz varsa alacağınız ankastre ocağın doğalgaz çıkışlı olmasına dikkat edin.

Ocakların ebatları farklılık gösterebilir. Eğer hazır olan mutfağın tezgâhına takılacaksa; ölçüleri almayı unutmayın. Mutfağı siz yaptıracaksanız; ihtiyacınıza uygun ocak büyüklüğüne karar verip tezgâhı buna göre hazırlatabilirsiniz.

Bunların dışında gazlı ocaklarda, Wok tipi ısıtma gözü olan modeller mevcuttur. Wok ocak gözünde büyük miktardaki yemekleri daha hızlı pişirebilirsiniz.

Bütçenize göre çok daha farklı özelliklerde ankastre ocak bulmanız mümkün. Fiyat arttıkça; dökme ızgaralar, geniş pişirme alanı, alev seviyesi ayarlama gibi özellikler eklenmektedir.

İndüksiyonlu Ocak

İndüksiyonlu ocaklar son nesil pişirme sistemi ile üretilmiş elektrikli ocaklardır. İndüksiyonlu ocağın özelliği, üzerine konan tencere ve tavayı ısıtır. Yemekler ısınan kap içerisinde pişerler. Ocak yüzeyi soğuk kaldığı için, dökülme ve taşma gibi durumlarda gıda pişmeye ve yanmaya devam etmez. Bu nedenle temizliği de oldukça kolaydır.

İndüksiyonlu ocakların yüzeyinin altında bulunan elektromıknatıs ile tencere bir araya geldiğinde ocak çalışmaya başlar. Bu durumda dökme demir ve çelik emaye tencereler en uygun kaplardır. Bakır ve alüminyum tencereler indüksiyonlu ocakta kullanılamazlar.

İndüksiyonlu ocaklar verimliliği en yüksek sistemlerdir. Gazlı ocaklarda ısının dağılması gibi bir durum söz konusu iken; indüksiyonlu ocakta tüm ısı tencerede kalır. Gazlı ocakta ısı verimliliği %40, indüksiyonlu ocakta %85’tir. İndüksiyonlu ocak, gazlı ocağa göre yemeği yarı zamanda pişirir.

İndüksiyonlu ocaklar kullanılan teknoloji sebebiyle gazlı ocaklara nazaran daha yüksek fiyatlı ürünlerdir. İndüksiyonlu ocak alırken ihtiyaçlarınızı ve kullanım alışkanlıklarınızı göz önünde bulundurmalısınız. Ocağın büyüklüğüne, malzeme kalitesine ve kullanılan teknolojiye dikkat etmelisiniz.

Yemeğin pişme süresinin değişmesi, ocağın kullanımı, uygun tencere ve tava kullanımı gibi etkenler sebebiyle ilk zamanlar alışmada zorlanabileceğinizi unutmamalısınız.

Örneğin; yemeği ocağa koyduktan sonra sırasıyla diğer malzemeleri hazırlamak bu tip ocaklarda zordur. Hızla yemek pişmeye başladığı için, tüm malzemeleri önceden hazırlamak gerekebilir. Alışma süresi, yeni kap maliyeti sonrası, enerji verimliliği ve zaman tasarrufu açısından en etkin model indüksiyonlu ocaklardır.

İndüksiyonlu ocak alırken dikkat edilmesi gereken en önemli maddelerden biri markadır. Uluslararası bilinirliği olan, sağlık ve güvenlik standartlarına uygunluğundan şüphe etmediğiniz markaları tercih etmeye özen göstermelisiniz.

Elektrikli Cam Seramik Ocaklar

Cam seramik ocaklar, cam gazlı ocaklardan tasarım ve çalışma prensibi konusunda ayrılırlar. Cam gazlı ocaklarda kullanılan malzeme ile elektrikli cam seramik ocakların yüzey malzemesi birbirinden farklıdır. Cam seramik ocaklar darbelere ve çizilme gibi diğer etkenlere karşı çok daha dayanıklıdır. Sert cam ocaklar temperli cam ile üretilirler. Cam içine seramik karıştırıldığında dayanıklılığı daha da artar.

Tıpkı indüksiyonlu ocaklar gibi elektrikle çalışırlar. Fakat çalışma prensibi farklıdır. Cam yüzeyde yuvarlak pişirme alanları mevcuttur, çalışmaya başladığında bu yuvarlak alanlar ısınır. Üzerine konan kabı, cihazın içinde bulunan radyan sayesinde ısıtır. Ardından da tencere ve tava içerisindeki gıda ısınmaya başlar.

Cam seramik ocaklar, diğer cam elektrikli, cam gazlı ocaklara göre daha hızlı ısınıyor ve ısıyı daha uzun süre muhafaza ediyor. Bu sebeple de enerji verimliliği daha yüksek. İndüksiyonlu ocak en verimli ocak olarak düşünülürse; cam seramik de ondan sonra gelmektedir.

Cam seramik ocağı, indüksiyonlu ocaktan ayıran ve bir dezavantaj olarak düşünebileceğiniz tarafı ise yüzey ısınması. İndüksiyonlu ocakta yüzey soğuk kaldığı için taşma ve dökülme sırasında yiyecekler ısınmıyordu. Fakat cam seramik ocakta durum böyle değil. Yüzey sıcak olduğu için dökülen gıdaları tıpkı çelik ocak gibi ısıtmaya devam ediyor. Bu da daha zor temizleme anlamına geliyor.

Yine de temizliği; ürünle birlikte verilen ya da dışarıdan temin edebileceğiniz cam seramik yüzey temizleyiciler ile yaparsanız kolay temizlendiğini göreceksiniz.

Elektrikli cam seramik ocaklarda her türlü kap rahatlıkla kullanılabilir.

Gazlı, elektrikli indüksiyonlu ve elektrikli cam seramik ocakların hemen hepsi ilave özelliklerle donatılmıştır. Çocuk kilidi, dijital ekran, dokunmatik tuşlar, hassas alev kontrolü, enerji tüketim göstergesi gibi özelliklere sahip ürünler arasında; kullanım alışkanlıklarınız, ihtiyaçlarınız ve bütçeniz doğrultusunda seçim yapabilirsiniz.

Domino Ocaklar

Domino ocaklar, tamamen bireyselliği ön planda tutarak geliştirilmiş; tek, iki ya da üç gözlü; farklı pişirme sistemlerine sahip ocakları isteğinize göre bir araya getirerek oluşturabileceğiniz modüler ocaklardır. Gazlı ya da elektrikli modeller içerisinde seçim yapabileceğiniz, farklı özellikleri bir araya getirebileceğiz domino ocak sistemleri oldukça kullanışlıdır.

Kalabalık aileler ve büyük mutfaklar için; farklı özellikte geniş bir ocak seti oluşturmayı mümkün kılmaktadır. Domino ocak modülleri içinde ızgara, domino fritöz gibi modüller de bulunmaktadır.

Exit mobile version