Altın Hesabı Nasıl Açılır?

Altın, ilkçağlardan itibaren ziynet eşyası, sikke, rezerv para, yatırım aracı, endüstriyel kullanım olmak üzere birçok alanda talep edilen değerli madenler arasında yer almaktadır. Ayrıca ülke ekonomileri açısından da büyük öneme sahiptir ve finansal enstrüman olarak ise emtia piyasalarının da popüler yatırım araçları arasındadır.
Altın hesabı, hesap sahiplerinin gram cinsinden altın almasını sağlayan bir nevi depo hesabıdır.

Merkez Bankası, 2010 yılında uyguladığı strateji ile zorunlu karşılık ayrılma işleminin, altın üzerinden de yapılabileceğini belirtmiştir. Bankaların da bu strateji karşısında, altına olan isteği doğal olarak artış göstermiştir.

Bünyelerinde bulunan altın hizmet türlerini çeşitlendirmiş ve altının mevduat hesaplarında değerlendirilmesini sağlamıştır. Altının da güvenli yatırım araçları arasında görülmesi ve işlem hacminin hiç düşmemesi, kişileri kuyumculardan bankalara yönlendirmiştir.

Günümüzde pek çok insan altına yatırım yapmakta fakat yatırım yaptıkları bu altınları muhafaza etmekte sıkıntı çekmektedir. Bu nedenle altın hesabı açtırmanın önemi daha da artmaktadır. Bu durumun farkında olan bankalar da altın hesabı açtırmak isteyen insanları kendi bünyelerine dâhil etmek için farklı kampanyalar yaparak birbirleri ile yarış içerisine girerler. Böyle rekabet ortamı olduğundan müşterilerin altın hesabı açtırmak istediği bankayı iyi tercih etmesi ve etkili bir araştırma yapması gerekmektedir. Altınların hesapta tutulması sayesinde çalınma, kaybolma gibi sıkıntılar ortadan kalkmakta, altınlar hesapta güvende olmakta, ayrıca alım-satım işlemlerinde komisyon ve masraf ödenmemektedir.

Altın Hesabı Açmadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?

Bazı bankalar altın hesaplarından hesap işletim ücreti alsalar da yeni nesil şubesiz bankacılık hizmetleri bu tür mevduat ürünlerinden herhangi bir masraf almıyor. Bu nedenle şubesiz bankacılık hizmetlerinden hesap açmayı tercih edebilirsiniz.
Çoğu banka altın hesabı açmak isteyen müşterilere, ellerinde bulunan altınları altın hesaplarına taşıyabilecekleri seçenekler sunuyor. Eğer yastık altında tuttuğunuz altınlarınız varsa hesap açılışı sırasında altınlarınızı o günkü değerden hesabınıza aktarabilirsiniz. Bu uygulamayla altınlarınız bankaların uzman eksperleri tarafından kontrol edilerek hesaplanır ve o günkü değeriyle hesabınıza aktarılır.

Altın Hesabı Açmak

Altın hesabı açma işlemleriniz için daha önceden çalıştığınız veya seçmiş olduğunuz bir bankanın şubesine kimliğiniz ile birlikte uğramanız gerekir. Bankalarda, sizin adınızı ilk olarak bir hesap açılması gerektiğinde, kimliğiniz ile birlikte ıslak imzanıza ihtiyaç duyulur. Banka şubelerine gittiğinizde, gişe memurları ya da bireysel müşteri temsilcileri, sizi çok fazla bekletmeden tüm işlemlerinizi halledecektir. Altın hesabı yatırımlarının bilezikten, kolyeye, yüzükten cumhuriyet altınına kadar tüm birikimlerinin değeri belirlenerek altın hesabı açılmaktadır. Altın hesaplarında ayrıca açılan hesapta faiz imkânı da verilmektedir. Faiz fırsatıyla beraber altınlarınız hesabınızda hem değerini kaybetmemekte hem de verilen faizlerle birlikte daha fazla değer kazanmaktadır.

Bankaya gittiğinizde altın üzerinden işlemler yapacağınızı belirtirseniz, size altın mevduat hesabı açmaları gerektiğini söyleyeceklerdir. Yani; altın alım ve satım işlemlerinizi yapabileceğiniz hesap türüdür. Bu tür ise ikiye ayrılır ve vadeli ya da vadesiz hesaplar üzerinde gerçekleşebilir. Bankalarda bulunan bu hesaplar üzerinden TL ya da USD karşılığı olarak altınlarınızı değerlendirebilirsiniz. Yapacağınız alım ve satımlar kuyumculara oranla daha düşük gramajlarda gerçekleşebilir.

Şubeden yapılan başvuru hesap açtırmak için tek yol değildir. Başvuru için en kolay yol internet bankasını kullanmaktır. Böylelikle zamandan tasarruf ederek yorulmadan istenilen yerden başvuruda bulunulabilir. Gelişen teknoloji sayesinde bankacılık sektöründe meydana gelen bu yenilikleri kullanmakta fayda vardır. Bu şekilde başvuru yapabilmek için sisteme daha önce giriş kaydı yaptırmış olmak gerekmektedir. Eğer ilk kez giriş yapılıyorsa kart bilgilerini kullanarak giriş yapmak mümkündür. Kaydı olan bireyler bireysel bankacılık yoluyla başvurularını yapabilirler. Sistemde bulunan altın hesabı bölümünden altın hesabı açtırma başvurusu yapmak mümkündür.

Bankada bulunan altın hesabınız ile TL karşılığı altın işlemlerinizi 7 gün 24 saat, USD karşılığı altın işlemlerinizi ise hafta içi 09:00 ile 18:00 arasında gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle internetiniz olan her yerden altın ticaretinizi ve takibinizi yapabilirsiniz.

Exit mobile version