Android Telefon ve Tabletlere Root Nasıl Atılır?

Birçok insan Android işletim sistemli akıllı telefon veya tablet kullanıyor. Her ne kadar Android, kullanıcılarına cihaz üzerinde birçok şeyi yapabilme imkanı sunarak çok kullanışlı bir işletim sistemi olsa da Samsung, LG, HTC, Sony ve benzeri birçok markanın Android telefon ve tabletlerinde sisteme gömülü olan ve telefondan kaldırılamayan birçok uygulama bulunuyor. Bu uygulamalar çoğu kullanıcının hiçbir işine yaramadığı gibi, cihazda yer kaplayarak performansın düşmesine sebep oluyor, gereksiz bildirimlerle kullanıcıyı rahatsız ediyor. Sisteme gömülü bu uygulamaların root izni olmadan kaldırılamamasının yanı sıra, marketteki birçok faydalı uygulama da çalışmak için root izni gerektiriyor.

Root izninin avantajları bunlarla da sınırlı değil. Bireysel geliştiriciler her geçen gün rootlu cihazların faydalanabileceği birçok yazılım geliştirmeye devam ediyor. Rootladığınız cihazınızın pil simgesinin renginden yazıların boyutuna kadar her şeyi değiştirebilirsiniz. Peki root aslında nedir? Cihaza root izni vermek ne anlama gelir? Telefon ve tabletler nasıl rootlanır? Bu yazımızda bu konuyu ele alacağız?

Root Nedir?

Root, Android cihazlarda yapılmasına normalde izin verilmeyen işlemleri yapmaya yarayan bir izindir. Cihazınızın işlemcisinden GPU’suna her türlü bilgiye ulaşabilmenizi, değişiklikler yapabilmenizi ve performansı arttırabilmenizi sağlar. Root ile yapabileceğiniz bazı işlemler belirli seviyede bir teknik bilgi gerektirir fakat bilmediğiniz şeyleri kurcalamadığınız sürece herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Kısacası root, cihazınızın hakimiyetini tamamen elinize almak demektir diyebiliriz.

Root Zararlı mıdır?

Biraz önce de belirttiğimiz gibi, root izni ile yapacağınız bazı işlemler belirli seviyede teknik bilgi gerektiriyor ve bilinçsiz yapacağınız bir hareket ile bir sorun yaratabilirsiniz. Çözülmesi imkansız bir sorun olmayacaktır büyük ihtimalle ama yine de uğraştırıcı olacaktır. Bunun dışında bilmeniz gereken şey, çoğu marka root’lanmış cihazları garanti kapsamı dışına alıyor. Bu yüzden root yapmadan önce garanti sürenizin bitmesini beklemek isteyebilirsiniz.

Root Nasıl Atılır?

Aslında her markanın root yöntemi farklıdır fakat son zamanlarda tek tıkla root yapan uygulamalar geliştirilmeye başladı. Bu uygulamalar ile kolayca telefonunuzu veya tabletinizi rootlayabilirsiniz. Google’da yapacağınız ufak bir araştırmayla sizin telefonunuza uygun olan root yöntemini bulabilirsiniz.

Exit mobile version