Ankastre Davlumbaz Çeşitleri

Mutfağını değiştirecekler, eşyalarını yenileyecekler ve yeni evlenenler için mutfak ekipmanlarının seçiminde ankastre ürünler ön plana çıkıyor. Mutfakların artık olmazsa olmazı, hijyeni ve evin genel havasını temiz tutmak amacıyla kullanılan davlumbaz ve aspiratör seçiminde de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Gelişen teknoloji ve yenilikçi tasarımlar sayesinde, tüm ürünlerde olduğu gibi ankastre davlumbaz da geniş ürün yelpazesiyle farklı marka ve modellerde satışa sunulmaktadır.

Ankastre davlumbaz çeşitleri nelerdir?

Duvar tipi ankastre davlumbaz

Duvara dayalı pişirme ekipmanlarının üzerinde konumlanan, en yaygın kullanılan davlumbaz tipidir. Ülkemizde, özellikle yeni yapılan apartman dairelerinde mutfakla, genellikle küçük metrekarelerde inşa edilirler. Mutfakların büyük çoğunluğu tek duvar tipi, L tipi, koridor tipi şeklinde dizayn edilir. Bu tip bütün mutfaklarda duvar tipi davlumbaz kullanılır.

Ada tipi ankastre davlumbaz

Dört tarafı açık pişirme ünitelerinde kullanılırlar. Geniş ada mutfakların orta kısmında mutfağın ebatlarına göre bir tezgâh bulunur. Bu bölüm kimi mutfaklarda yeme-içme alanı, kimisinde yıkama-pişirme alanı olarak konumlandırılmıştır. Pişirme ünitesinin yer aldığı ada tezgahın üzerinde yer alan ada tipi davlumbazlar; tek emişli ve çift emişli olmak üzere iki gruba ayrılırlar.

Konsol tipi ankastre davlumbaz

Evlerden ziyade genellikle profesyonel mutfaklarda, ızgara ve kızartma yapılan pişirme bölgelerinin üzerinde havayı temizleme ve iklimlendirme amacıyla kullanılan davlumbaz türüdür. Yüksek emiş gücüne sahip ürünler, aynı zamanda ortamda yayılan ısıyı da azaltırlar.

Davlumbaz satın alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Mutfakta pişirilen yemeklerin sebep olduğu koku ve dumanın yayılmasını engelleyen ve mutfak havasını temizleyen havalandırma sistemleri içerisinde en doğru seçimi yapmak, mutfak ve ev hijyeni için oldukça önemlidir.
Mutfak ekipmanları içinde, buzdolabı, fırın, bulaşık makinesi gibi aletler hakkında daha çok bilgi ve kulaktan dolma fikirlere sahibiz. Büyük beyaz eşyalara ayrılan bütçeler sebebiyle; davlumbaz genellikle ankastre set içinde ya da düşük bütçeler ayrılarak satın alınıyor. Oysa etkin bir havalandırma için davlumbaz seçiminde de titiz davranmak gerektiğini söylemeliyiz.

Davlumbaz emiş gücü:Emiş gücü, mutfağın metreküpüne göre belirlenir. Ülkemizde mutfaklar genellikle 12 metrekareden küçük olduğu için 500 metreküpe kadar olan modeller en çok satılan modellerdir. İdeal emiş gücünü belirlemek için kullanacağınız hesaplama yöntemi:
Mutfak metrekaresi X tavan yüksekliği (mutfak hacmi)
6 X mutfak hacmi < davlumbaz emiş gücü < 12 X mutfak hacmiGüç kademesi: Kademe ayar sayısı, yoğun çalışma gibi özellikler marka ve modele göre değişiklik gösterir. 2, 3, 6 gibi kademe sayısına sahip ürünler mevcuttur.

Gürültü seviyesi: Güçlü davlumbaz sesi oldukça rahatsız edicidir. Son teknoloji ile üretilen ürünler genellikle düşük dB seviyesine sahiptir. 50 db altındaki ürünler ideal ses seviyesindedir. Ürün özellikleri bölümünden db seviyesini görebilirsiniz. Fakat bunu anlamanın en garantili yolu olarak mağazalarda çalışan durumdaki davlumbazları kontrol etmenizi öneririz.

Ebat: Ankastre davlumbaz ebatları genellikle 60, 70 ve 90 cm şeklinde üretilmektedir. Pişirme alanına göre seçim yapmanız etkin kullanım için önemlidir. Ocak boyutunda ya da biraz daha geniş büyüklükte davlumbaz kullanımı tavsiye edilmektedir.

Aydınlatma: Davlumbazda yer alan aydınlatma yemek pişirirken rahatlık sağlar ve şık bir görüntü oluşturur. Eğer mutfağınızda yeterli seviyede ve farklı noktalarda LED aydınlatma yoksa davlumbaz alırken bu özelliğine dikkat etmenizde fayda var. Bazı davlumbazlar mum tipi klasik, bazıları da halojen veya LED lambalı olur. Tercihinizi halojen veya LED’den yana kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Temizlik: Davlumbaz temizliğinde en önemli detay filtrelerin temizlenmesidir. Etkin ve verimli kullanım için filtrelerin belirli aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir. Yağ filtrelerinin kolay çıkarılıp takılması, bulaşık makinesinde yıkanabilir özellikte olmasına dikkat edin.

Filtre konusunda dikkat edilmesi gereken diğer nokta; baca bağlantısı olup olmayacağıdır. Baca bağlantısı yapılmış davlumbazda; kirli hava filtreden geçerek baca vasıtasıyla dışarı atılır. Kimi zaman ocağın konumu baca bağlantısı için uygun olmayabilir. Bu durumda karbon filtreli davlumbaz tercih edilir. Karbon filtreli davlumbazlar, aldıkları kirli havayı filtreden geçirerek aynı ortama tekrar temiz hava olarak verirler. Bu davlumbazların verimli çalışabilmesi için; kullanılan filtrelerin sık sık temizlenmesi ve belli zaman aralıklarında değiştirilmesi gerekir.

Tasarım: Dış görünüş seçimi etkileyen unsurlardan biridir. Modern bir görünüm için, çelik ya da cam yüzeyli davlumbazlar; mutfağın dekorasyonuna göre, ahşap yüzeyli ya da rustik davlumbazlar tercih edilebilir.

Kullanım kolaylığı: Davlumbazın; uzaktan kumanda, dokunmatik tuş, filtre doluluk göstergesi, dijital ekran, otomatik kapanma, aydınlatma ayarı gibi ek fonksiyonları; kullanım alışkanlıklarınız ve bütçenizi göz önünde bulundurarak kararınızı etkileyecek unsurlarıdır.

Exit mobile version