Ahşaptan Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Ahşap üzerine yağ döküldüğünde ya da sıçradığında yüzey yağı oldukça hızlı emer. Ahşap mobilyalar, mutfak dolapları ya da ahşap parkeler zaman zaman kazalar nedeniyle lekelenebilir. Ahşaptan yağ lekesi çıkarmak eğer hızlı müdahale edilmezse oldukça zorlayıcı olabilir. Mobilyalarınızda meydana gelen yeni veya beklemiş yağ lekelerini nasıl çıkarabileceğinize dair tüm püf noktaları tüm detaylarıyla anlattık.

Ahşaptan Yağ Lekesi Çıkarma Yöntemleri

Ahşap yüzeyden yağ lekesini çıkarmak için birkaç farklı yol var. Yağın temizlenebilmesi için uygulanacak yöntemler, yağ lekesinin yeni mi yoksa eski mi olduğuna, lekenin miktarına ve yağın ne kadar derine nüfuz ettiğine göre değişir.

Hemen müdahale edin

Yemek yediğiniz sırada bir kaza olduysa ve masanızın üzerine yağlı bir şey döküldüyse hızlı davranmanızda yarar var. Sonraya bırakırsanız ahşap kısa sürede yağı emecek ve çok daha zor temizlenecektir. İlk olarak, döküldüğü anda bir gazete ya da kâğıt havlu ile yağın üzerine bastırın. Ardından yüzeyi deterjanlı bezle silip durulayın. Yağ dökülen yeri direkt suyla temizlemeyin. Yağ suyla çözünmeyeceği için lekenin temizlenmesine herhangi bir katkısı olmayacaktır.

Yağı emdirme yöntemini deneyin

Ahşap mobilyayı sildiğinizde temizlenmeyen ve kuruduğu an tekrar ortaya çıkan yağ lekesi için birkaç yöntemden bahsedeceğiz.

Tuz, karbonat ya da bebek pudrası seçeneklerinden birini leke üzerine bolca dökün. Yağı emmesi için bir gece boyunca bekletin. Sonrasında kullandığınız emici malzemeyi elektrikli süpürge ile süpürün. Yağ lekesi çıkmadığı takdirde bu işlemi birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.

Mobilyadan yağ lekesi çıkarmak için kese kâğıdı ve ütü de oldukça etkili bir çözüm sunar. Giysilerden yağ lekesi çıkarırken sıklıkla kullanılan bu yöntem mobilyalar için de çoğu zaman işe yarar. Ütünüzü an düşük seviyede ısıtın. Isının ahşaba zarar vermemesi için fazla ısıtmamaya dikkat etmelisiniz. Lekeli yüzeyin üzerine kese kâğıdını koyup ütüyle üzerinden geçin. Kâğıt ısınan yağı emer. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın.

Köpük ve fırçayla temizleyin

Yukarıdaki yöntemler işe yaramadıysa bulaşık deterjanı ve suyu karıştırıp köpük yapın. Sadece köpüğü lekeli yüzeye sürün ve birkaç dakika bekleyin. Ardından sert temiz bir fırça ya da diş fırçası ile fırçalayın ve mobilyayı silin. Fırça ahşap yüzeye zarar verebilir o yüzden bu yöntemi uygulamadan önce görünmez bir yüzeyde fırçayı test edin.

Tüm yüzeyi yağlayın

Denediğiniz tüm yollar ahşaptan yağ lekesi çıkarmada başarılı olamadıysa ahşap yüzeyin tamamını eşit şekilde yağlamayı deneyebilirsiniz. Fakat yağlama işleminin ancak uygun bakım ürünü ile çok az miktarda yapılması ve mobilya yüzeyinin yağlamaya uygun olması gerekir. Yağ lekesi dökülmüş olan mobilyanız sizin için kıymetliyse profesyonel bakım desteği almanızı tavsiye ederiz. Ahşap Yüzeyler Nasıl Temizlenir? yazımızda ahşabın genel temizlik ipuçlarını öğrenebilirsiniz.

 

Exit mobile version