Akvaryum Nasıl Temizlenir?

Akvaryumun görsel olarak sunduğu şölen ve verdiği iç huzur, akvaryumla uğraşanların sayısını arttırsa da yükselen bu uğraş beraberinde de bir takım sorumluluklar getirmektedir. Bunların en başında şüphesiz akvaryum temizliği ve bakımı gelmektedir. Akvaryumun temizliğinin sık olarak yapılması balıkların sağlığı açısından önemlidir.

Bu yazımızda akvaryum temizliği nasıl olmalıdır sorusuna ayrıntılı olarak incelemek istedik. Tüm pratik bilgilerle akvaryum temizliği hakkında ki her şeyi öğrenebilir siz de balıklarınızın daha hijyenik ortamlarda yaşamasını sağlayabilirsiniz. Akvaryum nasıl temizlenir sorusuna cevap bulmadan önce akvaryumun insanlar üzerinde bıraktığı faydalara bir göz atalım.

Akvaryumun faydaları nelerdir?

Akvaryumların insan üzerindeki etkisi yapılan araştırmalarla incelenmiş ve birçok olumlu sonuca ulaşılmıştır.

Akvaryum Nasıl Temizlenir?

Akvaryumun kirlendiğini ve artık temizlenmesi gerektiğini anlamanın çeşitli yolları vardır. Bunların en belirgin olanları suyun bulanıklaşması, suda yüzmeye başlayan parçacıklar ve akvaryum camında yosunların oluşmuş olmasıdır. Balıkların hızlı nefes alış verişi ve çok durgun olmaları da akvaryumu temizlemenin habercisidir.

Akvaryum Camı Nasıl Temizlenir?

Akvaryum camında oluşan kirlilik genellikle yosun oluşumundan kaynaklanmaktadır. Yosun oluşumu ise akvaryum ışıklandırmasıyla doğru orantılı olarak artmaktadır. Işıklandırmanın çok olduğu akvaryumlarda yosunlanma da yoğun olacaktır.
Oluşan yosunları mekanik ve biyolojik yollarla temizleyebilirsiniz. Mekanik temizleme, yardımcı aparatlarla, elle yapılan temizleme çeşididir. Biyolojik temizleme ise özel ilaçlarla yapılan temizleme çeşididir. Bu ilaçlar akvaryumda bulunan yosunları ortadan kaldırmaz, sadece oluşumunu engeller. Biyolojik ve mekanik temizleme yöntemiyle sık olarak yapacağınız temizlik yosun oluşumunda önemli ölçüde azalma sağlayacaktır. Bunun dışında akvaryumda besleyeceğiniz vatos balığının da camlarda oluşan yosun oluşumunu engellemede ve temizliğinde büyük kolaylık sağladığı bilinmektedir.

Akvaryumda su değişimi ve dip temizliği nasıl olur?

Akvaryumun dibinde zamanla balık dışkıları ve yem artıkları birikir. Bu artıkların temizlenmesi balıkların sağlığı açısından önemli olduğu kadar akvaryumun temiz görünmesi için de önemlidir. Akvaryum suyunun ise periyodik olarak, ayda bir yüzde otuz oranında değişimini sağlamak gerekmektedir. Bu su değişimi yapılan dip temizliği ile sağlanmalı ve boşalan suyun yerine üç gün ağzı açık olarak dinlendirilmiş su eklenmelidir. Bu şekilde yapılan su değişimi dipten yüzeye doğru olmalıdır.
Uyarı: Suyun tamamını boşaltıp yerine başka temiz suyla doldurmamalısınız. Balıklar alıştığı doğal ortamın dışında başka bir ortama girdiklerinde strese girer.Eğer akvaryum suyu çok kirlenmişse maksimum yüzde yetmiş seviyesinde suyu değiştirebilirsiniz. Bunun yaparken de balıkları, akvaryumdan aldığınız suyun içinde bekletmelisiniz. Tersi durumunda çeşitli hastalıklar oluşabileceği gibi balıkların ölümüne de sebebiyet verebilirsiniz.

Akvaryum Filtresi Nasıl Temizlenir?

Filtre temizliği, kullandığınız filtre çeşidine göre farklılık göstermektedir. Küçük bir akvaryumunuz varsa hafta bir yapacağınız temizlik yeterli olacaktır.Eğer büyük bir akvaryumunuz var ve dış filtre kullanıyorsanız ayda bir temizliğini yapmanız gerekmektedir.

Akvaryum parçaları nasıl temizlenir?

Balıklarınız için daha temiz bir ortam yaratmak istiyorsanız akvaryumda bulunan aksesuarları da temizlemeniz gerekmektedir.

Akvaryum temizliğini periyodik olarak yapmazsanız balıkların hastalanmasına yada ölmesine neden olabilirsiniz. Eğer sık olarak akvaryum temizliği yapamayacaksınız dirençleri daha kuvvetli olan büyük balıkları tercih etmenizde yarar vardır.

Exit mobile version